Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Teknoloji/Digital Dünya (https://www.forum.medineweb.net/833-teknoloji-digital-dunya)
-   -   Sanal gerçeklik Metaverse dünyası (https://www.forum.medineweb.net/teknoloji-digital-dunya/37666-sanal-gerceklik-metaverse-dunyasi.html)

Kara Kartal 22 Mart 2022 16:52

Sanal gerçeklik Metaverse dünyası
 
Çocukluk yıllarımızın “Facebook”u artık çok başka yerlere geldi! Şimdilerde “Meta” olarak bilinen şirketin liderliğinde tanıtılan Metaverse etrafında, birçok şirket elini çabuk tutup çoktan köşe kapmaya başladı.


[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Gayrimenkul, video oyunu, perakende ve bankacılık derken birçok farklı sektörde faaliyet gösteren dünya devi şirketler, kendi Metaverse projelerini geliştirerek pastadan pay kapmaya çalışıyor.
Peki, Metaverse yer alan sektörler hangileri? Metaverse’e yatırım yapan sektörler arasında yarı iletken çip, Oyun, 3D modelleme-yazılım, siber güvenlik ve AR/VR ekipmanları yer alıyor.
Şirketler için yeni bir kâr potansiyeli ise aynı zamanda bu şirketlerin yatırımcıları için yeni bir gelir kapısı anlamına geliyor. Diğer yandan, henüz emekleme çağında olan Metaverse projelerinin çok yüksek kârlar etmesi için yatırımcıların biraz sabırlı olmaları gerektiği aşikâr.

Bu durum ise aslında yatırımcılar için kötü değil, tam tersine harika bir haber anlamına da gelebilir. Çünkü Metaverse hâlâ “bebeklik” çağında olduğu için, bu alanda “erken yatırımcı” olma şansı da ortaya çıkıyor. Yani eğer bir tren varsa, bu trenin istasyondan kalkması bir yana, henüz daha yapılış aşamasında olduğunu söyleyebiliriz.

Kara Kartal 22 Mart 2022 16:58

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]



METAVERSE NEDİR?


“Meta-evren”in kısaltması olan metaverse, gerçek ve sanalın bir bilim kurgu vizyonunda birleştiği ve insanların farklı cihazlar arasında hareket etmesine ve sanal bir ortamda iletişim kurmasına izin verdiği dijital bir dünya. Pratik anlamda, artırılmış ve sanal gerçeklik ürün ve hizmetlerini ifade ediyor.

Terim; insan topluluğunun avatarlar biçiminde etkileşime girebileceği, fiziksel gerçekliğe paralel bir siber uzayı belirtiyor. Konsept, yazar Neal Stephenson tarafından 1992 bilim kurgu romanı “Snow Crash”de ortaya atılmış. Paylaşılan çevrimiçi alan da fiziksel, artırılmış ve sanal gerçekliğin birleştirilmesini ifade eder. Teknoloji blog’u Verge ise, metaverse’in kısmen gelecek için bir rüya ve kısmen de halihazırda devam etmekte olan değişiklikleri kapsüllemenin bir yolu olduğunu söylüyor.

Bazı video oyunu toplulukları, Roblox (çocuklar ve gençler tarafından yaratılan sayısız oyunu içeren bir platform) veya Fortnite gibi, meta-evrenlerin tohumlarını zaten yarattılar. Hatta nisan ayında Fortnite’ta avatar olarak karşımıza çıkan rapçi Travis Scott’ın verdiği beş sanal konseri 12 milyondan fazla oyuncu takip etti.

NE ZAMAN HAYATA GEÇER?

Facebook Reality Labs’ı yöneten Andrew Bosworth, “Bu ürünlerin çoğu ancak önümüzdeki 10 ila 15 yıl içinde tamamen hayata geçirilecek” diyor. Ve Snow Crash tarzı bir çevrimiçi dünyayı çalışır duruma getirmek için üstesinden gelinmesi gereken birçok teknik engel olduğunu belirtiyor.

METAVERSE ARSA SATIN ALAN SAYISI ARTTI

Bitcoin, NFT ve Metaverse derken gerçekliğin ve sanalın birbirine girdiği yepyeni bir dijital evrende hızla ilerliyoruz. Bu dünyada vakit geçirenlerin odağında ise son zamanlarda sanal oyun platformu MANA'da meta araziler satın almak var.

