Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Edebiyat > Makale ve Köşe Yazıları

Konu Kimliği: Konu Sahibi HALUK GÜMÜŞTABAK,Açılış Tarihi:  17 Şubat 2010 (14:02), Konuya Son Cevap : 18 Şubat 2010 (20:46). Konuya 5 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 17 Şubat 2010, 14:02   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:HALUK GÜMÜŞTABAK isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10862
Üyelik T.: 01 Ekim 2009
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:66
Mesaj: 489
Konular: 86
Beğenildi:3
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Furkan suresinde rabbim bizlere neler anlatıyor?

FURKAN SURESİNDE RABBİM BİZLERE NELER ANLATIYOR?

Aşağıda yazdığım Furkan suresi peygamberimizin kur’anı tebliğ ettikten sonraki dönem için, sanki kıyamet gelmişte insanlar sorgu ve suale çekilirken Rabbin soracağı sorulara ve alınacak cevaplarla bizleri nasıl uyardığını anlatmaya çalışıyor. Gelin birlikte bu ayetleri günümüz de bizlere anlatılanlar ile, yaşantımızın içinden alıntılar yaparak anlamaya çalışalım. Önce ayetleri yazalım ve ayetler üzerinde düşünelim.


Furkan 1: Âlemlere uyarıcı olsun diye, kuluna Furkan’ı (Kur’anı) indiren (Allah) ne yücedir.

Furkan 15: De ki: "Bu mu daha iyi, yoksa korunanlara vaat edilen o sürekli cennet mi? O cennet de bu korunanların ödülü ve dönüş yeridir.

16: Onlar için orada, diledikleri her şey sürekli vardır. Bu, Rabbin üzerinde sorumluluğu üstlenilen bir vaattir.

17: Onları ve Allah dışındaki taptıklarını haşredeceği gün şöyle sorar: "Şu kullarımı siz mi saptırdınız, yoksa onlar mı yoldan çıktılar?

18: Derler ki: "Tespih ederiz seni; seni bırakıp da başka dostlar, veliler edinmek bize yaraşmazdı. Ama sen onları ve atalarını öylesine nimetlendirdin ki, zikiri/Kur'an'ı unuttular ve helâke giden bir topluluk oldular.

19 İşte, haklarında söz söyledikleriniz de sizi yalanladılar. Artık ne azabı savabilirsiniz ne de yardımcı bulabilirsiniz. Zulmedenlerinize zorlu bir azap tattıracağız.

28: "Ah, ne olurdu, falancayı dost, veli edinmeseydim.

29: "Zikir/Kur'an bana geldikten sonra, o saptırdı beni ondan. Şeytan, insan için bir rezil edicidir.

30: Peygamber de dedi ki: "Ey Rabbim, kavmim bu Kur'an'ı bir kenara itip bıraktılar.

33: Onlar sana bir mesel getirdikçe, biz sana hakkı ve en güzel yorumu getiririz.


Yukarıdaki ayetler üzerinde düşünelim şimdide. Furkan suresi 1. ayette bakın Rabbim ne diyor? (Âlemlere uyarıcı olsun diye Kur’anı indirdik) Demek ki uyarılacak kitap kur’an. Furkan suresi 15 ve 16. ayetlerde ise iman edip kur’anı rehber alanlara vaat edilen cennetten bahsediyor.

Furkan suresi 17. ayeti çok dikkatle okumalı ve anlamaya çalışmalıyız diye düşünüyorum.

(Onları ve Allah dışındaki taptıklarını haşredeceği gün şöyle sorar: "Şu kullarımı siz mi saptırdınız, yoksa onlar mı yoldan çıktılar?)

