Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Edebiyat > Makale ve Köşe Yazıları

Konu Kimliği: Konu Sahibi HALUK GÜMÜŞTABAK,Açılış Tarihi:  19 Aralık 2010 (14:12), Konuya Son Cevap : 23 Aralık 2010 (00:11). Konuya 25 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 19 Aralık 2010, 14:12   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:HALUK GÜMÜŞTABAK isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10862
Üyelik T.: 01 Ekim 2009
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:66
Mesaj: 489
Konular: 86
Beğenildi:3
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Kur'anın VELİLERİN ARDINA DÜŞMEYİN sözünden ne anlamalıyız?

Kur'anın VELİLERİN ARDINA DÜŞMEYİN sözünden ne anlamalıyız?

Bir kardeşim, benim yazımda velilerin ardı sıra gitmenin, Rabbim tarafından yasaklandığı ayeti hatırlatmam neticesinde bana şöyle bir cevap verdi.

(Yasaklanan veli kavramı, şeytan ve avanelerine davet eden velilerdir. Bu kezzaplardır, belamlardır, putlardır vs..)

Gerçekten Yüce Rabbim aşağıdaki ayette, bizleri velilerin ardına düşmeyin derken, şeytanın yoluna, putlara davet eden, kur’anı inkâr edip peygamberimizi kabul etmeyen kişilerden mi bahsediyor olabilir, gelin onu yine Rabbin yöntemi ile kur’ana danışarak anlamaya çalışalım. Fakat önce şunu hatırlatmakta yarar var. Allah veli sözcüğünü bir başka anlamlar da da kullanmıştır kur’an da. Örneğin bizimde günümüzde kullandığımız bakmakla yükümlü olan, aile büyüğümüz velimiz gibi. Ayrıca dost anlamın da da kullanmıştır. Örneğin şu ayeti verebiliriz.

Maide 55: Sizin gönül dostunuz (veliniz) Allah'tır, O'nun resulüdür, bir de rükû eder bir halde namazı kılıp zekâtı vererek iman edenlerdir.

Fakat bizim bahsettiğimiz VELİ, Rahmanın söz ettiği, din ve iman adına ardı sıra gidilecek, yardım istenecek VELİLER konusudur, gelin birlikte bu sözcükten Rabbim kimlerden bahsediyor ve ardı sıra gitmeyi yasaklıyor onu anlamaya çalışalım.


Araf suresi 3; Rabbinizden size indirilene uyun; O'nun berisinden bir takım velilerin ardına düşmeyin! Siz ne kadar da az öğüt alıyorsunuz.



İlk önce bu ayeti anlamaya çalışalım. Bu ayetin önceki ve sonra ki ayetlere baktığımızda, Rabbimin bizlerin uyması gereken tek rehberin kur’an olduğunu ve bunun dışında hiçbir kişinin ve bilgilerin ardı sıra gidilmemesini istiyor. Dikkat ederseniz burada iman edenlere sesleniyor Rabbim. Yoksa iman etmeyenin kur’an ile bir ilgisi olamaz, o zaten kabul etmediği bir kitaba neden uysun? Şu sözlere dikkat edelim ki daha iyi anlayalım konuyu. Onun berisinden yani Allah tan başka önderlerin velilerin ardından gitmeyin diyor. Çünkü din ve iman adına güvenilecek, dayanılacak her sözüne güvenilecek veliniz yalnız benim diye de belirtiyor. Size hatırlatacağım ayette bakın bizlerin gönül gözü olarak neyi öneriyor?


Enam 104: Gerçekten Rabbinizden size birçok deliller geldi, artık kim gözünü açara, onları görürse kendi lehine, kim de körlük ederse, kendi aleyhinedir. Ve o durumda ben sizin bekçiniz değilim.