Michael Gord da meta araziler konusunda çevresinin pek de beklemediği bir parlama gösterdi.

Michael Gord, 2012'de “Bitcoin'in Yükselişi ve Düşüşü” başlıklı Wired makalesini okudu. Altı aylık yoğun bir araştırmadan sonra, Bitcoin'in dünyadaki en heyecan verici teknoloji olduğuna karar verdi. O zamandan beri Gord, blok zincir teknolojisinin ve kripto para birimlerinin toplu olarak benimsenmesini hızlandırmaya odaklandı, ancak bu her zaman kolay olmadı.

Gord, Insider'a verdiği bir röportajda, “Tüm profesyonel kariyerim boyunca arkadaşlarım, ailem ve herkes deli olduğumu söyledi” diyor.

TARİHİ YERLER METAVERSE'DE SATIŞTA

ABD’de sanal emlak şirketi Metaverse Group, SuperWorld isimli bir sanal alışveriş mağazasına yatırım yaptı. Fakat SuperWorld isimli platformda öne çıkan tarihi yapıların satış fiyatları ise dikkat çekti.

1 milyon dolara yatırım yapılan SuperWorld isimli platformda Central Park’tan Eyfel Kulesi’ne, Çin Seddi’nden Gize Piramitleri’ne kadar birçok tarihi ve önemli yapı ve alan kripto para ile satın alınabiliyor. SuperWorld’un internet sitesine bakıldığında ise Dünya haritası dijital olarak görülürken, artırılmış gerçeklik özelliğinin de bulunduğu görülüyor.
Platformun internet sitesinde öne çıkarılan yerler arasında Türkiye’den de tarihi bir yapı var. SuperWorld’ün öne çıkardığı tarihi yapılardan biri de Sultanahmet Camisi oldu. Bu haberin yazıldığı sırada 0.1 Ethereum’a (yaklaşık 334 dolar) satışta olan Sultanahmet Camisi’ni satın almak için ise uyumlu cüzdan gerekiyor.

Fakat sitede daha farklı konumlara bakıldığında Türkiye’den başka tarihi yapıların da satışta olduğu görülüyor. Sultanahmet Camisi’nin hemen yanındaki Ayasofya Camisi’nin 100 Ethereum’a (334.396 dolar) satıldığı görülüyor. Öte yandan platformdaki diğer noktaların da 0.1 Ethereum’a satışta olduğu görülürken Türkiye’de Ayasofya Camisi’nin en yüksek fiyata satışta olduğu kayıtlara geçti.

FACEBOOK, META OLDUĞUNDAN BERİ DAHA ÇOK REVAÇTA

Bir zamanların niş metaverse arazi satın alma ve satma fikri, Facebook'un kurumsal adını Meta olarak değiştirmesi ve değiştirilemez tokenlerdeki patlama nedeniyle son zamanlarda daha yaygın hale geldi. Sanatçıların performans gösterebileceği, markaların reklam verebileceği ve işletmelerin toplantılara ev sahipliği yapabileceği metaverse arazileri son zamanlarda rekor işlem hacimleri gördü.

DappRadar'a göre, yalnızca geçen hafta, sandbox (SAND), CryptoVoxels ve Somnium Space dahil olmak üzere NFT'ler olarak 100 milyon dolardan fazla metaverse arazisi satıldı.

Tokens.com'a yüzde 50 hissesini 1,7 milyon dolara satan Gord'un firması Metaverse Group, geçen hafta 2,43 milyon dolara bir dijital arazi satın aldı. Aynı hafta, bir başka sanal arazi arsası, oyna-kazan platformu olan Axie Infinity'de 2,3 milyon dolara satıldı.

SANAL ARAZİLERE NEDEN MİLYON DOLARLARA SATILIYOR?

Sanal gayrimenkul yatırımlarındaki ani patlama, birçok yatırımcıyı spekülatif ve sürdürülemez olarak etkiliyor, ancak Gord, trendin henüz çok yeni olduğunu ve sanal arazi satın almanın, internetin ilk günlerinde bir web sitesinin piksellerini satın almakla neredeyse eşdeğer olduğunu söyledi:

“Reklam alanı yerine, o alanın sahipliğini gerçekten satın alabilseydiniz ve Facebook veya dünyadaki gerçekten baskın ağlar olmaya devam edecek web sitelerinden gayrimenkul satın alabilseydiniz bu paha biçilemez olurdu.”

