Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Edebiyat > Makale ve Köşe Yazıları

Konu Kimliği: Konu Sahibi HALUK GÜMÜŞTABAK,Açılış Tarihi:  10 Mart 2010 (21:17), Konuya Son Cevap : 31 Ağustos 2013 (19:58). Konuya 3 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 10 Mart 2010, 21:17   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:HALUK GÜMÜŞTABAK isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10862
Üyelik T.: 01 Ekim 2009
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:66
Mesaj: 489
Konular: 86
Beğenildi:3
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Hesap günü gelmeden......

HESAP GÜNÜ GELMEDEN......

Bizler hayatımızı nasıl sorgusuz, düşüncesiz ve hesapsız yaşıyorsak, inancımızı ve dinimizi de ne yazık ki genelde aynı düşünceyle yaşıyoruz. Hayata atıldığımız, ailemizi kurduğumuz günden itibaren kurulmuş bir çalar saat gibi yaşıyoruz ömrümüzü. Beş yıl sonra arabam olmalı, on yıl sonra evim der her beşer onar yılın planını yaparız kendimizce. Unuttuğumuz şey ise, sanki birisinden o yıllara ulaşacağımız garantisini almış gibi hareket etmemizdir. Onca telaşın içinde ruhumuzun derinliklerinden gelen sese de kulak veririz bazen, bizim bir yaratıcımız, sahibimiz var onu da unutma der adeta benliğimiz bize. Kendi hayat tela şemiz den, yaptığımız ileriye dönük planlardan çok az vakit ayırırız Rabbi anlamaya, tanımaya.

Bunu bilenler bu kozu iyi kullanır ve içimize öyle bir girerler ki din, iman, Allah diye, anlamayız hangisi doğru hangisi yanlış, çünkü düşmüşüz dünya telâşe sine. Hiç korkmadan aldatırlar bizi kendi çıkarları için, adeta Allah ile. Maddi çıkar ağır basmış Rabbin kelamına, rehberine müracaat etmek bile zor gelmiş nefislerimize. Kolayımıza gelmiş, zaman ayırmadan, düşünmeden Allah ı ve dini anlatanları dinlemek. Zaten sen anlamazsın demişler, buda sanki üşengeçliğimize bir kılıf olmuş adeta. Zannetmişiz bu sözler Rabbin sözleri, zannetmişiz bu emirler Yaratanın emirleri. Birde bakmışız çalar saat artık tekliyor neredeyse bozulacak, bütün planlar iptal edilmiş artık umduğumuz, hesapladığımız ömür sona ermek üzere, telaşa düşmüşüz birden. Kendi kendimize ömür nede çabuk geçti diye hayıflanır olmuşuz. Kimisi bunun farkında olmadan göçer gider Dünyadan. Bir kısmımız son demlerimizi yaşarken hesabın telâşe sine düşeriz, sarılırız Rabbin rehberine kitabına, karşılaştırırız öğretilenler doğrumu diye, geçmişi telafi etme çabasıyla adeta.



Bir kısmımız anlamadan okur Rabbin kelamını, Rabbin ne dediğini hiç bilmeden. Ona öğretmişlerdir çünkü anlamasan da oku, Allah sevap yazar diye. Bilmez ki bu sözler gerçeklerin ortaya çıkmaması için bir kamuflajdır, örtüdür yanlışın üstüne. Buna inananlar asla Rabbin gerçeklerini anlamadan göçer gider Rabbin huzuruna. Bir kısım insan aklını kullanır, madem bize rehber olsun diye indirmiş Rahman, ben onu anlamalıyım der ve anladığı dilden okur heyecanla. Okudukça bağlantı kurar ayetlerle, karşılaştırır ona öğretilen bilgileri. Karışır kafası önce okudukları ile yaşadıkları tutmayınca. Korkar, ürperir ben ne yapmışım diye. Kimisi farkına varır tüm gerçekleri, başlar aklı ve mantığıyla Kur’anı ve ayetleri anlamaya. Bir bütün olarak düşünür kur’anı, asla kelimelerin ardına düşmeden. Kimisi vardır ona öğretilenleri doğrulamak için kur’andan delil arar durur. Sanki geçmişte yaptıklarım, bari boşuna gitmesin düşüncesiyle bakar kur’ana adeta. Rabbim her ikisine de hitap eder, istediklerini verir ama farkında bile olmayız asla.