Dikkat ederseniz Allah bizleri elçisi kanalıyla gönderdiği birçok delillere YANİ KUR’ANA yönelmemizi emrediyor. Daha da ilginci kim aklını kullanır ve gözlerini açıp kur’an dan nasiplenmeye çalışırsa, kendi faydasına diyor. Kim körlük ederse de kendi zararına. Demek ki aklını kullanan kur’an dan nasipleniyor, anlıyor ki Rabbim bunu söylüyor. Daha sonrada Rabbim elçisine söyle onlara ben size kur’anı, gönül gözünü, güneşi tebliğ ettim, gerisi size kalmıştır, ben sizin bekçiniz değilim diyor. Dikkat edin Allah elçisi bile bir yerden sonra, aradan çıkıyor ki başka birisinin araya girmesini Rabbim asla müsaade etmez.

Aşağıdaki ayette aslında din ve iman adına kimseye kayıtsız şartsız güvenilmeyeceğinin, ikazını yapan bir ayet.


Enam 116: Yeryüzünde olanların çoğunluğuna uyacak olursan, seni Allah'ın yolundan şaşırtıp-saptırırlar. Onlar ancak zanna uyarlar ve onlar ancak 'zan ve tahminle yalan söylerler.

Dikkat edin bu ayette de iman etmeyenlerden bahsedilmiyor. Çünkü hiç iman etmeyenler konusunda zaten çok açık ayetler vardır ve onları zaten dost edinmeyin sakın diye bizleri uyarır Allah. Burada bahsedilenler ne şeytanlar nede iman etmeyen insanlar. Peki, kimler olabilir bu kişiler? Onları da açıkça söylüyor. (Onlar ancak zanna uyarlar ve onlar ancak 'zan ve tahminle yalan söylerler.) Bakar mısınız lütfen kimlermiş? Emin olmadıkları söz ve bilgilerin ardı sıra gidip, dinini imanını zan ve tahminlerle yaşayan insanlar olduğunu söylüyor. Rabbin bu ayetini bu sözlerini, günümüz İslam yaşayışımızla lütfen karşılatırınız, kimler olduğunu, nasıl büyük hatalar yaptığımızı o zaman çok daha iyi anlayacaksınız.


Şimdi yazacağım ayette bakın Rabbim bizi nasıl uyarıyor ve bazı insanların bizi ALLAH İLE ALDATACAĞINI söylüyor.

Fatır 5: Ey insanlar, hiç şüphesiz Allah'ın vaadi haktır; öyleyse dünya hayatı sizi aldatmasın ve aldatıcılar da, sizi Allah ile (Allah'ın adını kullanarak) aldatmasın.


Bizi aldatma ihtimali olacak kimseler, bizim yakınımızda olanlar olduğu anlaşılıyor. Yoksa bizim dinimizden, inancımızdan olmayan bir insanın, zaten ne sözünü dinleriz, nede yanımıza yaklaşabilirler. Demek ki bizi Allah ile aldatacak olanlar içimizden birileri. İşte bunun için Rabbim bizleri uyarıyor.


Şimdi hatırlatacağım ayet ise sorumuzun tam cevabını veriyor.

Yunus 106: Sana ne bir yarar, ne de bir zarar verebilecek durumda olmayan varlıkları Allah'la beraber anıp onlara yalvarıp yakarma: çünkü eğer böyle yaparsan muhakkak ki zalimlerden olursun!


Ayete bakar mısınız lütfen. İşte apaçık sözleriyle anlatmak bu olsa gerek. Bizlere ne fayda nede zarar verecek güce sahip durumda olmayanları yani beşeri, Allah ile birlikte anıp anlardan yardım isteme, bunu yapanlar zalimlerden olur diyor. Peki, bizler günümüzde ne yapıyoruz bunun benzeri şeyleri bir düşünün isterseniz? Allah dostu dedikleri kişilerden şefaat istedikleri, onları Allah huzurunda kurtarıp cennete götüreceklerini söylemiyorlar mı? Hâlbuki Rabbim kimin takvaca üstün olduğunu yalnız ben bilirim dediği halde, yaptığımız yanlışların sonu nereye varır dersiniz? Bakın bu sözlerime açıklık getiren ayeti anlamaya çalışalım şimdide.


