|   |  |||||||
| Konu Kimliği: Konu Sahibi Hâdimul İslam,Açılış Tarihi: 08 Kasım 2016 (21:18), Konuya Son Cevap : 28 Kasım 2021 (02:33). Konuya 15 Mesaj yazıldı | 
   ![]()  |  
|   |  LinkBack | Seçenekler | Değerlendirme | 
|    |  Mesaj No:1 | 
|    Medineweb Baş Editörü    Durumu:    Medine No :  14593   Üyelik T.:
15 Kasım 2011   |      ELMA SİRKESİ (Ev yapımı)-Medineweb Mutfağı   SİRKE YAPIMI Akşam olunca kuzucuklarınızı yanınıza alıyorsunuz…kucağınıza koca bir kap dolusu elmayı da alıyorsunuz..hem onlarla sohbet ediyorsunuz hemde soyduğunuz elmalardan eşinize ve kuzucuklarınıza ikram ediyorsunuz..artık koca bir kap elmadan sadece kabukları ve eşikleri kalmış olmalı.. Malzemeler 5 lt’lik kavanoz için ölçü; 1 çay bardağı nohut 1/2 çaybardağı bulgur 1/2 çay bardağı şeker( 2-3 yemek kaşığı bal olursa çok daha iyi olur) – Cam kavanoza yarısına kadar su koyun – Nohutu, bulguru ve şekeri su koyduğunuz cam kavanoza ilave edin. – Sonra da o kuzucuklarınızla yediğiniz elmaların kabuklarını ve eşilerini ilave edin.. – Kavanozun ağzına bir tülbent örtüp, bağlayın. İşte hepsi bu kadar…ne kadar da basitmiş değil mi? Şimdi oluşum aşamalarından bahsetmem gerek..bu ilk kez yapacaklar için çok önemli – Sirkeniz yaklaşık 40 gün boyunca bu şekilde kalmalı.. – Sirkeden zaten bildiğimiz sirke kokusu gelmeye başlayınca olmuş demektir. – Ayrıca bir de misafirleriniz olabilir..bunlar sirke sinekleri.. – Bu sinekler , her ne hikmet se bir süre sonra yok oluyor..( bunu da ancak sırrın sahibi ALLAH bilir) – Yaklaşık 2 ay olunca sirkenizi 2-3 kat tülbentten süzün..çünkü bundan sonra meyveler çürümeye başlar.. – Kavanozunuza süzdüğünüz sirkeyi tekrar koyun.. – İçine 2 yemek kaşığı bal koyun..bu sirkenin keskin olmasını sağlayacaktır.. – Artık ağzını kapatıp serin bir yerde aylarca muhafaza edebilirsiniz.. DİĞER ÖNEMLİ BİLGİLER – Sirke oluşum sırasında 15-25 derece arasında muhafaza edilmelidir. – Ortam ılık ve mutlaka karanlık olmalıdır..o nedenle toprak küplerde daha iyi sonuç alınabilir. – Yine bu nedenle elma sirkesi ilk baharda, üzüm sirkesi de sonbaharda yapılmalıdır. – Bütün sirkeler aynı teknikle yapılabilir. – iyi sirke berrak olur..ama bulanık ta olsa kullanılabilir.. – Oluşum aşamasında kavanozun ağzı kesinlikle kapatılmamalıdır..havayla temas fermantasyonu sağlar..aksi halde alkolleşir. – 40 günün sonunda sirkenizin ağzında deniz anasına benzer beyaz bir tabaka oluşur..buna SİRKE ANASI denir.. – Bu sirke anasını bir sonraki sirkenizi yapmak için maya olarak kullanabilirsiniz. – Bu durumda nohuta ve bulgura gerek yok.sadece sirke anası ve bal yeterli. Son bir şey daha söyleyim..özellikle hiç ev sirkesi yemeyenler ve yapmayanlar için..ev sirkesinin tadı hazır sirkelerinkinden çok farklıdır..bu nedenle hazır tadı bulamazsanız ” olmadı yapamadım” diye düşünmeyin İşte hepsi bu kadar..ALLAH ağız tadıyla yemek nasip etsin.. Afiyet şifa bal olsun… Halil İbrahim bereketi versin inşALLAH.. Alıntıdır...  |  
      |  
  
			Konu Sahibi  Hâdimul İslam 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
		 |  |||||
| Konu | Forum | Son Mesaj Yazan | Cevaplar | Okunma | Son Mesaj Tarihi | 
|   |  Serbest Kürsü | Esma_Nur | 2 | 46 | 24 Ekim 2025 19:28 | 
|   |  Videolar/Slaytlar | Hâdimul İslam | 0 | 47 | 18 Ekim 2025 20:27 | 
|   |  Gündem/ Manşetler | Hâdimul İslam | 1 | 42 | 16 Ekim 2025 21:24 | 
|   |  İslami Haberler | Esma_Nur | 5 | 65 | 09 Ekim 2025 22:02 | 
|   |  Adap-Edep-Ahlak | Hâdimul İslam | 0 | 46 | 08 Ekim 2025 21:43 | 
|    |  Mesaj No:2 | 
|    Medineweb Baş Editörü    Durumu:    Medine No :  14593   Üyelik T.:
15 Kasım 2011   |     
 
