Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Edebiyat > Makale ve Köşe Yazıları

Konu Kimliği: Konu Sahibi HALUK GÜMÜŞTABAK,Açılış Tarihi:  02 Nisan 2010 (10:54), Konuya Son Cevap : 03 Nisan 2010 (20:37). Konuya 6 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 02 Nisan 2010, 10:54   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:HALUK GÜMÜŞTABAK isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10862
Üyelik T.: 01 Ekim 2009
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:66
Mesaj: 489
Konular: 86
Beğenildi:3
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Kur'anın bizlere önerdiği yol.......

KUR'ANIN BİZLERE ÖNERDİĞİ YOL.......

Bizler hayatımızda ne yazık ki yaşantımızı doğru ve Rabbin önerdiği bir yolda, düzende yaşamadığımız için, her zaman sorunlarla ve üzücü olaylarla karşılaşmaktayız. Bu bireysel yanlışlığı yapan bizler, bir toplumu oluşturduğumuza göre o toplumda da huzur, birlik ve beraberlikten söz etmek mümkün olmayacaktır. Peki, Rabbim bizlerin nasıl bir yol takip etmemizi istiyor din ve iman adına, önerdiği yol nedir onu hiç düşündük mü? Bakın bizlere Rabbin önerdiği yolu kur’an ayetinde nasıl açıklıyor?

Bakara 143: İşte böyle! Biz sizi, insanlar üstüne tanık olasınız, resul de sizin üstünüze tanık olsun diye, orta yolu izleyen bir ümmet yaptık……

Yukarıdaki ayetin değişik meallerine de baktığımızda ayette geçen orta yolu izleyen sözünü bir kısmı dengeli ve ölçülü bir toplum, ya da vasat/ adil bir ümmet yaptık şeklinde de nakleden mealler olduğunu görürüz. Şimdide aşağıdaki ayeti dikkatle okuyalım.


Maide 77: De ki: “Ey Kitap ehli! Hakkın dışına çıkarak dininizde aşırı gitmeyin. Daha önce sapmış, birçoklarını da saptırmış ve dümdüz yoldan da şaşmış bir milletin arzu ve keyiflerine uymayın.”

Yukarıdaki ayeti değişik meallerine de baktığınızda bir kısmında, İnançlarınızın içerdiği hakikatin sınırlarını ihlal etmeyin, yolun denge noktasından uzağa düşmüş topluma uymayın, ya da dininizde haksız olarak taşkınlık etmeyin. Şeklinde çevirenler var. Rahman bu ayetiyle biz kullarına nasıl bir yol izlememizi emrediyor hiç düşündük mü? Dinde aşırıya gitmek, dinde haksızlıkla taşkınlık yapmak, yolun denge noktasından uzaklaşmak, inançların içerdiği hakikatın sınırlarını ihlal etmek ne olabilir? Denge noktası, orta yol sözleri üzerine lütfen düşünelim. Hayatımızda, yaşantımızda birçok örneklerini görmemiz mümkündür. Şimdide aşağıdaki ayeti düşünelim.

Cin 16: Şayet doğru yolda gitselerdi, onlara bol su (nimet) verirdik.

Rahman kullarının doğru yolda gitselerdi onlara nimetler verirdik derken, doğru yolu nasıl anlatıyordu diğer ayetlerinde? Dinde aşırıya gitmeyen, orta yolu takip eden, hakikatın sınırlarını aşmayan yani dengeli ve ölçülü bir toplum olun diyerek bizleri iki zıt uçlara yönelmeden, birbirine saygılı karşılıklı dertlerini dinleyen, Rabbin kur’anda emrettiklerine uyan, adaletli bir toplum olmamızı istiyordu. Çok dikkat etmemiz gereken uyarı ise, DİNİNİZDE AŞIRI GİTMEYİN. İşte Rabbim bizlere öyle bir kitap göndermiş ki, bizler onun ışığında başarıya ulaşacağımız, mutlu ve huzurlu olacağımız çok açıktır. Fakat bizler kur’anı özet bir bilgi görüp, her şeyin onda yazmayacağını söyleyenlere inandığımız andan itibaren, ne yazık ki Rabbin bu uyarısından uzaklaştığımızın farkında bile değiliz. Dinde aşırıya gitmenin doğru yoldan sapmak olduğunu söyleyen Rabbim i, sanırım biraz daha dikkatle dinlememizin zamanı geldi de geçiyor bile.