Aklını kullanan beşerin, velilerin sözleri ve onların gözlükleriyle değil, aklın ve mantığın gözlüğüyle kur’ana bakar, gerçekleri gösteriverir Rabbim tüm açıklığıyla. Beşerin fikirlerine Kur’andan kanıt arayanları da, sözcük kırıntıları ile oyalar, yaptıkları doğru gösterilir onlara adeta. Göremezler kur’an gerçeklerini, fark edemezler Rabbin emirlerini. Oyalanır dururlar boşa geçen yaşamda bir ömür boyu. Gözlerde perde, gönüllerde mühür vardır çünkü. İşte hesap günü çattığında mahşerde çıkar tüm acı gerçekler. Üzülürüz, kederleniriz yaptığımız yanlışlara yanarız tüm benliğimizle. Geri dönemeyiz çünkü vakit dolmuş, hesap günü gelmiştir artık. Tüm bunları Rabbim örneklerle anlatır kur’anda, ona müracaat eden, ona soran görür tüm bu gerçekleri.

Açıp baksaydık rehbere, çok kolay olsun diye sizlere basit ve kolaylaştırmış bir kitap indirdim diyen Rabbim e, kulak verirdik. Sizleri kur’andan sorumlu tutuyorum dediğinde, aklın önerdiği yolu seçerdik, eğer Rabbe uysaydık. Birçoğumuz Rabbin rehberinin yanına bir başka rehberler koyduk, onun ardı sıra gittik, önümüze çıkarılan ciltlerce dolusu kitapları da okumak zor geldiğinden, söylenenlere inandık. Rabbim emin olmadığın sözlerin, bilgilerin ardına düşmeyin diye ikaz etmesine rağmen, bizler rivayetleri Allah emri kabul ettik, hiçbir ayrım yapmadan, kur’an ile karşılaştırmadan.

Yukarıda sizleri başımıza bir gün gelecek, karşılaşacağımız gerçeklerle yüzleştirdim. Eğrisiyle doğrusuyla bir gün hepimiz Rabbin huzurunda divan duracağız, bundan kaçış yok. Gelin hiç kimsenin etkisinde kalmadan bugünden önlemimizi alalım. Rabbin kelamına müracaat edelim. Onu anladığımız dilden her gün defalarca okuyalım. Ona yaşamımızda zaman ayıralım. Eğer biz hayatımızda ona zaman ayırırsak, onu anlamak için çaba gösterirsek, oda Rabbin huzuruna gittiğimizde bize zaman ayıracak ve bizi dinleyecektir. Eğer beşerin kitaplarına zaman ayırırsak, karşımızda muhatap asla kimseyi bulamayacağız, çünkü onlarda hesabın telâşe sine düşmüş olacaklardır.

Rabbim cümlemizi hesabı vereceğimiz kitabın üstadı yapsın. Rabbimden dileğim hesap günü, köşe bucak saklanan değil, alnı açık huzura duran kulları arasına alsın bizleri. SAYGILARIMLA Haluk GÜMÜŞTABAK



[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi HALUK GÜMÜŞTABAK 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
İbretlik bir kıssadan hisse. Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler kamer34 6 2415 21 Nisan 2011 20:45
Kendi ellerimizle cehennemin kapısını açmayalım. Makale ve Köşe Yazıları HakikaT 10 4665 12 Nisan 2011 11:36
Allah Kur'an ayetlerini elçisine, RÜYASINDA vah... Makale ve Köşe Yazıları yakuti 7 2480 20 Mart 2011 18:44
Bakara 85. ayetten almamız gereken önemli dersler. Makale ve Köşe Yazıları kamer34 6 2397 16 Mart 2011 11:48
Kader konusunu kur'an ışığında nasıl anlamalıyız? Makale ve Köşe Yazıları talibetün 5 1989 11 Mart 2011 20:19

Alt 11 Mart 2010, 00:03   Mesaj No:2
Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:47
Mesaj: 5.078
Konular: 295
Beğenildi:124
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Standart RE: HESAP GÜNÜ GELMEDEN......

