Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Edebiyat > Makale ve Köşe Yazıları

Konu Kimliği: Konu Sahibi FATİH KARAN,Açılış Tarihi:  13 Eylül 2009 (23:34), Konuya Son Cevap : 25 Nisan 2014 (02:40). Konuya 3 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 13 Eylül 2009, 23:34   Mesaj No:1
Medineweb Acemi Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:FATİH KARAN isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6929
Üyelik T.: 09 Şubat 2009
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Yaş:96
Mesaj: 19
Konular: 6
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart SİRETLER VE SURETLER

SİRETLER VE SURETLER

Allah’ın sünneti ile insanların sünneti arasında gidip geliyoruz çoğu zaman. Allah siretlere bakarken biz suretlere bakmayı seçiyoruz. İmaj her şeydir bir vird-i zeban! Geleneğimiz imge ve simge imparatorluğu gibi! Bugün görüntülerin egemenliğinde bir korku imparatorluğu hakimiyyetini kurmuş! Türk aklının dehalarından Hoca Nasreddin’in güzel deyişiyle ye kürküm ye meseli. Değer üretiminin yok edildiği, gevezelik ve beyhude tartışmaların başat sayıldığı bu psikoz dünyasında suretler adeta gözlerimizin içine sokularak zihni melekelerimiz dumura uğratılıyor.

“Mutlaka Allah, sizin suretinize ve mallarınıza bakmaz. Yalnız ve yalnız sizin amellerinize ve kalbinize bakar!”

Suretler siretlerin elbette şahididir, başka şahit aramak da zaiddir. Siretsiz suretlerin vaaz kürsülerini işgal ettiği bir suratsız adamlar zamanındayız. Siretsizler, sûret-i haktan görünerek suratsızlıklarını gizliyor. Ne utanmaz yüzler gizliyor o meş’um perde. Sûret-i haktan görünüyorlar. Sûretâ haktan görünmek merdin işi.

Hakikati arayanlar, siretlerin peşinde koşar ve koşmalıdır. Ara sokaklara dalmalı, patikalar yürümeli. Büyük meydanlarda ve caddelerde süsler lambalar ve taklar vardır. Hakikat büyük meydanlara ve caddelere yabancıdır.

Siret, suretin hakiki vechesini faş eder. Suret perde, suret setre. Siret kapı, pencere. Siret sükut. Sükut çaresizliğin şuuru. Suret gürültü.

Suret yalancı ve ruhsuz, siret hakikat. Hakikat; bazen acı, bazen keder, bazen ayıp, bazen yasak, bazen sevinç, ama hep hakikatin kendisi. Bugün dünya milletlerine bir bakarsanız ufkunuzu süslü görüntüler sarar. Büyük Britanya bugün demokrasinin beşiği sayılıyor. Suretleri temiz. Oysa Londra metrosunda binlerce Hintlinin kanı vardır. İspanya güzel görüntülerinin arkasında binlerce onbinlerce İnkalının, Mayalının kanlarını gizler. Birleşik Devletlerde elli yıl öncesine kadar siyahlarla beyazlar ayrı tuvaletlere girer, ayrı lavabodan ellerini yıkar, otobüste beyazların oturma hakkı vardır, eğer ayakta kalmış bir beyaz varsa siyahi ona yer vermek zorundadır. Siretler bize başka bir şey söylüyor. Görmeyi bakmak zanneden tepegözler elbette sirettten habersiz kalacaklardır.

Modern dünya boyaların, cilaların, allıkların, maskaraların dünyası. Görüntü ve imajinasyon geçer akçe. Hakikat namına bir nüve taşımayan suretler, siretlerinin kepazeliğini gizlemek için dış görünüşlerini şeytani bir alıcılıkla allayıp pulluyor. Değerlendirilmelerin ölçüsü çıkar ilişkileri tarafından belirleniyor. Sürekli değiştirilen suretler görüyoruz. Öyleki herhangi bir suretin siretine vakıf olamadan yeni bir suretle karşılaşıyoruz. Böylece her hangi bir hakikat sırrına vakıf olamadan yeni bir suretle oyalanıyoruz. Sonunda siretleri unutup suretler üzerinden bir anlam ve değer ölçme, biçme uğraşı vermeye başlıyoruz. Bu modern aldanma ve aldatmaca hakikatın ortaya çıkmasına mani teşkil ediyor.

Geri kalmış ülkeler için üretilen, yaygınlaştırılan suret modeller sermayenin büyük eziciliğini gizlemek için son derece verimli! Sonuç ise suretlere bakmaktan alıklaşan fertler, suskunluğu, acı bir gülümsemeyi yada ağıt yakmayı tercih ediyor.

Suretlerle aldanan ve aldatılan yığınlar hayatın acımasızlığı karşısında işleri sarpa sarınca ve kendilerini o zamana kadar aldatmış olan suretlerden de bir imdat gelmediğini görünce artık küfretmek yolunu seçiyor.