Şimdide bu ayetler ışığında içinde bulunduğumuz ortamı düşünelim. Acaba gerçekten bizler Rabbin önerdiği, dengeli ve ölçülü bir toplum yani orta yolu izleyen bir toplum muyuz? Bu soruyu tarafsız bir şekilde kendimize soralım ve cevabını aramaya çalışalım. Bizler, içinde yaşadığımız ortamda ne yazık ki din adına bir orta yolu yani aşırılığa kaçmadan dinimizi yaşamayı hiç başaramadığımızı düşünüyorum. Bir kısmımız Rabbim Rum suresi 32. ayetinde söylediği gibi dinde sakın bölünmeyin, bölünenlere baktığınız da hepsi kendisinin hak yolunda olduğunu sanırlar diyerek, kur’an dışına çıkmanın, kuran dışından dine hükümler koymanın, tehlikesine dikkat çekiyor bizlere. Enam 159 ise Rabbim böyle yapanları uyarıp; İnançlarının bütünlüğünü bozarak guruplara, fırkalara ayrılanlara gelince: onlar için yapabileceğin bir şey yoktur. Onların işi Allaha kalmıştır diyerek, Allah vakti geldiğinde onların yaptıklarını gösterecektir sözleriyle tehdit ettiği halde, bizler hala kur’anın uyarısını görmezden gelip, dinde bölünmenin bir bereket bir güzellik olduğunu söylemekte bir sakınca görmediğimiz içindir ki, Rabbin önerdiği orta yoldan, Rabbin önerdiği dümdüz yoldan ayrıldığımızın farkında bile değiliz.

Yaşantımızı düşünelim din ve iman adına öyle bölünmüşüz ki herkes birbirine düşman olmuş adeta. Ne söylenirse söylensin kimse kimseyi dinlemediği için, hak ve doğru bilgi de, bazen eğrinin arasında kaybolmuş, fark edememişiz, görememişiz hakkın yolunu.

Bizler o kadar sert ve acımasız bölünmüşüz ki, birbirimize tahammül edemez hale geldiğimizden, bazı kelimeler bizde iticilik yaratmış. Her inanç kendisine bulduğu isimle anılarak yaratmış kendi itikatlarını. Danışma gereği bile kalkmış neredeyse rabbin kelamına. Ne orta yol kalmış nede Rabbin koyduğu sınırlar. Herkes kendi sınırlarını çizmiş Allah adına. Rahman bizleri uyarıp DİNDE AŞIRI GİTMEYİN diyorsa, her şeyin aşırısının sonu kötü olacağını bilmeliyiz. Rabbim hakikatın sınırlarını aşmayın, dosdoğru yolda gidin diyorsa, demek ki dinde Rabbin koyduğu bir sınır var demektir. Bu sınırı eğer kur’anda aramazda beşerin kitaplarında ararsak, acaba doğru bir sınır içinde kalabilir miyiz? Din ve iman adına birbirimizi kırarak, beşerin sözlerini savunmak adına gösterdiğimiz çabaların karşılığını, kimden almayı umut edebiliriz, bunu çok iyi düşünmeliyiz.

Önümüzde apaçık kuran ve ayetlerinin olduğunu söyleyen Rabbim var. Gelin önce onu bir dinleyelim, ama tarafsız ön yargısız, anamızdan yeni doğmuşçasına tertemiz, arı, duru düşüncelerle onu dinleyelim. Rabbin huzuruna gittiğimizde hiç kimseyi yanımızda yardımcı bulamayacağımızı söyleyen Rabbe kulak verelim, onu anlamaya çalışalım. Aynı Allah a, kitaba ve peygamberine inanan bizler, tüm ön yargılarımızı bir kenara bırakarak bir araya gelelim ve Rabbin önerdiği yol olan aklı öne çıkararak kur’anı anlamaya çalışalım. Allah dinde aşırıya gitmeyin, orta yolu izleyin, yani hakikatın sınırlarını aşmayın sözlerine kulak verip, orta yolda buluşalım. Bunun zamanı geldi ve geçiyor. Bugün var olan bizler, yarın emaneti teslim edebiliriz, bunun bilinciyle birbirimizi suçlamak, küfretmek yerine orta noktada buluşalım. Düşmanlıkla doğrular bulunmaz, yaşanmaz. Doğru tektir oda Rabbin kur’anda çizdiği sınırlardır. Onun dışına çıkmak dinde aşırıya gitmek olacağını rabbim ayetinde bizlere söylüyor. Tüm İslam âlemini düşünün lütfen, acı, gözyaşı ve adaletsiz yaşam ön plana çıkıyor. Kur’ana uydukları için mi bu haldedirler, yoksa kur’andan çokkkkk ama çokkkkk uzaklarda yaşadığımız için mi? Bunun yorumunu sizlere bırakıyorum.