Zümer 3: Gözünüzü açıp kendinize gelin! Arı-duru din yalnız ve yalnız Allah'ındır! O’nun yanında birilerini daha veliler edinerek, "Biz onlara, bizi Allah'a yaklaştırmaları dışında bir şey için kulluk etmiyoruz." diyenlere gelince, hiç kuşkusuz, Allah onlar arasında, tartışıp durdukları konuyla ilgili hükmü verecektir. Şu bir gerçek ki, Allah, yalancı ve nankör kişiyi iyiye ve güzele kılavuzlamaz.


İşte konu daha da açıklık kazandı. Demek ki edindiğimiz içimizden çok güvendiğimiz ve bizleri din iman adına yöneten öyle insanları veli edinmişiz ki, bu insanları veli edinmemizin nedenini Rabbim örnekle veriyor, bakın ne diyor?

(Biz onlara, bizi Allah'a yaklaştırmaları dışında bir şey için kulluk etmiyoruz.)

Demek ki bu durumda edindiğimiz veli bizlerin içinde, hatta çok güvendiğimiz bir insan, yoksa neden güvenelim ona da, bizi o kişi Allaha yaklaştıracak diyelim. Rabbin bu sözlerini okuyunca günümüzde veliler edinenlerin kendince sebepleri geldi aklıma, bakın ne diyorlar, Rabbin söylediklerinden hiçbir farkı yok.

( Her insanın bir velisi olmalıdır, hesap günü her Müslüman velisi ile birlikte anılacaktır. Veliler şefaatçidir, onlar bizlere şefaat edeceklerdir.)

İşte Rabbimin çok büyük tehlike gördüğü ve sakın yapmayın, bunlardan sakının dediği olay bu kadar açık gerçekleşmiştir. Hâlbuki bakın onlarca ayette Rabbim tek şefaatçi benim dediği halde bizler, neler söylüyoruz farkında mıyız acı gerçeklerin? Hiç sanmıyorum, çünkü kur’an ile aramıza girenler öyle bir girmiş ki, Rabbin sözleri yerine, beşerin sözleri dinlenir olmuş.


Secde 4: Allah'tır ki gökleri, yeri ve ikisi arasındakileri altı günde yaratmış, sonra arş üzerinde egemenlik kurmuştur. O'nun dışındakilerden size ne bir dost vardır ne de bir şefaatçi. Hâlâ düşünüp ibret almayacak mısınız?


Allah apaçık şefaat tümden bana aittir, kimin takvaca üstün olduğunu yalnız ben bilirim dediği halde, bizlerin şefaatçi edinmemiz, veliler edinip onlara sığınmamızı, onlardan yardım istememizi nasıl açıklarız hesap günü Rabbime? Bugün tarikat ve cemaatleri bir düşünün lütfen. Neler söyleniyor şeyhleri liderleri için. Doğrusu hala aklımızı işletmeyecek miyiz?


Allah hesap günü olacak bir olayın sahnesini bile bizlere bugünden gösteriyor, ama biz hala duymazdan geliyoruz. Bakın mahşer günü yüzü kapkara olan, iman ettiğini zannedip, birilerinin ardına düşen, veliler edinen bir insanın acı feryadını lütfen duyalım artık. Eğer duymazdan gelirsek, bir gün bizlerde aynı feryadı üzülerek yapacağımızı bilelim.

Furkan 28: Yazık bana! Keşke falancayı (batıl yolcusunu) dost edinmeseydim.

29- Çünkü zikir (Kur'an) bana gelmişken o, hakikaten beni ondan saptırdı. Şeytan insanı (uçuruma sürükleyip sonra) yüzüstü bırakıp rezil rüsvah eder.