Aldanmak çoğu kez mutlu eder insanı. Aldanmış insan mutlu bir insandır. İnsan büyük bir aldanma içerisindedir. Mümin kişi de ancak üstün bir ‘aldanmış’tır. Ancak suretin değil siretin aldanıcısı. Siret hakikatin belgesi. Bazen yazılı, bazen sözlü. Yazılıyken kağıtlarda, sözlüyken dillerde. Ama sürekli. Suret anlık. Yazısız belgesiz. Gör geç. Göz banalların delili. Siret daha yüce daha ulvi.

Suret bakmak, siret görmek ve bilmek. Yaşadığımız topraklar hakikaten siretler coğrafyası. Oysa bugün siretler susmuş, suretler ufkumuzu kaplamıştır. Bu toprağın havasına yabancı, suyunu tatmamış, toprağına ayağı deymemiş siretsiz adamlar kendilerini lâ yüs’el addediyorlar. Suretleri insan sınıfına ait görünen siretleri gayri insani mahlukatı hatırlatan bu insanlar hangi kültürün tavlalarında beslenip semirdiler? Ölümler, açlıklar, mahrumluklar onlar için birer istatistik verisidir sadece.

Suretler siretlerin aynası oysa. Sireti suretin önünde gitmeli insan. Yal dervişlerinden, şal dervişlerinden değil hal dervişlerinden sormalı hikayemizi. İlim bir nokta değil miydi? Suretler çoğalttı onu. Hakikatin nüvesine varmak için suretleri azaltıp, siretleri çoğaltmak lazım bu zamanda. O büyük sözdeki gibi; ‘tanışlarını azalt’.

Siret ve suret beyanındaki bu yazı meramını anlatabildi mi? Yoksa okuyan da ziyanda yazan da. Yani bu yazı bizatihi kendisi suretlikten kaçıp siret olmayı becerebildi ise ne mutlu ona.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi FATİH KARAN 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
ALLAH SEVER (1) Makale ve Köşe Yazıları FATİH KARAN 2 2199 10 Nisan 2010 01:08
KUR’ ANA SORU SORUN Makale ve Köşe Yazıları FATİH KARAN 6 2283 20 Ocak 2010 02:15
MUTEDİL OLMAK Makale ve Köşe Yazıları Yitiksevda 2 2276 13 Eylül 2009 23:39
İŞİTTİK, YA İTAAT ETTİK Mİ? Makale ve Köşe Yazıları Mihrinaz 6 2646 13 Eylül 2009 23:37
SÖZÜN ÖZÜ Makale ve Köşe Yazıları Yitiksevda 1 2186 13 Eylül 2009 23:35

Alt 29 Eylül 2009, 14:24   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:47
Mesaj: 5.078
Konular: 295
Beğenildi:124
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Standart RE: SİRETLER VE SURETLER

“Mutlaka Allah, sizin suretinize ve mallarınıza bakmaz. Yalnız ve yalnız sizin amellerinize ve kalbinize bakar!”

Allah bizleri bizden iyi bilendir,Eylem olarak hayata yansıttığımız İbadi hususlarda ne kadar Kalbi bir tasdik ile yapabiliyoruz.Allah bizleri kendine yakınlık derecesi olarak Takvaca üstün olanını seçmiştir.Yaptığımız hal ve hareketlerde İslami ölçülere riayet ediyormuyuz?Kendimize istemediğimiz kötülük ve fahşayı diğer Mümin kardeşlerimiz için isteyebiliyormuyuz? vs kendimize çekin düzen verdiğimiz vakit başkalarınada faydamız olur.
Alıntı ile Cevapla
Alt 01 Nisan 2013, 19:42   Mesaj No:3
Medineweb Emekdarı
Esma_Nur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Esma_Nur isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 4458
Üyelik T.: 19 Ekim 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:kadın
Memleket:sivas/istanbul/
Mesaj: 5.421
Konular: 575
Beğenildi:4494
Beğendi:6074
Takdirleri:23787
Takdir Et:
Standart Cevap: SİRETLER VE SURETLER

“Mutlaka Allah, sizin suretinize ve mallarınıza bakmaz.
Yalnız ve yalnız sizin amellerinize ve kalbinize bakar!”

Müslim, Birr, 33; İbn Mâce, Zühd, 9; Ahmed b. Hanbel, 2/285, 539

sureti önde olanın yüreği pas tutmuştur. laf geçmez o yüreğe...
__________________
Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım...

Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE....
Alıntı ile Cevapla
Alt 25 Nisan 2014, 02:40   Mesaj No:4
Medineweb Emekdarı
Tuba_ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Tuba_ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 20781
Üyelik T.: 10 Ekim 2012
Arkadaşları:13
Cinsiyet:
Yaş:38
Mesaj: 1.326
Konular: 73
Beğenildi:17
Beğendi:6
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: SİRETLER VE SURETLER

Allah razı olsun
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.