Burada geçen Allah dışından taptıkları sözlerinden ne anlamalıyız burası çok önemli? Hatırlayınız peygamberimizin ilk dönemleri ve ondan önceki dönemlerde putlara tapanlar, onları Allah yani Yaratıcı olarak görmüyor ama onları şefaatçi, koruyucu, Allah ile kendileri arasında arabulucu daha açıkçası onları veli ve dostlar edinmişlerdi. Hatta Allah bir ayetinde ne diyor ve bizleri uyarıyordu? Sizleri Allah a yaklaştıracaklarını söylerler. Burada bahsedilen ise peygamberimizin yaşamından sonraki, kur’anın indiği dönemler bahsediliyor ve bunlar cansız putlar değil, Allah a yaklaştıracaklarına inandığımız insanlardan, velilerden söz ediliyor. Bazı arkadaşlarımın biz kimseyi veli edinmiyoruz dediğini duyar gibiyim. İşte tam burada dikkatle düşünmemiz gereken, din ve iman adına her hangi bir kimseye güvenerek onu yüceltip onun sözlerini kur’an sözü gibi kabul edip, onun sözlerine uymanın yanlış olduğu anlatılıyor. Hele hele sizler kur’anı anlayamazsınız onu veli insanlar anlar diyenlere inanıp, Rabbin hiç bahsetmediği konularda hükümler verdiğini söylediğimiz kişilerin ardına düşüp, kur’an yerine bu sözlerin peşine düşmenin şeytanın aldatmacası olduğu sizce daha nasıl anlatılsın? İşte kur’anı devre dışı bırakmak ne yazık ki günümüzde böyle oluyor, ama hala farkında bile değiliz. İşte hesap günü Rabbim onlara soracağım diyor, bakın onlar ne cevap veriyor.( Şu kullarımı siz mi saptırdınız, yoksa onlar mı yoldan çıktılar?) İşte üzerinde çok dikkatle düşünmemiz gereken soru. Bu olaylar peygamberimizin kur’anı tebliğ edip, Dünyadan ayrıldıktan sonraki dönemlere ait. Verecekleri cevaplar aslında çok düşündürücüdür.

(Derler ki: "Tespih ederiz seni; seni bırakıp da başka dostlar, veliler edinmek bize yaraşmazdı. Ama sen onları ve atalarını öylesine nimetlendirdin ki, zikiri/Kur'an'ı unuttular ve helâke giden bir topluluk oldular.)

Verdikleri cevaptan yola çıkarak anlıyoruz ki bunlar ne put, nede tanrı diye tapılan güçler değil, apaçık şefaatçiler edinilen, veliler ve Allah dostu dedikleri insanlar. Verdikleri cevaplarda seni bırakıp dost ve veli edinmek bizlere yaraşmaz diyorlar. Demek ki günümüzde edindiğimiz veliler, Allah dostu diyerek ardına düşülen insanların hepsi, biz hiç kimseyi peşimize düşün sizi Allah a yaklaştıracak veliniz biziz demedik diyorlar. Daha açıkçası bunları yapanlar varsa bile gerçekle yüzleştiklerinde bunu inkâr etmekden başka yolları olmadığı anlaşılıyor. Ayetin son kısmı da düşündürücüdür, Sen onların atalarını öylesine nimetlendirdin ki, zevk ü sefaya dalıp, kendi edindikleri velilerin yine kendi nefislerince uydurdukları yalan ve yanlışlarının peşlerine daldılar diyorlar. Demek ki kur’an bir tarafa konmuş, onunla amel edinmeyip bir başka inanç yaratılmış ki, Rabbim kur’anı unuttular diyor. Burada anlatılan dönemi tekrar hatırlatmak istiyorum, peygamberimizin yaşamından çok sonra içine düşülen yanlış anlatılıyor, ilginçtir hesap günü bu yaşantı karşımızda canlandırılıyor ve konuşmalar daha gerçekleşmeden bizlerin ibret alması için önceden bildiriliyor. Tabi anlayana, anlamak isteyene.

Furkan suresi 19. ayet ise günümüzde yaptığımız yanlışları bir tiyatro sahnesi gibi bizlere sergiliyor ve bakın edindiğimiz velilerin bile bizleri yalanlayacağı uyarısını yapıyor.

(İşte, haklarında söz söyledikleriniz de sizi yalanladılar. Artık ne azabı savabilirsiniz ne de yardımcı bulabilirsiniz. Zulmedenlerinize zorlu bir azap tattıracağız.)