Rabbin verdiği bu örnek, zerre kadar düşünene gerçek cevabı veriyor. Burada bahsedilen kur’ana iman ettiğini zanneden birisinin feryadıdır. Bu kişi çok güvendiği birisini dost veli edinmiş ve ona o kadar çok güvenmiş ki, sonunda iman ettiği kur’an dan, farkında olmadan sapmış. Tabi işin kötüsü bunu Rabbin huzurunda fark ediyor. Ne kadar kötü bir durum. Bakın işte şeytan burada nasıl bir görevde olduğunu da hatırlatıyor Rabbim. İman edenleri kur’an dan uzaklaştırmak batıla, sanıya, rivayetlere iman etmeleri için var gücüyle çalışıyor. Rabbim açıkça KUR’ANIN İPİNE SARILIN DEDİĞİ HALDE. Ayete dikkatle bakalım burada ardı sıra gittiğimiz, dost edindiğimiz yabancı birisi değil. Tanıdığımız güvendiğimiz hatta bu Allah dostudur, ne söylüyorsa doğrudur diye hiçbir kuşku duymadan, ona güvendiğinden bahsediyor. Peki kur’anı tebliğ aldığını söyleyen kişi kur’an dan nasıl sapar, burası önemli. Dost edindiği kişi kur’anı kabul etmeyen birisi değil, peki nasıl saptırıyor olabilir? Rabbin hüküm vermediği konularda, bunlarda Allah katındandır diyerek dine hurafeler, katıp saf ve temiz İslam ı bulandırmaktır elbette yoldan saptırmak.


Ne yazık ki bizler yalnız ve yalnız Rabbimden yardım istememiz gerekirken, hatta her namazda Elham ayetinde, Yalnız senden yardım isteriz dememize rağmen, acaba şefaati, yardımı kimlerden istiyoruz? Edindiğimiz velilerden nasıl olurda yardın isteriz, şefaat bekleriz. Bakın Rabbim ne diyor?

Nisa 45: Allah sizin düşmanlarınızı daha iyi bilir. Dost olarak, Allah yeter. Yardımcı olarak da Allah yeter.

Tevbe 116….. Sizin için Allah dışında ne bir dost vardır ne de bir yardımcı.



Allah din ve iman adına bizleri kur’ana yöneltir ve ona sarılmamızı ister. Kur’anı rehber alanı hiç kimsenin aldatamayacağını anlatır bizlere. Kur’an dan nasiplenmeyenlerin kolay kandırılacağı örneklerini verir. Aşağıdaki ayette kur’an dan habersizlerin nasıl bir yöntemle kandırıldığını anlatır bizlere.



Bakara 79: Elleriyle (bir) Kitap yazıp sonra onu az bir bedel karşılığında satmak için "Bu Allah katındandır" diyenlere yazıklar olsun! Elleriyle yazdıklarından ötürü vay haline onların! Ve kazandıklarından ötürü vay haline onların.


İşte günümüz İslam’ının içine düştüğü bataklık. Kur’an dan habersiz toplumu aldatma ve kandırma yöntemi. Hatırlayınız bugün bizlere kur’an da her şey yoktur, O özet bilgidir diyenlerin ciltlerce dolusu yazdığı kitaplar acaba nerden almış bilgilerdir dersiniz? Rabbimin hiç bahsetmediği, hüküm vermediği onca bilgileri nerden aldılar da bizlere veriyorlar, bunu hiç düşünen var mı? İşte çok güvendiğimiz hatta Allah dostu ilan ettiğimiz kişilerin yazdığı onca bilgilere, kitaplara karşı, rabbin sözlerini lütfen artık duyalım işitelim. Şunu da unutmayalım, yüzlerce yıl önce yaşamış birçok âlimin sözleridir diye bugün bizlere sunular sözlerin, gerçekten kendilerine ait olup olmadığına emin olan var mı aramızda? Geçmişte yaşamış peygamberimizden feyiz almış, üstat âlimlerin söylemediği sözleri onlar üzerinden yayarak, batıl sözlere inanmakla, bu âlim kişilere atılan iftiraları onayladığımızı unutmayalım. Peygamberimiz bizleri kur’an ile uyarma görevi aldıysa, ondan feyiz alan âlimlerimizin de bu yolu izleyeceğini bilmeliyiz. Bakın Allahın kitabında olmayıp, bunlar Allah katındadır diyenlere Rabbin sözlerini tekrar hatırlatıyorum. ( Bu Allah katındandır" diyenlere yazıklar olsun.) Allah hangi sözlerden bahsediyor bu sözüyle? Elbette Rahmanın kur’an da hiç bahsetmeyip, hüküm vermediği konuları, bunlar Allah katındandır diyerek, RABBİME İFTİRA ATANLARDAN BAHSEDİYOR. Unutmayalım Rabbimin tehdidi bir gün gerçek olacaktır. O gün bir göz açıp kapayınca ya kadar gelecektir, bunun farkına varalım.


