![]() |
04 Ağrı yemekleri 🥘 Ağrı'ya gidildiğinde tadına bakılacak yemekleri sizler için sıraladık. Abdigor Köftesi. İlin en tanınmış yemeği Abdigor Köftesi'dir. ... Gösteberg Et. Malzemeler: ... Haşıl. Haşıl yapılırken ince yarma önce bulamaç şeklinde pişirilir. ... Hengel. ... Erişte. ... Kuymak. ... Pişi (Bişi) Erdek. ... Hasude. |
Ağrının en meşhur yemeği nedir? Ağrı mutfağının en popüler yemeği olan Abdigor Köftesi, Doğubeyazıt yöresinde sıklıkla tüketilmektedir. Kuzu, salça ve soğan ile hazırlanan köfte genellikle pilavla birlikte porsiyon olarak servis edilmektedir. Çeşitli pide türleriyle birlikte yiyebileceğiniz köfte, lezzetli olmasıyla bilinmektedir. |
Toplam 1 Eklenti bulunuyor. Abdigor Köftesi İlin en tanınmış yemeği Abdigor Köftesi’dir. Doğubeyazıt ilçemizde yaygın olan bu köfte, içli köfteye benzer. Yöremizin en lezzetli yemeğidir. Yağsız, sinirsiz, kemiksiz sığır eti, çok az miktarda soğan, bir adet yumurta ve baharatlardan yapılır. Hazırlanması taze et, bir tokmak ile taş üzerinde merhem şeklini alıncaya kadar dövülür. Hamur haline gelen et, soğan ve su katılarak elle çırpılır. Çırpıldıktan sonra bir saat dinlendirilen köfteler pilav üzerine konularak servis yapılır. Malzemeler: Genç kuzu veya oğlak eti Tereyağı Salça soğan Gosteberg adı verilen dağ otu Hazırlanışı: Genç kuzu veya oğlak kesilip yüzüldükten sonra ayıklanıp doğranır. Tereyağı ve salça ile yoğrulur. Üzerine gosteberg otu ince kıyılarak serpilir. Tüm bu karışım aynı hayvanın postu içerisine koyularak açık yerleri dikilir. Düz bir yerde üzerine nemli toprak yığılır, bu toprağın üzerinde bir saat kızgın ateş yakılır. Bir süre dinlendirildikten sonra post açılarak servis yapılır. |
Bu köfte adamı yola düşürür editim 🤌👌 Eti krem kıvamına getiriyorlarmış:) Çok acımasız olacak ama bunun et dövmeden, posta sarmadan, toprakta pişirmeden, gosteberg otu olmadan:)kıymayla yapılabilen versiyonu girmeli bizim mutfaklara.) Biz hâlâ daha keledoşun içindeki otu anlamamışken bu çıktı karşımıza.)) Maydanoz koyarız boşver.))) Acaba Doğubeyazıt'a gitsek bu pişirme yöntemiyle mi getirirler önümüze :) Anadolu mutfaklarının en güzel yanı hikayelerinin olması. Abdigor köfteye ithaf edilen bir hikaye var. İzninle paylaşayım 🙂 Midesinden rahatsızlık çeken İshakpaşa ete çok düşkün olduğu için sıkıntı çekince ahçıbaşı Abdi'yi çağırır ve der ki 'Bana öyle bir et yapacaksın ki yedikten sonra midem hiç ağr8mayacak, yanmayacak'. Bunu beceremeyeceğini bilen saray çalışanları kellesinin gideceğini anlayıp kendi aralarında 'abdi gor (abdi öldü/mezarda)' demeye başlarlar. Çaresiz Abdi sabaha kadar eti o kadar çok döver ve etin içindeki sinirleri damarları yağları öyle temizler ki sadece yumuşacık eti kalır, onuda yuvarlayıp köftesini yapar. İshakpaşa midesi ağırmadan et yer ve çok beğenir, Abdi kelleyi kurtarır, Ağrı'nın da kendine has bir yemeği olur. Köftenin adı da Abdigor diye kalır. |
yemeğin adının nerden geldiği belli olmuş, yazarken nasıl bir isim zorlanmıyolar mı diye düşünmedim değil, Yemekler elimizden geçerken ne hikayeler duyacaz kimbilir 🥰 Güzel bir adım attık bence 🥀🌹🥀 |
| SAAT: 00:51 |
vBulletin® Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
User Alert System provided by
Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) -
vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.