Hemen hatırlayalım Rabbim bizlere Furkan yani kur’anı ne için indirdiğini söylüyordu? Âlemlere uyarıcı olsun diye. Lütfen şimdi düşünelim, Rabbim bizlere rehber ve uyarıcı diye indirdiğini söylediği kur’an için bizler neler söylüyoruz? Birçok isimler verip, emin olmadan onlardan naklettiğimiz ve onların bile söylediğinin garantisi olmayan, onca sözleri önemseyip işte İslam ı buralardan öğrenmelisiniz demiyor muyuz? Daha ilginci kur’anı herkes anlayamaz onu veli insanlar anlar, İslam ı öğrenmek ve yaşamak istiyorsanız Fıkıh kitaplarından öğrenmelisiniz demiyorlar mı bizlere? İşte kur’andan kaçış bu sözlerle başlamış oluyor ne yazık ki. Hatırlatırım bu sözleri birçok ilim adamının üzerine atıp, onların sözleri diye anlattığımızda bir gerçeğe gözlerimizi kapıyoruz. Bu söz ettiğimiz insanların hepsi Rabbin huzurunda hesap günü bunları yalanlayacağını söylüyor. Daha açıkçası bizler toplumu kur’ana yönlendirdik diyeceklerini söylüyor. Tabi bu yanlışı yapanlar böyle söyleseler de gerçekleri Rabbim bildiğinden yanlış yapan cezasını çekeceklerdir. Düşünmeye devam edelim. Eğer ben kur’anı okuduğumda anlayamıyorsam, onu herkes anlayamaz ise neden okuyayım da yanlış bir iş yapayım diye ondan çekinirim, uzaklaşırım. İşte bunları söylediğimizde, inandığımızda kur’andan uzaklaşmamız ondan habersiz yaşamamız kaçınılmaz olacaktır. Buna sebep olanlar hesabını korkunç bir şekilde vereceklerdir.


Furkan suresi 28–29. ayetlerde ise bakın ne söylüyor? ("Ah, ne olurdu, falancayı dost, veli edinmeseydim.) Buradaki dost veli sözlerinden ona tapmak anlamında değil, din ve iman adına kur’anı bırakıp onların sözlerine inanmanın yanlış olduğu anlaşılıyor. Rabbim ne diyordu bir ayetinde, güvenilecek, dayanılacak tek dostunuz benim. 29. ayette aslında çok düşündürücüdür. ("Kur'an bana geldikten sonra, o saptırdı beni ondan. Şeytan, insan için bir rezil edicidir.) Tekrar hatırlatalım tüm bu şikâyetler kur’anı rehber almayı bırakıp, beşerin sözleriyle edindiğimiz velilerin ardına düşmemizden çıkıyor. Ayet ne kadar güzel, kur’an geldikten sonra ondan başka rehber asla kabul edilmiyor. Başka rehberler edinen ve velilerin ardına düşenler içinse söylenen sözler düşündürücüdür.( o saptırdı beni ondan. Şeytan, insan için bir rezil edicidir.) Yorum sizlerin.

Gelelim Furkan suresi 30 ayete, bakın peygamberimiz o çetin gün geldiğinde, sanki yaşanmış gibi neler söyleyecekmiş.

(Peygamber de dedi ki: "Ey Rabbim, kavmim bu Kur'an'ı bir kenara itip bıraktılar.)

İşte ben peygamberimizin ardından gidiyorum, onun İslam ı yaşadığı gibi yaşamak istiyorum diyorsa bir insan, kur’anı rehber almalı ve Rabbin yap dediğini yapmalı, yapma dediğini yapmamalı, onun haram dediğinin dışında da haramlar edinmemelidir. Rabbim ve peygamberimiz bizleri bu kadar açık kur’ana yönlendiriyor da bizler hala velilerin peşinden koşup, kur’anın emretmediği şeylerin peşine düşüyorsak, bu yolun Rahmana ulaşacağını asla söyleyemeyiz. Gerçekten peygamberimizin söyleyeceği bu sözler ne yazık ki gerçek oldu, rabbim bizleri bağışlasın. Bizler Rabbin rehber olsun diye indirdiğini söylediği kitap için hala, orada her şey yoktur, orada özet bilgiler içerir diyerek, toplumu kur’an dışına itiyor ve dine ilavelerimizi de kur’anda bulamadığımızda, çok doğruymuş kur’anda her şey yokmuş diyorsak, işimiz gerçekten çok zor demektir. Farkında olmadan kur’andan uzaklaştığımızı anlamıyoruz bile, çünkü kendi irademizle düşünmeyi bırakmış, başkalarının aklıyla hareket ediyor olmuşuz. Elbette bunun cezasını da çekeceğiz.

Son olarak yazdığım Furkan suresi 33. ayette ki sözleri de ibretle düşünelim isterseniz.

(Onlar sana bir mesel getirdikçe, biz sana hakkı ve en güzel yorumu getiririz.)

Bakın peygamberimize bir konuda soru sorduklarında, bir meseleyi halletmesi istendiğinde Rabbim ne diyor? (biz sana hakkı ve en güzel yorumu getiririz.) İşte bukadar basit rabbim ne diyordu bir ayetinde, hakkı biz anlatır çözüm getirenlerin en hayırlısı biziz demiyor muydu? Ya da sana sorulan sorunun cevabı sende değil, bekle sabret sana çözümünü bildireceğiz demiyor muydu? Elbette getirilen tüm çözümlerde kur’anda en ince ayrıntısına kadar bizlere tebliğ ediliyordu. İşte tüm bu ayetleri bırakıp bu sözlerin tam tersini savunmak, kur’andan uzaklaşmaktır. Rabbim bizleri korusun.