Rabbim, İslam âlemini içinde bulunduğu bu bölünmüşlükten, birbirine karşı düşmanlıklarından, Rabbin koymuş olduğu sınırların aşılmasından, bizleri ne olursun koru ve yaptığımız hatalarımızdan dolayı bizleri affet. Bizlere birlik ve beraberliğin şevkini ver. Bizleri kur’an etrafında toplanan, onun hükümleri ile iman eden, hakka yönelen, aşırılıklardan uzak duran, batıla yönelmeyen bir toplum olmamızı sağla. Allah yardımcımız olsun. Eğer bu düşmanlık devam ederse birilerinin kölesi olmaktan kurtulamayacağımız çok açık. Kaybeden biz Müslümanlar oluruz, düşmanlarımız sevinir, şeytan galip gelir. Gelin el birliğiyle şeytanı ve İslam düşmanlarını alt edelim ve birlik olalım. Birbirimizi sen, ben, onlar, şunlar diye ayırmayalım. İslam ı şekilcilikten kurtarıp, kur’anın ruhuna teslim olalım. Tek yumruk olalım ki, İslam düşmanlarına atacağımız yumruk güçlü olsun. SAYGILARIMLA Haluk GÜMÜŞTABAK


[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi HALUK GÜMÜŞTABAK 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
İbretlik bir kıssadan hisse. Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler kamer34 6 2409 21 Nisan 2011 20:45
Kendi ellerimizle cehennemin kapısını açmayalım. Makale ve Köşe Yazıları HakikaT 10 4650 12 Nisan 2011 11:36
Allah Kur'an ayetlerini elçisine, RÜYASINDA vah... Makale ve Köşe Yazıları yakuti 7 2472 20 Mart 2011 18:44
Bakara 85. ayetten almamız gereken önemli dersler. Makale ve Köşe Yazıları kamer34 6 2388 16 Mart 2011 11:48
Kader konusunu kur'an ışığında nasıl anlamalıyız? Makale ve Köşe Yazıları talibetün 5 1985 11 Mart 2011 20:19

Alt 02 Nisan 2010, 19:48   Mesaj No:2
Medineweb Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Efser isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 3125
Üyelik T.: 17 Ağustos 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 69
Konular: 15
Beğenildi:1
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart RE: KUR'ANIN BİZLERE ÖNERDİĞİ YOL.......

Dua ettiginiz bölümlere amin diyorum . şunculuk bunculuk bizlere gönderilen degil bize gönderilen tek bir yol var ama bunu andarıp döndermeyi seviyor toplumumuz.
Günümüzde neden Müslümanların durumları farklı. Kur’an’ın çizdiği yol ile Müslüman olduklarını söyleyen toplumların durumları birbiriyle örtüşmüyor. Bu noktada öncelikle kendimizden başlayarak yanlışlıkları tespit etmemiz gerekiyor..saygılar
Alıntı ile Cevapla
Alt 02 Nisan 2010, 20:11   Mesaj No:3
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:HALUK GÜMÜŞTABAK isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10862
Üyelik T.: 01 Ekim 2009
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:66
Mesaj: 489
Konular: 86
Beğenildi:3
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Re: Kur'anın bizlere önerdiği yol.......

O güzel tespitlerinizden dolayı Allah sizden razı olsun.
Alıntı ile Cevapla
Alt 02 Nisan 2010, 23:52   Mesaj No:4
Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:47
Mesaj: 5.078
Konular: 295
Beğenildi:124
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Standart RE: KUR'ANIN BİZLERE ÖNERDİĞİ YOL.......

Muhakkak ki, bu sizin ümmetiniz bir tek ümmettir; çünkü hepinizin Rabbi Benim; öyleyse Bana karşı sorumluluğunuzun bilincinde olun!
(Mü'minun 52)

(SİZ EY inananlar,) gerçek şu ki, bu sizin ümmetiniz tek bir ümmettir: çünkü hepinizin Rabbi Benim; öyleyse (yalnızca) Bana kulluk edin!
(Enbiya 93)

SİZ, insanlığ(ın iyiliği) için çıkarılmış hayırlı bir topluluksunuz; doğru olanı emreder, eğri olandan alıkoyarsınız ve Allah'a inanırsınız. Eğer geçmiş vahyin mensupları, (bu tür bir) inanca ermiş olsalardı, bu, kendi iyiliklerine olacaktı; (ama) içlerinden pek az inanan bulunsa da onların çoğu fasıktır:
(Ali İmran 110)

İlahi kelam Tevhid inancı ekseninde İnsanlara iyiliği emredip kötülükten sakındırma farziyeti yüklenmiştir Çünkü kuran çeşitli misaller ile eski inanç sahiplerinin ifrat ve tefrit hususunda düştükleri hataları vererek na aşırı neden geri orta dengeli olma öğüdü ile dikkatli olunmasını yoksa öncekilerin düştüğü duruma düşülebileceğini açıkça ifade etmektedir . Şimdi günümüze gelelim bakalım vasatmıyız değilmiyiz:


