Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Türkiye Lezzet Haritası -81 İl- (https://www.forum.medineweb.net/873-turkiye-lezzet-haritasi-81-il)
-   -   04 Ağrı yemekleri 🥘 (https://www.forum.medineweb.net/turkiye-lezzet-haritasi-81-il/39208-04-agri-yemekleri-ve129368.html)

su damlası 22 Aralık 2025 18:27

04 Ağrı yemekleri 🥘
 
Ağrı'ya gidildiğinde tadına bakılacak yemekleri sizler için sıraladık.
Abdigor Köftesi. İlin en tanınmış yemeği Abdigor Köftesi'dir. ...
Gösteberg Et. Malzemeler: ...
Haşıl. Haşıl yapılırken ince yarma önce bulamaç şeklinde pişirilir. ...
Hengel. ...
Erişte. ...
Kuymak. ...
Pişi (Bişi) Erdek. ...
Hasude.

su damlası 22 Aralık 2025 18:28

Ağrının en meşhur yemeği nedir?
Ağrı mutfağının en popüler yemeği olan Abdigor Köftesi, Doğubeyazıt yöresinde sıklıkla tüketilmektedir. Kuzu, salça ve soğan ile hazırlanan köfte genellikle pilavla birlikte porsiyon olarak servis edilmektedir. Çeşitli pide türleriyle birlikte yiyebileceğiniz köfte, lezzetli olmasıyla bilinmektedir.

su damlası 22 Aralık 2025 18:33

Toplam 1 Eklenti bulunuyor.
Abdigor Köftesi

İlin en tanınmış yemeği Abdigor Köftesi’dir. Doğubeyazıt ilçemizde yaygın olan bu köfte, içli köfteye benzer. Yöremizin en lezzetli yemeğidir. Yağsız, sinirsiz, kemiksiz sığır eti, çok az miktarda soğan, bir adet yumurta ve baharatlardan yapılır. Hazırlanması taze et, bir tokmak ile taş üzerinde merhem şeklini alıncaya kadar dövülür. Hamur haline gelen et, soğan ve su katılarak elle çırpılır. Çırpıldıktan sonra bir saat dinlendirilen köfteler pilav üzerine konularak servis yapılır.

Malzemeler:

Genç kuzu veya oğlak eti

Tereyağı
Salça
soğan
Gosteberg adı verilen dağ otu

Hazırlanışı:
Genç kuzu veya oğlak kesilip yüzüldükten sonra ayıklanıp doğranır. Tereyağı ve salça ile yoğrulur. Üzerine gosteberg otu ince kıyılarak serpilir. Tüm bu karışım aynı hayvanın postu içerisine koyularak açık yerleri dikilir. Düz bir yerde üzerine nemli toprak yığılır, bu toprağın üzerinde bir saat kızgın ateş yakılır. Bir süre dinlendirildikten sonra post açılarak servis yapılır.



Hâdimul İslam 22 Aralık 2025 20:19

Bu köfte adamı yola düşürür editim 🤌👌

Eti krem kıvamına getiriyorlarmış:)
Çok acımasız olacak ama bunun et dövmeden, posta sarmadan, toprakta pişirmeden, gosteberg otu olmadan:)kıymayla yapılabilen versiyonu girmeli bizim mutfaklara.) Biz hâlâ daha keledoşun içindeki otu anlamamışken bu çıktı karşımıza.)) Maydanoz koyarız boşver.)))

Acaba Doğubeyazıt'a gitsek bu pişirme yöntemiyle mi getirirler önümüze :)

Anadolu mutfaklarının en güzel yanı hikayelerinin olması. Abdigor köfteye ithaf edilen bir hikaye var. İzninle paylaşayım 🙂

Midesinden rahatsızlık çeken İshakpaşa ete çok düşkün olduğu için sıkıntı çekince ahçıbaşı Abdi'yi çağırır ve der ki 'Bana öyle bir et yapacaksın ki yedikten sonra midem hiç ağr8mayacak, yanmayacak'. Bunu beceremeyeceğini bilen saray çalışanları kellesinin gideceğini anlayıp kendi aralarında 'abdi gor (abdi öldü/mezarda)' demeye başlarlar.

Çaresiz Abdi sabaha kadar eti o kadar çok döver ve etin içindeki sinirleri damarları yağları öyle temizler ki sadece yumuşacık eti kalır, onuda yuvarlayıp köftesini yapar. İshakpaşa midesi ağırmadan et yer ve çok beğenir, Abdi kelleyi kurtarır, Ağrı'nın da kendine has bir yemeği olur.
Köftenin adı da Abdigor diye kalır.

su damlası 22 Aralık 2025 21:44

yemeğin adının nerden geldiği belli olmuş, yazarken nasıl bir isim zorlanmıyolar mı diye düşünmedim değil,
Yemekler elimizden geçerken ne hikayeler duyacaz kimbilir 🥰
Güzel bir adım attık bence 🥀🌹🥀


SAAT: 00:51

vBulletin® Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325