 Gelelim.benim yaptiğım sirkeyeeee    ![]() Aynı yontemle 3 tane ayri ayrı kavanoza mis gibi mis elmalarınin kabuklarinı ve yenmeyen elmaları,diğer malzemeleri koydum (büyük kavanoz yoktu)))) Sonra hepsine ayrı ayrı tülbent bulamadim..o kuzunun küçülen patik coraplarinı kavanozların tepesine geçirdim ![]() Bizimkide bone işte ![]() Aynı yontemle 40 gun bekleyecez artık..bugun ilk gun 40 sonra ne oluyor yada arada neler gelisiyor..o sirke bocekleride dahil hepsini paylasayım..bende merakla sonucu bekliyorum..hadi hayırlısı  |  
      |  
|    |  Mesaj No:3 | 
|    Medineweb Baş Editörü    Durumu:    Medine No :  14593   Üyelik T.:
15 Kasım 2011   |     
 
 İlk bir hafta hergun karıstırıliyormuş..sonrasında haftada bir karıştırıyoruz..    Sirke sinekleride daha gelmedi  )))sabirla beklicez..daha 10 gun olmuş..   |  
      |  
|    |  Mesaj No:4 | 
|    Medineweb Baş Editörü    Durumu:    Medine No :  14593   Üyelik T.:
15 Kasım 2011   |     
 
 mis gibi elma sirkemiz oldu      sirke sinekleri geldiler,gittiler sirke anası denilen tabakada oluştu,onu da alıp ağzı kapalı bir kapla dolaba kaldırdık,karışımı tel süzgeçten geçirerek süzdüm,birazda böyle bekletelim..sonrasında şişeleyip dolaba kaldırıcaz..yapanların ellerine sağlık...şifa olsun inşAllah   |  
      |  
|    |  Mesaj No:6 | 
|       Durumu:    Medine No :  4458   Üyelik T.:
19 Ekim 2008   |     
 
 Emine hocam elmalariniz doğal.demekki ..elmalar doğal olmayinca sinekler gelmezmiş ;)hani hatirlatmis olayim elma sirkesi yapinca benim.neden sineklerim.yok diye endişelenmesinler       
				__________________   Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım...  Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE....  |  
      |  
|    |  Mesaj No:7 | |
|    Medineweb Baş Editörü    Durumu:    Medine No :  14593   Üyelik T.:
15 Kasım 2011   |     Alıntı:  
  sirke işine el atacağa benziyorum artık nar kabukları,portakal kabuğu biriktirmeye başladım dolapta şaka gibi  temizlikte kullanılabilirmiş..benimki biraz heveslik herhalde.geçer diye ümitediyorum..yoksa küp küp sirke yapmaya başlicam   |  |
      |  
|    |  Mesaj No:8 | |
|       Durumu:    Medine No :  4458   Üyelik T.:
19 Ekim 2008   |     Alıntı:  
  )) iyiki pazardan alip yapmamisiniz ypksa sinek çiftliğiniz olmayacakti ))
 
				__________________   Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım...  Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE....  |  |
      |  
|    |  Mesaj No:10 | 
|    Medineweb Baş Editörü    Durumu:    Medine No :  14593   Üyelik T.:
15 Kasım 2011   |     
 
 Buda boneli kavanozlardan alınmış, süzulup şiselenmiş hali sirkemizin.    Sadece tel süzgecgen gecirdim..biraz tortusu kalsin istedim.Siz tülbenttende süzerek daha tortusuz sirke elde edebilirsiniz..İslem bitti..Herhalde olmuştur👌İnşallah sirke elde etmişimdir   efenim gonül rahatlığıyla tuketebiliriz..
  |  
      |  
![]()  |  
| Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir) | |
  
			Benzer Konular  |  ||||
| Konu Başlıkları | Konuyu Başlatan | Medineweb Ana Kategoriler  |  Cevaplar | Son Mesajlar | 
| Medineweb ÜyelerineEv Yapımı Öksürük Şurubu tavsiyesi | Hâdimul İslam | Sağlık | 7 | 03 Ekim 2018 14:41 | 
| Kelebek Pasta Yapımı/Medineweb Mutfağı | Hâdimul İslam | Pastalar | 5 | 17 Şubat 2018 19:56 | 
| Yarım Elma Olmayalım. | YASEMİN ATAMAN | Makale ve Köşe Yazıları | 5 | 09 Kasım 2016 23:17 | 
| Bulaşık Makinesinde Turşu Yapımı ! Medineweb Mutfağı | fedra | Turşular | 0 | 11 Ağustos 2015 14:39 | 
| * Tatlı Elma * | su damlası | Makale ve Köşe Yazıları | 0 | 30Haziran 2015 22:46 | 
| .::.Bir Ayet-Kerime .::. | .::.Bir Hadis-i Şerif .::. | .::.Bir Vecize .::. | 
|      
  |