Medineweb Forum/Huzur Adresi

Medineweb Forum/Huzur Adresi (https://www.forum.medineweb.net/)
-   Turşular (https://www.forum.medineweb.net/780-tursular)
-   -   Bulaşık makinasında turşu yapıyoruz (https://www.forum.medineweb.net/tursular/38671-bulasik-makinasinda-tursu-yapiyoruz.html)

Esma_Nur 18 Ekim 2024 22:05

Bulaşık makinasında turşu yapıyoruz
 
Turşular mutfağımızın en özel kısımlarından, sofralarımızdan eksik etmek istemediğimiz, özellikle sonbahar-kış sezonunda her yemeğin yanında görmekten mutlu olduğumuz isimlerden. Gelin görün ki turşuları kurmak, kıvamını bulmasını beklemek de bir hayli sabır gerektiriyor. İşte bu aşamada da devreye pratik yöntemler giriyor.
İlk kez duyacak olanları şaşırtsa da aslında tahmin ettiğinizden çok daha yaygın kullanılan bir yöntemden söz edeceğiz bugün size: Bulaşık makinesinde turşu yapma! Evet, yanlış okumadınız, bulaşık makinesinde turşu yapmak mümkün. Üstelik bu yöntem sayesinde turşunuzun olmasını günlerce beklemeniz de gerekmiyor.
Gelin hep birlikte bulaşık makinesinde turşu nasıl yapılır öğrenelim, bu pratik yöntemle sofralarımızdan turşuları hiç eksik etmeyelim. Şimdiden deneyen herkesin ellerine sağlık!

Bulaşık makinesinde turşu nasıl yapılır?


Bulaşık makinesinde turşu yapmak için aslında atacağınız ilk adımlar klasik turşu yapımıyla aynı. Önce hangi malzemelerle turşu yapmak istediğinize karar verin ve ardından malzemeleri bir araya getirerek işe başlayın. Temel olarak 1 kilogramlık kavanozlar için ihtiyacınız olacak malzemeler şöyle:
Yarım kilodan biraz fazla sebze (Salatalık, biber, domates gibi turşusunu kurmak istediğiniz bir sebzeyi seçin (lahana hariç))
1 çay bardağı sirke (üzüm ya da elma olabilir)
2 yemek kaşığı salamura tuzu
1 tatlı kaşığı limon tuzu
1 tatlı kaşığı şeker
5-6 diş sarımsak
2 su bardağı kadar su (kavanozun ağzına kadar dolduracağınız temiz içme suyu)
Bulaşık makinesinde turşunun yapılışı:

Klasik bir turşu yapımında olduğu gibi adımları takip edin. Önce kullanacağınız tüm sebzeleri güzelce yıkayın ve ihtiyaç duyuyorsanız dilimleyin. (Eğer turşunuzun daha hızlı olmasını istiyorsanız dilimlemeniz daha iyi olacaktır.)
Kullanacağınız tuşu kavanozunun içine sebzeleri ve doğradığınız sarımsakları ekleyin.
Sıvı malzemeleri ayrı bir kapta güzelce karıştırıp kavanozdaki sebzelerin üzerine ekleyin.
Limon tuzu ve şekeri de eklemeyi unutmayın.
Ağzına kadar dolan kavanozu güzelce kapatın. Ağzının tamamen kapandığından mutlaka emin olun.
Bu şekilde dilediğiniz kadar turşu kavanozunu hazırlayın ve temiz, boş bulaşık makinesinin sepetlerine kavanozları yerleştirin.
Bulaşık makinenizi asla deterjan koymadan, içinde turşu kavanozları hariç bir malzeme olmadan çalıştırın.
Turşuların kısa sürede tam kıvamında olması için bulaşık makinenizin en uzun ve en sıcak programını seçmeyi unutmayın.
Bulaşık makinesinin çalışması bittiğinde turşu kavanozlarınızı hemen çıkarmayın, içinde oda sıcaklığına gelene dek soğumasını bekleyin.
Ardından çıkarıp doğrudan tadına bakabilir ya da dilerseniz buzdolabına kaldırıp birkaç gün sonra tüketmeye başlayabilirsiniz. Ellerinize sağlık!

Bulaşık makinesinde turşu yapmak için bilmeniz gereken temel tarifi anlattık ama şunları bilmeden de olmaz:
Lahananın içinde sülfür bulunduğu için bu yöntemle lahana turşusu yapmanız önerilmiyor, aman dikkat. Bu sebeple salatalık, biber, domates gibi sebzeleri tercih etmeniz daha doğru olacaktır.
Bulaşık makinesinde turşu yapmaya karar verirseniz hazırladığınız turşuların kavanoz kapaklarını mutlaka çok güzel kapatmalı ve içine su sızıntısı olmayacağından emin olmalısınız.
Eğer büyük sebzeler kullanmayı düşünüyorsanız doğrayarak kavanoza yerleştirmeniz turşu tadını daha kısa sürede yakalamanızı sağlayacaktır.
Kornişon salatalık kullanacaksanız doğramak yerine bıçakla üzerinde delikler açarak da turşusunu kurabilirsiniz.
Taze fasulye gibi daha sert yapılı sebzeler kullanacaksanız öncesinde hafif bir haşlama işleminden geçirebilirsiniz.
Turşularınızı bulaşık makinesinde soğuttuktan sonra buzdolabında uzun süre muhafaza edebilirsiniz, aklınızda bulunsun.
Ve son olarak eğer vaktiniz varsa klasik turşu kurma yöntemini uygulamanız daha lezzetli sonuçlar almanızı sağlayacaktır ancak kısa sürede sofraya turşu çıkarmak istiyorsanız, aş erme:)


Ben yaptım dün bugun açdık yedik çokda güzel olmuşdu :) denemeye değer


SAAT: 20:24

vBulletin® Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.

User Alert System provided by Advanced User Tagging v3.2.6 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.


1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321