Gord, bu alanı 2017'deki ilk madeni para arzı çılgınlığı sırasında keşfetti, ancak teknolojinin o sırada olgunlaşmamış olması nedeniyle bu alanda çalışmayı erteledi. 2020'nin başlarında, pandeminin insanları zamanlarının çoğunu çevrimiçi geçirmeye nasıl yönlendirdiğini gören Gord, MANA'yı yaklaşık 2 sentten satın almaya başladı. New York'ta cuma öğleden sonra 4.2 dolardan işlem gören token, CoinGecko fiyatlandırmasına göre geçen ay yüzde 34 ve geçen yıla göre de yüzde 4.493 arttı.

Gord, Facebook, WeChat ve WhatsApp'ı geride bırakarak dünyanın en değerli sosyal ağı olmak için iddialı bir duruş sergiliyor; çünkü onun keşfi sadece bir iletişim aracı olarak işlev görmeyecek. Gord, bu yeni alan için şunları söylüyor:

“Metaverse'de moda şovları, konserler veya konferanslar yapıyorsak, bu kısa vadede on binlerce insanı çekecek. Orta ve uzun vadede, on milyonlarca insanın bu deneyimlere imza atması makul bir ihtimal.”

Mihrinaz 26 Mart 2022 21:00

Şu metaverseden bizde mi arsa alıp yerimizi ayırsak:)
Arsa fiyatları ne durumda editim:))
Haber et bize.

Esma_Nur 19Haziran 2023 22:31

YENİ DURAK AVATARLAR


Başka versiyonlarımızı görmeyi seviyoruz. Filtrelere bayıldık, onlarsız gönderi onlarsız hikaye yayınlayamaz olduk. Şimdi de ‘avatar’ görüntülerimizin hayranı olduk.
Dinç genç dipdiri şuh bir anime olmak çok hoşumuza gitti.
Birilerinin fotoğraflarımız üzerinde sanatsal ve kareografik çalışmalar yapması artık hiçbirimize garip gelmiyor.
Bir furyadır renkli renkli esiyor son günlerde. Veri emicilerinin son hamlesi olarak ortaya sürdüğü avatarlarımızı; seçmeleri oylamaları için takipçilerimizle paylaşıyoruz.
Ama biliyoruz ki sistem bizim lehimize ilerlemiyor her zaman. Burada üreten de tüketen de tükenen de insan... Metaverse alemine ve felsefesine malzeme taşıyoruz yüzlerimizle…
Acaba giderek büyüyen çizgifilm ve anime sektörüne ücretsiz modellik yapıyor onlara bedava tasarım fikirleri sunuyor olabilir miyiz?
Peki bunun bir sonraki aşaması, mekanın ve hayatın tüm öğelerinin bu şekilde dizayn edilmesi olabilir mi?
Yine bir sonraki aşama:
Böylece metaverse ile birlikte kendi gerçek yüzümüzdense bu avatarları tercih ettiğimiz gibi, gerçek mekanları da gerçek iletişimi, gerçek ilişkileri de sıradan ve sıkıcı bularak metaverse’de zaman gecirmeyi tercih edeceğimiz yanılgısına düşmek olabilir mi?
Ne diyordu bilimadamları “birşeye ücret ödemiyorsanız o bedel muhakkak sizsinizdir…”
Dikkat edelim ücretsiz uygulamaların bedeli şahsiyetlerimizle ödenmesin…

Kara Kartal 20Haziran 2023 00:16

Amerikan bilim kurgu filimlerinin gerçek olması :)
The game, c ybrborg Alita aksiyon filimleri hayatların nereye gideceğini gösteriyor sanki.

Ablam basit bi arsa alma mevsuzu deilki alsak koysak . Sanal alemde başarı, sevgi, itibar, beğeni görme, olmadığın biri olarak varolma arzusu bu alanı popüler yapıyor. Herkesi içine çekecek. Ahlaki yönü hep tartışılacak :)


SAAT: 15:22

vBulletin® Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2024 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306