Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Tıbb-ı Nebevi ve Alternatif Tıp Bilgileri (https://www.forum.medineweb.net/852-tibb-i-nebevi-ve-alternatif-tip-bilgileri)
-   -   Her derde deva (https://www.forum.medineweb.net/tibb-i-nebevi-ve-alternatif-tip-bilgileri/28406-her-derde-deva.html)

EyMeN&TaLhA 11 Şubat 2014 09:50

Her derde deva
 



Besin değeri yüksek, vitamin ve mineral açısından zengin olan balığın özellikle balık yağının kalp hastalıklarından psikolojik rahatsızlıklara kadar birçok hastalığa iyi geldiği belirtildi.

Beslenme uzmanları, anne adaylarının, yaşlıların ve çocukların, daha dengeli ve sağlıklı beslenebilmeleri için haftada düzenli en az iki defa balık yemesini öneriyor. Gıda Mühendisi Görkem İstemi Kirik, balık yemenin faydalarını şöyle anlattı: "Balık, hemen her yaştan insanın yediğinde Sağlık bulacağı besin kaynakları arasında yer almaktadır. Balığın faydaları içerdiği yağın özelliklerinden kaynaklanmaktadır. İçerisinde bulunan omega 3, A ve D vitamini pek çok hastalığa iyi geliyor. Balığın en belirgin özelliği kalbimize yardımcı olurken, kalp krizinin önlenmesinde de etkilidir. Yaşlanmaya karşı savaşır. Çocukların daha akıllı olmasını sağlar. Diş etleri ve dişlere oldukça yararlıdır. Kan şekerini dengeler. Depresyon ve şizofreni belirtilerini hafifletir. Zihin sağlığını korur. Afrodizyak etkisi var, doğurganlığı artırır. Balık yemek sağlıklı yaşamımızın en temel besin kaynağı olarak görülür."

Haftada en az iki kez balık tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Kirik, balığın taze olup olmadığını anlamanın püf noktalarını şöyle anlattı: "Balık taze tüketilmesi gereken bir besin çünkü, avlandıktan sonra hızla tazeliğini kaybeder. Balığın tazeliğini koruyacak soğuk hava depoları olsa da balık alınırken tazeliğine dikkat etmek gerekir. Taze balığın göz bebekleri dışa doğru bombelidir. Bayat balığın göz bebekleri çökmüş gözleri mat ve donuktur. Balığın solungaçları taze balıkta kırmızı renge sahiptir. Bayat balığın solungaçları kiremit rengindedir. Taze balığın üzerine elinizi bastırıp sonrasında çektiğinizde balıkta herhangi bir iz oluşmaz. Bununla birlikte bayat balığın üzerine bastırıp elinizi çektiğinizde balık eski şekline dönmez."

Taze balığın pullarının vücuduna yapışık olduğunu anlatan Kirik, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bundan dolayı taze balık almak isterseniz elinizi balığın üzerinde gezdirmelisiniz, pulları elinize geliyor fakat dökülmüyorsa balık tazedir. Balık satın alırken dikkat edilmesi gereken noktalardan bir tanesi de balığın kokusudur. Taze balık, hafif bir deniz kokusunun dışında herhangi bir koku taşımaz. Balık bekledikçe kokusu artacak ve ağırlaşacaktır. Balık, balık satış izni olan balıkçılardan alınmalıdır. Balık satın alırken alacağınız balığın taze olmasını istiyorsanız, sürekli alışveriş yaptığınız ve güvendiğiniz balıkçıyı tercih ediniz."

Zonguldak'ta, vatandaşlar hem taze hem de bol balık tüketiminde diğer bölgelere göre daha avantajlı gözüküyor. Zonguldak'ta ikamet eden Şenol Çanakçı, haftada 3-4 defa evlerinde balık yenildiğini belirterek şöyle konuştu: "Sağlıklı yaşamak için et yerine balık yemeli. Ama biz maalesef balığı az türetiyoruz. Haftada en az 3 kere balık yemeliyiz. Türkiye'de balık çok az tercih ediliyor. Hatta bir yerde okumuştum; Türkiye'de yıllık kişi başına düşen balık ortalaması 8 kilo. Bence sağlıklı yaşam için balığı daha fazla tüketmeliyiz. Balık alırken, tazeliğine dikkat edilmesi gerekir. Balık bayatsa kendini belli eder. Gözünden de anlaşılır." Balık fiyatlarının tüketimi etkilediğine dikkat çeken Mehmet Ali Aydemir de şunları söyledi: "Genelde hamsi balığını tercih ediyorum. Onun da şu an fiyatları yüksek haliyle tüketemiyoruz. Balık kırmızı ete göre daha yararlı. Beyaz etin daha sağlıklı olduğunu biliyorum. Tavuk etiyle birlikte balığın da bolca tüketilmesi gerektiğini biliyorum. Balık alınırken tazeliğine dikkat edilmeli. Balığın kendine has bir kokusu vardır. Uzun süre beklemiş balığın kokusu kötü olur."

HANGİ AYDA HANGİ BALIK LEZZETLİDİR?

Balıkların lezzetleri cinslerine göre değişse de hangi balığın hangi ayda yenildiği de lezzet açısından önemli. Balıkların hangi aylarda lezzetli olduğu konusunda şu bilgi veriliyor:

Ocak: Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetini korur. Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır. Çinekop, kofana, mezgit kolayca bulunur. Tekir ve kırlangıç bolca avlanır. Barbunya, kılıç ve mercan az tutulur.

Şubat: Kalkan mevsimi başlar. Tekir bolca çıkar. Uskumru, lüfer, palamut yağını kaybetmeye başlar.

Mart: Kefal, levrek ve kalkanın en lezzetli zamanıdır. Uskumru çiroz olmaya yüz tutmuştur. Tavası ve pilakisi yapılabilir. Gümüş balığı fazlaca çıkmaya başlar.

Nisan: Kalkan yine başta gelir. Mercan, levrek, kılıç ve kırlangıç bolca çıkmaya başlar. Gümüş balığı, kefal, mezgit, berlam, tekir ve barbunya çok tutulur.

Mayıs: Levrek, barbun, tekir, iskorpit zevkle yenir.

Haziran: Balıkçılık açısından verimsizdir. Tekir, barbun, mercan, levrek gibi balıklar bulunur ancak pahalıdır.

Temmuz: Sardalya mevsimi başlar. Kolyoz, istavrit, uskumru, tava ve haşlamaya elverişlidir.

Ağustos: Çingene palamudu mevsimini açar. Sardalyanın en lezzetli zamanıdır. Yine bu ayda kılıcın tadına doyum olmaz. Kefal tavsiye edilmez.

Eylül: Sardalya ve kılıç lezzetlidir. Palamut irileşir. Lüfer bu dönem pahalıdır.

Ekim: Lüfer çok lezzetlidir. Palamut bolca çıkar.

Kasım: Uskumrunun en iyi zamanıdır. Torik akışı başlamıştır. Pisinin en nefis olduğu ay.

Aralık: Uskumru, lüfer, palamut ve torik daha da büyümüş ve lezzetlenmiştir. Hamsinin en çıtır zamanıdır. Bol miktarda tekir çıkar.


alıntıdır
Haberler


SAAT: 12:49

vBulletin® Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321