Günümüzde Allah tan gayri şefaatçi edinip veliler peşinde koşanlara bakın Rabbim apaçık ne söylüyor?

Enam 51: Rablerinin huzurunda toplanacaklarından korkanları Kur'an'la uyar. Öyle ki, kendileri için O'nun huzurunda ne bir dost ne de bir şefaatçi vardır. Gerekir ki Allah'tan korkarlar.


Şükürler olsun Rabbim e o kadar açık ki her şey. Huzura gittiğimizde, yüzlerinin aydınlık olmasını isteyenleri sen kur’an ile uyar diyor Yaratıcımız. Peki, bugün bizlere ne öğretiyorlar onu hatırlayalım? Kur’an özet bilgidir orada her şey yoktur. İşte şeytanın kur’an dan bizleri uzaklaştırdığı ve inanmasını sağladığı koskoca bir yalan, rabbimin kitabına atılan iftira. Buna inanan şunu asla unutmasın. Huzuru mahşerde bunlara inananların yüzlerinin kapkara olacağını söylüyor Rabbim. Daha da önemlisi ayetin sonunda, Dünyada edindikleri şefaatçileri, hesap günü yanlarında bulamayacaklardır diyor.

Peygamberimiz devrindeki putlara hiç kimse Allah diye tapmıyordu. Hepside ehli kitap insanlardı. O putlar, yaşadıkları dönemlerde çok sevdikleri, saydıkları Allahın sevgili kulları kabul ettikleri kişilerin putlarıydı. İnsanlar bu putlardan şefaat bekliyor ve onları Allah huzurunda cennete götüreceklerine inanıyorlardı. Günümüzde ise yapılan çok mu farklı dersiniz. Belki bugün putlarını yapmıyorlar, ama edindikleri velilerden şefaat dileyerek onların ardı sıra gidip, onlardan yardım isteyerek aynı şeyleri yapmıyorlar mı? Yorum sizlerin.


Sizlere son olarak bir ayeti, Rabbimin verdiği örnekle açıkladığı uyarıyı hatırlatmak istiyorum. Allah bu örneğiyle bizleri o kadar güzel uyarıyor ki, anlayana anlamak isteyene. Tabi birde gözlerinde perde olmayıp, gönülleri mühürlenmeyenlere.


Ankebut 41: Allah'ın dışında başka veliler edinenlerin örneği, kendine ev edinen örümcek örneğine benzer. Gerçek şu ki, evlerin en dayanıksız olanı örümcek evidir; bir bilselerdi.


Bu ayeti ilk okuduğumda doğrusu fazla bir şey anlamamıştım. Sizlerde okuduğunuzda, eğer araştırmadıysanız çok fazla bir şey anlamamış olmanız normaldir. Önce ayette geçen örümcek hakkında sizlere bilgi vermek istiyorum, o zaman Rabbimin ne demek istediğini daha iyi anlayacaksınız.

Canlı türleri genelde evlerini; sıcaktan, soğuktan, düşmanlardan ve her türlü zarardan korumak için inşa ederler. Oysa örümcek evini; yok etmek, zarar vermek, evine yanlışlıkla uğrayanları yemek için inşa eder. Bu yüzden evlerin en güvenilmezi, örümceğin evidir. İşte Allah bizlere öyle bir örnek veriyor ki, zerre kadar aklını kullanan, din ve iman adına Rabbin rehberinden saparak, beşeri veliler edinip ondan yardım ummak, onları şefaatçi edinmenin büyük bir yanlış olduğunu, bunu yapanların sonunu örümceğin evine sığınan insanlara benzetiyor. Sizce böyle bir eve, böyle bir insana sığınmak, bizi Rabbim e ulaştırır mı? Ya da bu kişinin gerçekten Allah dostu olduğunu bilebilecek, garanti veren var mı aramızda?


