Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Edebiyat > Makale ve Köşe Yazıları

Konu Kimliği: Konu Sahibi AŞK'ÜL İSLAM,Açılış Tarihi:  04 Mart 2009 (14:52), Konuya Son Cevap : 05 Mart 2009 (00:52). Konuya 6 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 04 Mart 2009, 14:52   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
AŞK'ÜL İSLAM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:AŞK'ÜL İSLAM isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38
Üyelik T.: 30Haziran 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Yaş:43
Mesaj: 984
Konular: 245
Beğenildi:29
Beğendi:0
Takdirleri:146
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Isa gelecek mi ? Prf.dr. Abdülaziz bayındır

Isa gelecek mi ? Prf.dr. Abdülaziz bayındır

İsa aleyhisselamın kıyamete yakın bir zamanda tekrar dünyaya ineceği söِyleniyor. Hz İsa gِökten mi inecek yoksa onun ruhu yeryüzünde bir insanda mı‎ belirecek?

Kur’an-ı Kerim’e göre İsa aleyhisselam canlı değildir, Allah onun canını almıştır:

Allah Teâlâ buyurmuştur ki: Ey İsa, seni vefat ettireceğim, seni kendime yükselteceğim, seni inkar edenlerden arındıracağım ve sana uyanları kıyamete kadar kafirlerden üstün kılacağım. Sonra dönüşünüz bana olacak. İşte o zaman ayrılığa düştüğünüz şeyler hakkında aranızda ben hükmedeceğim.” (Al-i İmran, 3/55 )

(İsa der ki) : Ben onlara, ancak bana emrettiğini söyledim. Benim de Rabbim, sizin de Rabbiniz olan Allah’a kuluk edin dedim. İçlerinde bulunduğum müddetçe onlar üzerine kontrolcü idim. Beni vefat ettirince artık onlar üzerine gözetleyici yalnız sen oldun. Sen herşeyi hakkıyla görensin.” (Maide, 5/117)

Başka bir ayette ise Allah, peygamberi İsa’yı yahudilerin elinden kurtardığını bildirmiştir. Çünkü onlar onu çarmıha germek istiyorlardı.

Ve Allah elçisi Meryem oğlu İsa’yı öldürdük demeleri yüzünden ... Halbuki onlar onu ne öldürdüler, ne de astılar. Fakat (öldürdükleri) onlara İsa gibi gösterildi. Onun hakkında ihtilafa düşenler bundan dolayı tam bir kararsızlık içindedirler. Bu hususta zanna uymak dışında hiçbir bilgileri yoktur, ve kesin olarak onu öldürmediler. Bilakis Allah onu kendi katına yükseltmiştir. Allah büyük izzet ve hüküm sahibidir.” (Nisa, 4/157-158)

İslam alimlerinin bir çoğu bu ayetteki “Allah onu kendi katına yükseltmiştir” ifadesine bakarak İsa aleyhisselamın ölmediğini ileri sürmüşlerdir. Onlara göre Allah, onu kudretiyle manevi semalardaki hususi mevkiine kaldırmış, kıyametten önce tekrar dünyaya gönderecektir. Halbuki yukarıda verilen ilk iki ayette Allah, İsa’nın öldüğünü açık bir şekilde bildirmiştir. Ayrıca ilk ayette de; “seni kendime yükselteceğim” ifadesi, "seni vefat ettireceğim" ifadesinden sonra geçmektedir: “ Seni vefat ettireceğim ve seni kendime yükselteceğim.”

Bu ayetten anlaşıldığı gibi Allah, eceli gelince İsa aleyhisselamı vefat ettirmiş ve onun ruhunu kendi katına almıştır.