Diğer din mensupları cumartesi ve pazar ibadethanelerine gider
Günümüz Müslümanı Cuma günü camiye gider Ey millet görün namaz kılıyorum

Diğer din mensupları hahamları rahiplerin her dediğini onaylar
Günümüz Müslümanı Şeyh veli vb araştırmadan doğru kabul eder

Diğer din mensupları Heva ve hevesleri uğrunda İlahi kelamı tahrif eder
Günümüz Müslümanı kendi heva ve hevesi için Kuranı bir köşeye bırakıp başka sözde deliller ile yetinmeyi evla görür

Diğer din mensupları peygamberlerini ya aşırı yüceltir yada aşırı düşürür
Günümüz Müslümanı Peygamberimizi ya melek yapar yada postacı

Diğer din mensupları kendi Putlarına secde ederken
Ülkemizde baş eğilen putlar her yerde !!
vs vs vs anlatılamayacak kadar Yahudileşme temayyülü Müslümanların inançlarını esir almıştır ve esaretten dosdoğru bir yola kavuşmanın tek çaresi vardır oda Kuran islamını anlayıp yaşamaktır işte o zaman Ne ifrat ne de Tefrit kalır vasat dengeli olunur Allah bizleri Kuran İslamından beslenen kullarında eylesin....
Alıntı ile Cevapla
Alt 03 Nisan 2010, 11:03   Mesaj No:5
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:HALUK GÜMÜŞTABAK isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10862
Üyelik T.: 01 Ekim 2009
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:66
Mesaj: 489
Konular: 86
Beğenildi:3
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Re: Kur'anın bizlere önerdiği yol.......

esaretten dosdoğru bir yola kavuşmanın tek çaresi vardır oda Kuran islamını anlayıp yaşamaktır işte o zaman Ne ifrat ne de Tefrit kalır vasat dengeli olunur Allah bizleri Kuran İslamından beslenen kullarından eylesin....
Çok güzel, akıl dolu kur'anın önerdiği yol işte bu kardeşim. Dilerim Rabbimden cümlemizi bu yolda yürümeyi nasip ettin Rabbim. SAYGILARIMLA
Alıntı ile Cevapla
Alt 03 Nisan 2010, 11:36   Mesaj No:6
Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:47
Mesaj: 5.078
Konular: 295
Beğenildi:124
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Standart RE: KUR'ANIN BİZLERE ÖNERDİĞİ YOL.......

Ferdi zaten sünnet=kuran birbirinden bağımsız düşünülemez
Alıntı ile Cevapla
Alt 03 Nisan 2010, 20:37   Mesaj No:7
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:HALUK GÜMÜŞTABAK isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10862
Üyelik T.: 01 Ekim 2009
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:66
Mesaj: 489
Konular: 86
Beğenildi:3
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Re: Kur'anın bizlere önerdiği yol.......

Yitiksevda kardeşim benim vereceğim cevabı vermiş. Siz peygamberimizin kur'an dışından bir tek söz söyleyeceğine inanıyormusunuz? cevabını ben vereyim elbette inanmıyorsunuz. O halde kur'ana uyan peygamberinede uymuş demektir. Peygamberimizden nakledilen sizin sahih diye adlandırdığınız, kur'ana uyan onun süzgecinden geçen her sözler ve kur'an elbette bir bütünün parçalarıdır. Bunu birbirinden ayırmakta imkansızdır. Selametle.
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
EVLATLIK KONUSU VE KUR'ANIN EMRİ..... HALUK GÜMÜŞTABAK Makale ve Köşe Yazıları 3 20 Nisan 2023 11:49
FURKAN SURESİNDE RABBİM BİZLERE NELER ANLATIYOR? HALUK GÜMÜŞTABAK Makale ve Köşe Yazıları 5 18 Şubat 2010 19:46
KURANIN BİZLERE ÖNERDİĞİ DUA ÖRNEKLERİNDEN BAZILARI. HALUK GÜMÜŞTABAK Makale ve Köşe Yazıları 1 03 Şubat 2010 07:07
KUR'ANIN NAMAZ KONUSUNDA VERDİĞİ DETAYLAR... HALUK GÜMÜŞTABAK Makale ve Köşe Yazıları 25 19 Aralık 2009 11:25
KUR'ANIN YAZILMASI VE TOPLANMASI NASIL OLMUŞTUR? NUR Tefsir Çalışmaları 0 17 Mart 2009 12:34

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.