Kur’anı anlayarak birkaç kez okuyan bir insan şunu çok açık anlar. Allah elçisine, insanlığı kur’an ile uyarma görevi vermiş ve bu görevi esnasında elçisini kontrol altında tuttuğunu, asla onun sizlere yanlış bir şey söylemeyeceğinin garantisini de vererek, elçisine kayıtsız şartsız uyulmasını emreder. Bunun dışında hiçbir beşerin hatasız olamayacağını, hatta gönderdiği peygamberlerin bile hatalar yapabileceğini, ama onları kontrol altında tutup yanlışlarına müdahale ettiği örneklerini verir bizlere. Rehber alacağımız ardı sıra gideceğimiz ve sarılacağımız tek kitabın KUR’AN olduğunu yüzlerce kez hatırlatır kur’an da. Bizlere düşen Rabbin kelamını anlamaya çalışmaktır. Rabbin kitabına anlaşılması zor ve orada her şey yoktur diyenler, bizlerden gerçekleri gizlemeye çalışanlardır bunu unutmayalım. Ben sizlere bize öğretilenlerin, kur’an ile karşılaştırdığımızda ne kadar tutarsız, yanlış bilgiler olduğunu anlatmaya çalıştım. Bende bir beşerim elbette hata yaparım, benim yaptığım Rabbin emrini uygulamaya çalışmaktır o kadar. Allah kur’ana sarıl, onu anlamaya çalış diyorsa, Allaha ulaşacak yolunda kur’an dan geçeceğinden şüphem yoktur. Sizlerinde yapması gereken yazdıklarımı kur’an ile karşılaştırmanız ve imanınızı ona göre yönlendirmek olmalıdır. Bizlere düşen beşerin sözlerini doğrulamaya çalışmak değil, rabbin ne söylediği anlamaya çalışmak olmalıdır. Rabbim cümlemizi gerçekleri gören onun nuruyla nurlanmış, gönül gözleri açık kullarından eylesin.

SAYGILARIMLA Haluk GÜMÜŞTABAK

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]


Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi HALUK GÜMÜŞTABAK 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
İbretlik bir kıssadan hisse. Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler kamer34 6 2397 21 Nisan 2011 21:45
Kendi ellerimizle cehennemin kapısını açmayalım. Makale ve Köşe Yazıları HakikaT 10 4610 12 Nisan 2011 12:36
Allah Kur'an ayetlerini elçisine, RÜYASINDA vah... Makale ve Köşe Yazıları yakuti 7 2455 20 Mart 2011 19:44
Bakara 85. ayetten almamız gereken önemli dersler. Makale ve Köşe Yazıları kamer34 6 2380 16 Mart 2011 12:48
Kader konusunu kur'an ışığında nasıl anlamalıyız? Makale ve Köşe Yazıları talibetün 5 1972 11 Mart 2011 21:19

Alt 19 Aralık 2010, 15:58   Mesaj No:2
Medineweb Sadık Üyesi
iklimya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:iklimya isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 90
Üyelik T.: 21 Ağustos 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Memleket:Ankara
Mesaj: 513
Konular: 114
Beğenildi:31
Beğendi:0
Takdirleri:112
Takdir Et:
Standart

.) Muhterem Gümüstabak yazınızı okudum.
Allah ve Rasulunden baska yar ve yaren elbette yoktur fakat merak ettiğim birsey oldu.
Mevlana Celaleddin Rumi, Hacı Bayram-ı Veli, Hacı Bektaş-i Veli, Yunus Emre....gibi
Hak dostu olduguna can-ı gönülden inandıgımız kisiler kimlerdir?
__________________
Bismillah diyerek...
Alıntı ile Cevapla
Alt 19 Aralık 2010, 16:38   Mesaj No:3
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:HALUK GÜMÜŞTABAK isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10862
Üyelik T.: 01 Ekim 2009
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:66
Mesaj: 489
Konular: 86
Beğenildi:3
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