İsa aleyhisselamın kıyametten önce tekrar dünyaya geleceğini bildiren hadisler bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi şöyledir:

Ruhum yed-i kudretinde olan Allah’a yemin ederim ki, Meryemin oğlu İsa, adil bir hakem olarak aranıza inecek, haçı kıracak, domuzu öldürecek, cizyeyi kaldıracak,

İslamdan başka şeyi kabul etmeyecektir. Mal o kadar çok olacak ki, kimse dönüp de bakmayacaktır. Fakat bir secde, dünya ve dünyadaki her şeyden daha hayırlı olacaktır.” ( Buhari, Enbiya, 50; Müslim, İman, 71; Tirmizi, Fiten, 54)

Bu ve bunun gibi hadisler incelendiğinde hepsinin ana teması şudur: İsa ve Mehdi gelecek, sıkıntı ve buhran içinde bocalayan müslümanları kurtaracaktır. Hatta başka bir hadiste: “Su kabı su ile dolduğu gibi, yeryüzü barışla dolacaktır. Din birliği de olacak, artık Allah’tan başkasına tapılmayacaktır.” (İbni Mace, Fiten, 33) idafesi geçmektedir.

Dikkat edilirse, İsa aleyhisselamın dünyaya tekrar geldiğinde yapacağı söylenen domuzu öldürme, haçı kırma, gayri müslimlerden alınan cizyeyi kaldırma, herkesi müslüman yapma gibi şeylerin tek bir örneği dahi Kur’an’da yoktur. Ayrıca hiçbir peygamberin insanları zorla müslüman yapma görevi yoktur. Onların görevi sadece tebliğdir. Allah Teâlâ şöyle buyurur:

"Peygamberlere düşen sadece tebliğdir." (Maide 5/99)

Eğer Rabbin dileseydi, yeryüzündekilerin hepsi elbette iman ederlerdi. Sen, insanlara, inanıncaya kadar baskı mı yapacaksın?” (Yunus, 10/99)

“Dinde zorlama olmaz [1]. Doğru ile eğri birbirinden iyice ayrılmıştır. Her kim azgınları tanımaz [2], Allah'a inanırsa, en sağlam kulpa yapışmış olur. Onun kopması imkansızdır. Allah işitir, bilir." (Bakara, 2/256)

Birçok İslam alimi, bu hadislerin sadece Kütüb-i Sitte (meşhur altı hadis kitabı)’de yer almalarını yeterli görmüşlerdir. Bu eserlerin müelliflerinin (Buhari, Müslim, Ebu Davud, Nesai, Tirmizi, İbn Mace) otoriteleri, bu rivayetlerin eleştirilmesinin önünde doğal bir engel oluşturmuştur.

Bu tür hadislerin senedleri sahih olsa bile, bu iddialar metin yönünden Kur’an ile uyuşmamaktadır. Çünkü Allah, Kur’an-ı Kerim’de peygamberlerin birer müjdeliyici ve uyarıcı olduklarını bildirmektedir:

“Sen sadece bir uyarıcısın. Biz seni müjdeliyici ve uyarıcı olarak gönderdik. Her millet içinde mutlaka bir uyarıcı bulunmuştur.” (Fatır, 35/23-24)

“Eğer yüz çevirirlerse biz seni onların üzerine bekçi göndermedik. Sana düşen yalnız duyurmaktır.." (Şura, 42/48)

“Eğer Rabbin dileseydi, yeryüzündekilerin hepsi iman ederlerdi. O halde sen, inanmaları için insanları zorlayacak mısın?” (Yunus 10/99)

İsa aleyhisselamın kıyametten önce geleceğine inanmak, bir inanç konusu yapılmıştır. Halbuki bunu iddia eden alimler, ahad haberle inanç belirlenemeyeceğini söylerler. İsa’nın geleceğini bildiren hadisler ahad haberlerdir.

