Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > .::DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI.::. > Diyanet İşleri Başkanlığı > Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat

Konu Kimliği: Konu Sahibi NUR,Açılış Tarihi:  31 Ağustos 2008 (12:43), Konuya Son Cevap : 31 Ağustos 2008 (12:43). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 31 Ağustos 2008, 12:43   Mesaj No:1

NUR

Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:NUR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 127
Üyelik T.: 10 Eylül 2007
Arkadaşları:4
Cinsiyet:
Memleket:ankara
Yaş:31
Mesaj: 1.805
Konular: 527
Beğenildi:30
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Hutbe:Ramazan Ayına Hazırlıklı Olalım

Hutbe:Ramazan Ayına Hazırlıklı Olalım

Hutbe - Ramazan ayına hazırlıklı olalım
“Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur’an’ın indirildiği aydır. Öyle ise sizden bu aya erişen onda oruç tutsun. Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin. Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez. Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah’a saygı göstermeniz ve şükretmeniz içindir.” '185. Ramazan ayı, insanlara yol gösterici, doğrunun ve doğruyu eğriden ayırmanın açık delilleri olarak Kur´an´ın indirildiği aydır.Öyle ise sizden ramazan ayını idrak edenler onda oruç tutsun.Kim o anda hasta veya yolcu olursa (tutamadığı günler sayısınca) başka günlerde kaza etsin.Allah sizin için kolaylık ister, zorluk istemez.Bütün bunlar, sayıyı tamamlamanız ve size doğru yolu göstermesine karşılık, Allah´ı tazim etmeniz, şükretmeniz içindir.

شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِيَ أُنزِلَ فِيهِ الْقُرْآنُ هُدًى لِّلنَّاسِ وَبَيِّنَاتٍ مِّنَ الْهُدَى وَالْفُرْقَانِ فَمَن شَهِدَ مِنكُمُ الشَّهْرَ فَلْيَصُمْهُ وَمَن كَانَ مَرِيضًا أَوْ عَلَى سَفَرٍ فَعِدَّةٌ مِّنْ أَيَّامٍ أُخَرَ يُرِيدُ اللّهُ بِكُمُ الْيُسْرَ وَلاَ يُرِيدُ بِكُمُ الْعُسْرَ وَلِتُكْمِلُواْ الْعِدَّةَ وَلِتُكَبِّرُواْ اللّهَ عَلَى مَا هَدَاكُمْ وَلَعَلَّكُمْ تَشْكُرُونَ
'Sure: Bakara Sûresi Ayet: 185');)

Değerli Müslümanlar,
Rabbimizin şefkat ve merhameti bütün zamanları ve mekanları kuşatmıştır. Ancak bazı zaman ve mekanlar vardır ki, o zaman ve mekanlarda Allah’ın rahmeti sağnak halinde tecelli eder. Ramazan bu zamanlardan biridir. Rahmet ve bereket ayı olan Ramazan, içinde bin aydan daha hayırlı bir gece olan Kadir Gecesi’ni bulundurur. Kavuşacağımız bu Ramazan bizim için belki son fırsat olabilir. Bu fırsatı iyi değerlendirelim.

Bundan dolayı bu mübarek aydan kazançlı çıkmak ve Müslüman kimliğimizi daha bir olgunlaştırmak için bazı hazırlıklar yapmamız icab etmektedir. Topraktan yüksek rekolte ve verim alabilmek için nasıl toprağın en mükemmel bir şekilde hazırlanması gerekiyorsa, Ramazan ayının manevi terbiyesinden faydalanabilmemiz için de ruh ve gönül dünyamızın en iyi bir şekilde hazır hale gelmesi gerekiyor.

Yağmur, ne kadar yağsa da, toprak ne kadar verimli olsa da, iyi sürülmemişse, zararlı maddelerden arındırılmamışsa bereketli hasad yapılamadığı gibi, ruh ve gönül dünyamızı maddi ve manevi kirlerden arındırılmadan, gerekli mıntıka temizliği yapılmadan ve "Rahmet ve Sevgi"nin buluşmasına engel sebebler ortadan kadırılmadan, Ramazan ayında sağnak halinde inen rahmet ve sevgiden istifade etmek mümkün değildir.

O halde neler yapmalıyız? Öncelikle bir durum tesbiti yapmalıyız. Geçtiğimiz Ramazan ayından bu ana kadar geçen zaman içindeki hal ve gidişimiz daha iyi bir durumda mıdır, yoksa zararda mıyız, kayıpta mıyız? Halimizi gözden geçirmeliyiz: Varsa eğer hatalarımız, kusurlarımız ve günahlarımız, “Tevbe ya Rabbi hata rahına geldiklerimize / Bilip ettiklerimize bilmeyip ettiklerimize” diyerek tevbe etmeliyiz. Kötü alışkanlıklar edinmiş isek vazgeçmeye dair söz vermeli ve sözümüzün eri olmalıyız. Çünkü kötü alışkanlıklar ve günahlar Müslüman'ın üzerinde hiç hoş durmaz. Hem oruç, hem kötü söz; hem namaz, hem kötü davranış; hem sevaplı iş, hem haram bir arada olamaz.