İçinde bulunduğumuz ortam kur’andan büyük bir uzaklaşmanın göstergesidir. Sanmasınlar ki edindikleri şefaatçiler, veliler onlara yardım edecek, çünkü hepsinin nasıl cevap vereceğini Rabbim şimdiden bizlere anlatılıyor. DAHA AÇIKCASI RABBİM İMTİHAN GÜNÜ İÇİN BİZLERE KOPYA VERİYOR. Tabi bu kopyayı gözlerinde perde olmayanlar, kulakları ve gönlü mühürlenmemiş olanlar fark edebiliyor.

Allah cümlemizi, Kur’anın gerçeklerinin farkında olan kulları arasına bizleri alması dileklerimle. SAYGILARIMLA Haluk GÜMÜŞTABAK


[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi HALUK GÜMÜŞTABAK 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
İbretlik bir kıssadan hisse. Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler kamer34 6 2397 21 Nisan 2011 21:45
Kendi ellerimizle cehennemin kapısını açmayalım. Makale ve Köşe Yazıları HakikaT 10 4610 12 Nisan 2011 12:36
Allah Kur'an ayetlerini elçisine, RÜYASINDA vah... Makale ve Köşe Yazıları yakuti 7 2455 20 Mart 2011 19:44
Bakara 85. ayetten almamız gereken önemli dersler. Makale ve Köşe Yazıları kamer34 6 2380 16 Mart 2011 12:48
Kader konusunu kur'an ışığında nasıl anlamalıyız? Makale ve Köşe Yazıları talibetün 5 1972 11 Mart 2011 21:19

Alt 17 Şubat 2010, 20:40   Mesaj No:2
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Hazan Mevsimi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 11236
Üyelik T.: 19 Aralık 2009
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 338
Konular: 71
Beğenildi:4
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart RE: FURKAN SURESİNDE RABBİM BİZLERE NELER ANLATIYOR?

Sayın Gümüştabak

Kalem güzel lakin size bir soru,Kuranı sadece ahiret hayatımızın kurtulması için mi görmeliyiz ? Sorumdaki maksat eleştirisel degil kesinlikle düşünceleriniz merak ettim Saygılar
Alıntı ile Cevapla
Alt 18 Şubat 2010, 00:15   Mesaj No:3
Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:47
Mesaj: 5.078
Konular: 295
Beğenildi:124
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Standart RE: FURKAN SURESİNDE RABBİM BİZLERE NELER ANLATIYOR?

Rabbimiz Furkan’ı (Kitabı) Alemler için uyarıcı müjdeleyici ve korkutucu olarak Tüm Alemlere rahmet olarak göndermiştir.Tüm İnsanlığa hitap eden onları karanlıklardan aydınlığa çıkaracak bir aydınlık rehber kitap:


“Doğrusu bu Kur’an’da, kulluk eden kimselere açık mesaj (Gerçek bir çıkış yolu) vardır. Ey Muhammed! Biz seni ancak âlemlere rahmet olarak gönderdik.”
(Enbiya 106-107)


Çünkü Rabbimiz bu kitabını göndererek şereflerin en yücesine erdirdiği elçisini tüm alemler için bir uyarıcı, müjdeleyici ve korkutucu olarak seçmiştir , bütün insanlığı kurtarmak üzere bir rahmet, bir uyarıcı, karanlıklardan aydınlığa çıkaracak bir aydınlık olarak göndermiştir. Peygamberin görevi evrenseldir. İnsanların tamamına gönderilmiştir. Peygamber sadece kendi dönemine değil tüm alemlere rahmet olarak gelmiştir. Peygamberin misyonu sadece kendi döneminde bitmeyecek,şekilde kıyamete kadar devam edecek bir misyondur:

Dünya ve Ahiret her ikisi içindir,Dünya ahire’tin tarlasıdır Ne ekersek onu biçeceğiz:
Alıntı ile Cevapla
Alt 18 Şubat 2010, 00:21   Mesaj No:4
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Hazan Mevsimi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 11236
Üyelik T.: 19 Aralık 2009
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 338
Konular: 71
Beğenildi:4
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart RE: FURKAN SURESİNDE RABBİM BİZLERE NELER ANLATIYOR?