Sonuç olarak müslümanların “nasıl olsa İsa gelecek, dünyayı kurtaracak” şeklinde bir beklentiye son vermeleri ve var güçleri ile İslam için çalışmaları gerekmektedir. Çünkü, Allah Teâlâ şöyle buyurur:

Bir toplum, kendilerinde olanı değiştirmedikçe Allah, o topluma verdiğini değiştirmez.” (Ra’d 13/11)

“Bilinsin ki; insan için kendi çalışmasından başka bir şey yoktur.” (Necm, 53/39)
________________________________________
[1]- Dinin özü imandır. İmanın temeli onu içten kabul etmek, yani kalp ile tasdiktir. Kalpteki tasdiki bir o kişi, bir de Allah bilir. Orası in¬sanın en hür olduğu yerdir. Bu sebeple hiç kimse bir inancı kabule veya inkara zorlanamaz. Zorla ibadet de olmaz. Çünkü ibadet için niyet şarttır. Niyetin yeri de kalptir; kalpten yapılmayan niyet geçersizdir. Kimseye zorla niyet ettirilemeyeceğinden ibadet de yaptırılamaz.

[2]- Yoldan çıkmışlara boyun eğmez.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi AŞK'ÜL İSLAM 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
İnsana Tapmanın Kuranı Kerimdeki Karşılığı Kur'ân-ı Kerim Genel Medineweb 1 2736 01 Ocak 2013 15:58
Muhammed ve İnançlılar / Röportaj Anket'ler-Röportaj'lar EyMeN&TaLhA 1 2640 02 Kasım 2010 00:14
Ebuzerr / (Ali Şeriati) Ashab-Kiram(r.a) Mihrinaz 5 4618 16 Temmuz 2010 00:33
BAKMAK YETMEZ.... Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler Mihrinaz 4 2113 24 Nisan 2010 14:15
İN'SANLARDAN... Serbest Kürsü Beytül Ahzan 3 2074 02 Mart 2010 21:27

Alt 04 Mart 2009, 14:55   Mesaj No:2
Medineweb Sadık Üyesi
AŞK'ÜL İSLAM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:AŞK'ÜL İSLAM isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38
Üyelik T.: 30Haziran 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Yaş:43
Mesaj: 984
Konular: 245
Beğenildi:29
Beğendi:0
Takdirleri:146
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cvp: İSA GELECEK Mİ ? PRF.DR. ABDÜLAZİZ BAYINDIR

Gerçekten çok önemli bir açılım!.. Allah razı olsun değerli hocam!.. Allah ömrünüze bereket versin!.. Bu konu yüzyıllardır ümmeti perişan etti. Miskinleştik resmen ya da miskinleştirildik... Müslümanım diyenler bir türlü anlayamadı: Hz. İsa (as)'ın tekrar yeryüzüne indiriliş projesinin Hristiyan Misyonerleri Bir Projesi olduğunu...

Çünkü Son Peygamber Hz. Muhammed sav Efendimiz olunca, bu dinin müntesibleri Hz. Muhammed'e tabi olacakları yerde, ezildiler; nasıl olur da İsa'dan sonra SON PEYGAMBER olarak Hz. Muhammed gelir/gönderilir diye... Bu ezikliğin verdiği psikoloji ile düşünüp taşınmışlardır eminim, nasıl olur da tekrar Hz. İsa'yı GÜNDEM yapabiliriz diye... Ve bu projeyi geliştirmişler; en iyisi tekrar yeryüzüne indirelim demişler ve başarmışlar... Ümmetin büyük çoğunluğu da buna inanır olmuş...

Hiç öyle şey olur mu? Onun inmesinin bize bir faydası olur mu? Onun yapması gereken işi biz müslümanların yapması gerekirken, yüzyıllardır onu bekler durmuşuz: Neymiş dünyayı düzeltecekmiş?!.. Biz Allah'ın kullarına yüklenmiş bir görev değil mi DÜNYAYI İMAR ETMEK, DÜZELTMEK... Bir psikolojik savaştır, artık anlayalım arkadaşlar... İyi düşünmeniz dileğiyle...