Siz ey imana ermiş olanlar! Allah'a karşı sorumluluğunuzun bilincinde olun; herkes yarın için ne hazırladığına baksın! Ve (bir kez daha) Allah'a karşı sorumluluğunuzun bilincinde olun, çünkü Allah bütün yaptıklarınızdan haberdardır;
(Haşr 18)

Yerin ve göğün Rabbine andolsun ki bu (ölümden sonraki hayat) gerçektir; konuşma (yeteneği)ne sahip olmanız kadar gerçek!
(Zariyat 23)

Haluk abi bizler her daim Allah'ın huzurunda olduğumuzu idrak ederek,dünya hayatındaki her anımızdan hesaba çekileceğimizi bilerek,vadedilen günde pişman olacağımız hareketleri yapmamak için,Allah katında hesaba çekileceğimiz andan önce bu hayatta iken sürekli olarak nefsi hesaba çekebilmeliyiz,sonradan pişman olacağımız her tür tavır ve davranıştan sakınabilmeliyiz.Beşeriz elbette hata yapabiliriz ama önemli olan bu hatalarımızı Anlayarak, Allah'a nasuh bir tevbe ile dönmek vicdan muhasebesi yapmaktır.Kuran'ı arapçası ile okumak güzeldir, ama önemli olan vermek istediği mesajları anlayarak okumaktır.Teşekkürler Allah bizleri her tür İfrat ve Tefritten muhafaza etsin ''Orta Ümmet '' olabilme bilinci ile bilinçlendirsin....
Alıntı ile Cevapla
Alt 14 Mart 2010, 14:35   Mesaj No:3
Medineweb Sadık Üyesi
KARAKÖSE - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:KARAKÖSE isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5710
Üyelik T.: 18 Aralık 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Yaş:44
Mesaj: 326
Konular: 48
Beğenildi:14
Beğendi:0
Takdirleri:53
Takdir Et:
Standart RE: HESAP GÜNÜ GELMEDEN......

yetim anne ve babadan yoksun kişi değildir, yetim akıl ve edepten yoksun olan kişidir; şeylinde bir atasözü hatırlıyorum.
Akıl yoksunluğu, hayatın ezberlenmesine sebep olur. ezberlenen hayat ise yaşanmaya değmez.
Alıntı ile Cevapla
Alt 31 Ağustos 2013, 19:58   Mesaj No:4
Medineweb Emekdarı
Esma_Nur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Esma_Nur isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 4458
Üyelik T.: 19 Ekim 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:kadın
Memleket:sivas/istanbul/
Mesaj: 5.440
Konular: 575
Beğenildi:4529
Beğendi:6123
Takdirleri:24126
Takdir Et:
Standart Cevap: HESAP GÜNÜ GELMEDEN......

Nasıl yaşarsanız öyle öleceksiniz, Nasıl ölürseniz öyle dirileceksiniz..

- Hz. Muhammed (S.a.v)

Nereden gelip nereye gideceğimizi bildiğimiz vakit ve herkesin bizi birer birer terk ettiği o son yerde, sorulacak sualler arasında bu canın kıymetini nerelerde harcadığımız söylendiği zaman, pişmanlığın ise fayda vermediğini anladığımız an, gelmeden sadece o anı tefekkür etsek sanırım yeterli olacak.
Evet bu yazıyı okuduğumuz an bizim kendimize gelişimiz ve dirilişimiz olsun. . O zaman hayatın başka renklerininde olduğunun farkına varacağız.Nefes alabiliyorsak binlerce kere şükür ve hamd etmeliyiz......
__________________
Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım...

Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE....
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
O Gün Gelmeden Aklımızı Başımıza Alalım Yitiksevda Makale ve Köşe Yazıları 3 15 Şubat 2023 13:39
Hesap ve muhakeme günü YaŞuHa Ölüm-Ahiret-Sırat-Mizan-Kader 0 07Haziran 2011 23:12
Hesap günü herkes kendini savunabilecekmi? Belgin Bilgi Dağarcığı 0 10 Nisan 2009 08:49
Kendisine bir talep gelmeden, riyaset ve makama talip olmak haram mıdır? KuM TaNeSi Bilgi Dağarcığı 0 09 Nisan 2009 16:03
Taksit zamanı gelmeden bankaya yüzde vererek para çekmek (Pos cihazı) KuM TaNeSi Soru Cevap Arşivi 0 09 Nisan 2009 01:00

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.