Sayın İklimya rumuzlu kardeşim. Yazımı dikkatle okuduysanız Allah din ve iman adına yol gösterici, yardım istenecek ve sorgusuzca ardından gidilecek hiçbir kişiyi önermiyor elçisinden sonra. Fakat rehber olarak kur’anı alıp, onun ışığı ile aydınlanmaya başladıktan sonra, ister saydığınız insanlar, isterse de günümüzde bildiğimiz, tanıdığımız âlim kişilerin tüm yazılarından, bilgilerinden istifade edilmesini normal karşılıyor Allah. Önemli olan kur’anın ışığını alıp, daha sonra bizlere söyledikleri sözleri tartabilecek bilgiye sahip olmamız isteniyor. Bakın siz ne söylemişsiniz ama Rabbim ne söylüyor lütfen karşılaştırınız.

(Hak dostu olduğuna can-ı gönülden inandığımız kişiler..)

İşte Rabbim bu hatayı sakın yapmayın diyor. Ne hatası derseniz, kimin hak dostu olduğunu, kimin takvaca üstün olduğunu Rabbim yalnız ben bilirim diyor. Yani kayıtsız şartsız bilmediğiniz durumlarda fikirler yürütüp kararlar vermeyin diyor.


Mülk 2: O, amel (davranış ve eylem) bakımından hanginizin daha iyi (ve güzel) olacağını denemek için ölümü ve hayatı yarattı. O, üstün ve güçlü olandır, çok bağışlayandır.

İsra suresi 84. ayet; De ki: "Herkes, kendi varlık yapısına uygun iş görür. Yolca daha doğru gidenin kim olduğunu Rabbiniz daha iyi bilir.

İsra Suresi 36. Hakkında bilgin olmayan şeyin ardına düşme! Çünkü kulak, göz ve gönlün hepsi bundan sorumlu tutulacaktır.



Yukarıdaki üç ayet üzerinde düşünelim. Mülk 2. ayette Allah ben kullarımı, hangisi sözümü tutup daha güzel amel işleyeceğini denemek için ölümü ve hayatı yarattım diyor. Bakar mısınız Rabbimin bileceği bir konuyu bizler de biliyormuş gibi, Allahın imtihanında olan beşer için, kendimizce kararlar verip, O insan Allah dostudur hiç günahsızdır, her zaman doğruyu söyler gibi kararları ne yazık ki bizler veriyor ve yanlışın en büyüğünü yapıyoruz. İsra 84. ayette ise bakın yaptığımız yanlışı apaçık yüzümüze hatırlatıyor Rabbim ve ne diyor?

(Yolca daha doğru gidenin kim olduğunu Rabbiniz daha iyi bilir.)


Allah yalnız ben bilirim dediği halde bizler, kendimizce bilgiçlik tasladığımızın farkında mıyız? İsra 36. ayet ise çok dikkat çekici bir ayet. Hakkında emin olmadığın bilginin ardı sıra gitme, sorumlu tutarım diyor. En emin bilgi kur’an olduğunu söylüyor Allah, onun dışında edindiğimiz bilginin, kur’an gibi korunduğuna dair garanti veren var mı? Hatırlayalım kur’an da olmayan onca rivayetin peşinde gitmiyor muyuz günümüzde?

Her bilgiden yararlanmalı ve güzel sözü örnek almalıyız. Fakat süzgecinden geçireceğimiz mihenk taşı KUR’AN OLMASI ŞARTIYLA. Şunu unutmayalım. Bizlerin bugün bildiği önemli insanların bizlere aktardıkları sözlerin hepsinin, bizzat kendilerine ait olup olmadığını asla bilemeyiz. Bizlere düşen hepsinden yararlanmaktır, ama bir şartla, elimizdeki süzgeçten geçirmek şartıyla. Allah biz kullarını birbirimize muhtaç yaramıştır, onun için her bilginin takipçisi olmalıyız, ama aklımızı ve rehber KUR’ANI yanımızdan ayırmadan.