Saygılar...
/Alıntı
Alıntı ile Cevapla
Alt 04 Mart 2009, 16:15   Mesaj No:3
Medineweb Sadık Üyesi
AŞK'ÜL İSLAM - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:AŞK'ÜL İSLAM isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 38
Üyelik T.: 30Haziran 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Yaş:43
Mesaj: 984
Konular: 245
Beğenildi:29
Beğendi:0
Takdirleri:146
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cvp: İSA GELECEK Mİ ? PRF.DR. ABDÜLAZİZ BAYINDIR

onlar ağızlarıyla Allah'ın nûrunusöndürmek istiyorlar. Halbuki kâfirler istemeseler de Allahnûrunutamamlayacaktır. saff suresi 8.ayet

Yani şimdi sence Prf.Dr. Abdülaziz Bayındır Ağzıyla Allahın Nurunu söndürmek isteyen bir kafir mi
E be azim şimdi sen bu ayeti vererek bu yazıyı yazanı küfr ile itham edip bir de kafir damgası vurmuş olmuyormusun ?

Pekiii ayylardır buralarda hiç kimseye kimsenin kafir deme hakkı yoktur diyen kimlerdi ?
Imm çelişki olmadı mi şimdi bakiii ?


Alıntı ile Cevapla
Alt 04 Mart 2009, 19:23   Mesaj No:4
Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.107
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Standart Cvp: İSA GELECEK Mİ ? PRF.DR. ABDÜLAZİZ BAYINDIR

Düşüncelere biat edilmez,kişilere biat edilir.
Hz.İsa inecek mi inmeyecek mi konusu yıllardır tartışılan konulardan birisidir.Bu konuda gerçek anlamda bir araştırma yapmak istiyorsanız
1-Hz.İsa hakkındaki ayetleri
2-Kutub-us-sitte hadisleri alt alta koyup okumalı.
3-Mehdi-Mesih-Deccal hadislerini toplu olarak ele almalı.Çünkü bu anlayışlar birbirleriyle irtibatlı
4-Tezatlıklar varsa ki çok var,bunları tesbit etmeli
5-Bulduğun verileri Kur'an ayetleriyle karşılaştırmalı.
Sonuç ne çıkacak bakalım
Alıntı ile Cevapla
Alt 05 Mart 2009, 00:07   Mesaj No:5
Medineweb Emekdarı
Emekdar Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar Üye isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 16627
Üyelik T.: 11 Şubat 2012
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:47
Mesaj: 4.081
Konular: 315
Beğenildi:48
Beğendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Standart Cvp: İSA GELECEK Mİ ? PRF.DR. ABDÜLAZİZ BAYINDIR

Bende gelecek diye biliyorum.
Fecrin Mehdi-Mesih-Deccal hadislerini toplu olarak ele almalı.Çünkü bu anlayışlar birbirleriyle irtibatlı maddesine katılıyorum.
Alıntı ile Cevapla
Alt 05 Mart 2009, 00:47   Mesaj No:6
Medineweb Emekdarı
Emekdar Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar Üye isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 16627
Üyelik T.: 11 Şubat 2012
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:47
Mesaj: 4.081
Konular: 315
Beğenildi:48
Beğendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Standart Cvp: İSA GELECEK Mİ ? PRF.DR. ABDÜLAZİZ BAYINDIR

"0, kıyametin alametidir; kıyamet hakkında şüphe etmeyin." ( Zuhruf 61) ayetindeki zamir, ister İsa (a.s)’ya ait olsun isterse de Kur'an'a ait olsun fark etmez. Her ikisi de kıyametin mutlak geleceğini ifade eden bir delildir. Bunu sadece Kur'an'a veya İsa (a.s)’ya hasretmekte de doğru olmaz. İlk peygamber ve ilk vahiy de inananları kıyametle uyarmıştır. İlk gelen Kur'an'i vahiylerde bu tema çokça işlenmektedir.

Hadis nakillerinde “İsa gelecek dertler bitecek” anlayışıyla tüm sorunlara çözüm getiriliyor. Şimdi size sorayım o zaman Hangi peygamber gelince tüm sorunlar çözülmüş, tüm dünya selama durmuş ki İsa (a.s) ikinci gelişinde bunu temin etmiş olsun. Bu anlatılanların Kuran süzgecinden geçirilmesinin doğru olacağı kanaatini taşıyorum.