İnsanı sudan yaratarak soy-sop veren Allah'tır. (Âyet: 54) amenna ...

Görüldüğü gibi uygulamalardan bakış açısına, Allah'ı tanımadan Cennet ve Cehennem ile ilgili bilgilere, yönetimden ahlaka kadar dini alanın hepsi sadece ve sadece Kuran'ın tekelindedir. Bu alanın dışı din dışı alandır. Kuran'ın rehberliği ile tüm dini izahlar yapılacak, gerekli mantık kavranacak, dini alanla din dışı alan ayırt edilecektir.
Alıntı ile Cevapla
Alt 18 Şubat 2010, 19:45   Mesaj No:5
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:HALUK GÜMÜŞTABAK isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10862
Üyelik T.: 01 Ekim 2009
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:66
Mesaj: 489
Konular: 86
Beğenildi:3
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Re: Furkan suresinde rabbim bizlere neler anlatıyor?

Sayın Elif gerçekten çok güzel bir soru. ( Kuranı sadece ahiret hayatımızın kurtulması için mi görmeliyiz.) Bu satırları okuduğumda öğrencilik hayatım geldi aklıma. Sizlerde yaşadığınız o dönemleri hatırlayın genelde hepimiz iyi not almak için çalışırız, bu bilgilerin hayatımızda bizlere bir gün lazım olacağını hiç düşünmeyiz. Hatta birbirimize kızarız bu bilgiler bizlere nerede lazım olacak diye. Halbuki öğrendiğimiz bilgilerin hepsi bizlerin o gün iyi not almamız için değil, yaşantımızda faydaları olan ve mesleğimizde başarılara imza atmamız için çok önemli bilgiler olduğunu çok daha sonra anlarız.

Değerli Elife kardeşim işte kur'anda aynen böyledir. Kur'anın amacı bizlerin cennet te iyi yer bulmamız için değil, bu Dünyada insan gibi yaşamamız için rehberdir. Daha sonra gelecek olan ise Rabbin ödülüdür okadar. İnşallah düşüncelerimi kelimelere yansıtabilmişimdir.

İkinci cevabınızda geçen şu sözleriniz için ALLAH SİZDEN RAZI OLSUN İNŞALLAH.
( Allah'ı tanımadan Cennet ve Cehennem ile ilgili bilgilere, yönetimden ahlaka kadar dini alanın hepsi sadece ve sadece Kuran'ın tekelindedir. Bu alanın dışı din dışı alandır. Kuran'ın rehberliği ile tüm dini izahlar yapılacak, gerekli mantık kavranacak, dini alanla din dışı alan ayırt edilecektir.) Kur'anın dışında kimse dine hüküm koyamaz. Onun dışındaki bilgiler ancak yardımcı olabilecek örneklerdir.

Bu anlayışı kavradığımız andan itibaren Rabbin kelamının şifresinide çözmüşüz demektir. Rabbim cümlemizin yardımcısı olsun. SAYGILARIMLA Haluk GÜMÜŞTABAK
Alıntı ile Cevapla
Alt 18 Şubat 2010, 20:46   Mesaj No:6
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Hazan Mevsimi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 11236
Üyelik T.: 19 Aralık 2009
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 338
Konular: 71
Beğenildi:4
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart RE: FURKAN SURESİNDE RABBİM BİZLERE NELER ANLATIYOR?

işte kur'anda aynen böyledir. Kur'anın amacı bizlerin cennet te iyi yer bulmamız için değil, bu Dünyada insan gibi yaşamamız için rehberdir. Daha sonra gelecek olan ise Rabbin ödülüdür okadar

İşte üstüne basmak istedigim budur Allah razı olsun
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Gözümüz Yanmasa Neler Görecekmişiz Neler Mihrinaz Komik Paylaşımlar 1 22 Aralık 2021 15:30
HAZRET-İ ALİ R.A ANLATIYOR... nurşen35 Ashab-Kiram(r.a) 0 28 Ekim 2020 16:37
İşte Klavyedeki Gizli Harfler ve Neler Neler TufeyL Bilgi Dağarcığı 2 10Haziran 2012 23:40
KUR'ANIN BİZLERE ÖNERDİĞİ YOL....... HALUK GÜMÜŞTABAK Makale ve Köşe Yazıları 6 03 Nisan 2010 21:37
KURANIN BİZLERE ÖNERDİĞİ DUA ÖRNEKLERİNDEN BAZILARI. HALUK GÜMÜŞTABAK Makale ve Köşe Yazıları 1 03 Şubat 2010 08:07

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.