Aziz Müslümanlar,
Ramazana girmeden önce yapmamız gereken bir başka muhasebe helal-haram muhasebesidir. Bizler Müslümanlar olarak, kendimizin ve aile efradımızın boğazından geçenlere dikkat etmek mecburiyetindeyiz. Çünkü manevi halimizin gelişimi, maddi bedenimizin beslenmesi ile alakalıdır. Bunun için yediklerimiz ve yedirdiklerimiz, içtiklerimiz ve içirdiklerimiz helal ve temiz olmalıdır. Malımızın ve kazancımızın temizliği ise kelime anlamı temizlik demek olan “zekat”la mümkündür. Ramazana hazırlık sadedinde hepimiz, kazanç muhasebemizi yapmalı ve şimdiden zekata vereceğimiz mallarımızı belirlemeliyiz. Çevremizde olan ve bitenlere ibret ve merhametle bakmalı, ezilenleri, savaş mağdurlarını, zulme uğrayan mazlumlarını düşünmeli ve onların dertlerine çare olacak hizmetlere iştirak etmeliyiz. Bilhassa teşkilatımızın Sosyal Hizmetler Başkanlığı aracılığı ile ihtiyaç sahibleri için tertiplediği yardım kampanyalarına katılmalıyız.

Değerli kardeşlerim,
Ömrü olana bu Ramazan da geçecektir. Mümin, zamanını en iyi değerlendiren ve gafil olmayan insandır. Geliniz, kendimize bir Ramazan planı yapalım. Bu plan içinde hergün ruhumuzun en güzel gıdası olan Kur’an-ı Kerim’i yüksek bir bilinçle, adeta yeni nazil oluyormuş gibi okuyalım. En az bir hadis ezberleyelim; okuduklarımızı da hayatımıza uygulayalım. Namazlarımızı cemaatle kılalım; Ramazan neşesinin en muhteşem ibadetlerinden biri olan ve ne yazık ki, gevşemelerin görüldüğü teravih namazlarına aile efradımızla birlikte iştirak edelim.

Çocuklarımıza Ramazan hediyelikleri hazırlayalım. Evlerimiz Ramazan atmosferi içinde olmalıdır; iftar sofralarımızı, iftarlıkların zenginliğinden daha ziyade, misafirlerle süsleyelim. Ramazan öncesi, oruç ibadetinin fıkhi tarafı başta olmak üzere, hikmetini anlatan ilmi makaleler okuyalım.

Yüce Rabbimizden hepimiz için bereketli, feyizli ve olgun Müslüman olma yolunda başarılı bir Ramazan geçirmemize dair bizlere yardım etmesini niyaz ediyorum. Şimdiden hepinizin Ramazan-ı Şerifiniz mübarek olsun, aziz kardeşlerim.

IGMG İrşad Başkanlığı
__________________
EN GÜZEL AŞK: ALLAH!
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi NUR 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Hadîsi anlamak için nelere dikkat etmeli Hadis-i Şerif NUR 0 2459 10 Ağustos 2009 21:09
Allah Rızası İçin Hadis Uyduranlar/Medineweb Hadis-i Şerif Mihrinaz 1 2852 10 Ağustos 2009 21:07
18.HAFTANIN KONUSU:Çocuklar Dünya Hayatının Süsü... Hafta'nın Konusu NUR 1 2860 10 Ağustos 2009 00:05
35.Haftanın Misafiri Elifzişan Hafta'nın Misafiri kurtmehmet 11 6173 09 Ağustos 2009 23:35
Çocuklar Ümmetin Geleceğidir! Çocuk ve Aile Sağlığı NUR 0 2453 07 Ağustos 2009 23:03

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Ramazan Ayına Özel Kur'an Cevheri serisi Fatıma-i Zehra Oruç-Ramazan 27 06 Nisan 2022 05:52
Hutbe:Ramazan'ın Ardından Arasat Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat 0 23 Mart 2009 14:36
Hutbe:Ramazan Bayramı Arasat Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat 0 23 Mart 2009 14:35
Hutbe:Kur'an Ayı Ramazan Arasat Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat 0 21 Mart 2009 12:28
Hutbe:Ramazan Bayramı Arasat Tebliğ-İrşad-Vaaz-Hutbe-Nasihat 0 20 Mart 2009 22:26

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.