Bence fecr kardeşimin söylediği gibi bu konuda daha detaylı bi inceleme yapılmalı sünni ve şia kaynaklarda hele şiada imani bir konu gibi görünen mehdiyet inancı bence biraz daha araştırılmalı.
İslamın temel ilkelerinden biriside “Son Peygamber Hz.MUHAMMED (s.a.v)

Hz. İsa’nın tekrar dönüş iddiasında bulunanlar Son Peygamber ilkesini hiçe saymış bulunmaktadırlar. Ancak çözüm bulanlar (Hz. İsa gelecek ama hz.MUHAMMED’ e iman etmiş olarak gelecek yeni bir şeriat ve kitap getirmeyecek) diyorlar. o zaman şu soruyu soralım kendimize

Peki hz. İsa Peygambermiydi “evet” (bu soruyu ben cevapladım diğerlerini size bırakıyorum)

Bu görevin ondan alındığına dair Deliliniz VARMI ? Şimdi bu sorulara cevap bulalım belki iş açıklığa kavuşur.
Alıntı ile Cevapla
Alt 05 Mart 2009, 00:52   Mesaj No:7
Medineweb Emekdarı
Emekdar Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar Üye isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 16627
Üyelik T.: 11 Şubat 2012
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:47
Mesaj: 4.081
Konular: 315
Beğenildi:48
Beğendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Standart Cvp: İSA GELECEK Mİ ? PRF.DR. ABDÜLAZİZ BAYINDIR

Bütün bunlardan benim anladığım şudur: Hz. Muhammed (s.a.v )peygamberlerin sonuncusu ve hatemül enbiyadır bir daha peygamber gelmeyecektir. Hz. İsa’nın gelmesiyle ilgili haberler mecaz olma ihtimalleri daha ağır basan haberlerdir. Öyleyse Hz. İsa’nın gelmesi ve bütün ehli kitabın ona inanması demek, kıyamete yakın zamanlarda, ehli kitabın onu hakkıyla tanıması, ona uyması ve onun gösterdiği kurtarıcıya, yani, Hz. Muhammed’e tabi olması demektir. Onun haçı kırması ve domuzu öldürmesi ile ilgili haberler de tam buna uygundur. Yani, Hıristiyanlar onu tam anlamıyla ve olduğu gibi tanıyacaklar, domuz yemekten vaz geçecekler, haça ibadet etmeyi bırakacaklar demektir. Yani o bir bakıma misyonuyla ve ilk geldiğinde anlattığı öğretileriyle gelecek, şahs-ı manevisiyle gelecek ve Ehli kitap da toptan islam’a gireceklerdir. Ben şahsen böyle anlayan alimler gibi anlıyor ve onlara katılıyorum. Aksi takdirde Hz. Muhammedin (s.a.v) yapamadığını Hz. İsa yapacak gibi bir şey ortaya çıkıyor. Bu benim kendi şahsi görüşümdür kimsenin inanıp yada inanmaması için değil fikirlerimi söyledim Takdir Allah'ındır.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
AB'den Rusya'ya Nasıl Bir Yaptırım Gelecek? Mihrinaz Gündem/ Manşetler 4 23 Şubat 2022 18:16
Bir 'Ömer Bin Abdülaziz reformu'na ihtiyaç var EyMeN&TaLhA Makale ve Köşe Yazıları 0 16 Nisan 2015 12:38
Ömer bin Abdülaziz'in Nasihati KuM TaNeSi Güzel Sözler-Deyımler-Nükteler 2 15 Mart 2014 02:20
Hıristiyanlar Hz İsa tekrar gelecek diyorlar, nasıl olacak, kim şeklinde gelecek? _bülbül_ Bilgi Dağarcığı 0 10 Nisan 2009 14:31
İslam elbet gelecek MescidiAksa Şiirler ve Şairler 2 21 Mart 2009 22:12

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.