SAYGILARIMLA Haluk GÜMÜŞTABAK
Alıntı ile Cevapla
Alt 19 Aralık 2010, 16:42   Mesaj No:4
Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:47
Mesaj: 5.078
Konular: 295
Beğenildi:124
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Standart

Haluk abim sizden ricam hangi İslam Alimi bu güne kadar Allah'ın sıfatlarını beşere indirgemiş?

Allah Resulü Muhammed'den tutunda günümüze değin İbni teymiye kadı abdulcebbar ebu hanife imam şafii imam malik imam ahmet imam caferi sadık imam humeyni şemsi tebrizi muhyiddini arabi ve binlerce Veli olarak islam tarihinde iz bırakmış kişilerin Allah'ın islamına ve Kurana ne tür bir yanlışları oldu onları kim kendine Rabb edinmişte bu veli kavramını bu kadar farklı yormaya gerek duydunuz....
__________________
Sakın başkasının kölesi olma; çünkü ALLAH seni hür yaratmıştır .

-İmam Ali- (a.s)
Alıntı ile Cevapla
Alt 19 Aralık 2010, 16:57   Mesaj No:5
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:HALUK GÜMÜŞTABAK isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10862
Üyelik T.: 01 Ekim 2009
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:66
Mesaj: 489
Konular: 86
Beğenildi:3
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

Önce şunu tekrar hatırlatmak isterim, daha önce verdiğim cevaptada vardır. Bizlere iletilen, ve geçmişte peygamberimizin dostları dahi olan onca kişinin, bugün günümüze kadar ulaşan tüm sözlerinin bizzat kendilerine ait olduğuna emin olabilecek kimse varmı? Olamayacağı aşikar ki, yüzlerce binlerce hadis hurafe diye iptal ediliyor Diyanet tarafından. Peki daha sonra daha kaç yüz tanesine hurafe denecek, bunuda bilen varmı? İşte sorun burada başlıyor. Ben inanıyorumki bahsettiğiniz alimlerin hiç birisi yanlış söz söylemez, ama bizlere yüzlerce yıl sonra bu sözlerin hepsinin doğru ulaştığına nasıl inanırız? Burada yapacağımız kur'ana müracaattır.

Allahın sıfatlarını beşere indirmeye gelince. Söylediğim gibi peygamberimizin yakınında olan hiç kimse bunu yapamaz söyleyemez. Allahın sıfatları nelerdi en önemlisi Hüküm vermek, anayasa kanun koyucu. Bizzat kendisi yanlız ben hüküm veririm diyordu. Peki bugün o bahsetiğimiz alim kişilere atfen söylenen sözler içinde, kur'anın hiç bahsetmediği hükümler yokmu? İşte beşere atfedilen en önemli özellik. Fakat tekrar hatırlatıyorum bu sözler ve bilgiler bahsettiğim peygamberimizin en yakınındaki sahabelerinin söleri asla olamaz, ben buna inanmıyorum, çünkü bunlara inanmak onlarada büyük saygısızlıktır.
Selametle Halukgta
Alıntı ile Cevapla
Alt 19 Aralık 2010, 17:08   Mesaj No:6
Medineweb Sadık Üyesi
iklimya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:iklimya isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 90
Üyelik T.: 21 Ağustos 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Memleket:Ankara
Mesaj: 513
Konular: 114
Beğenildi:31
Beğendi:0
Takdirleri:112
Takdir Et:
Standart

.) elbette Kur'an ve Sünnetten baska rehberimiz yok ancak siz halifelerden tutunda Allahın yolunda mücadele eden herkesi inkar ediyorsunuz. Bence herkes işini yapmalı, ayetleri müfessirler tefsir eder, işini ehline bırakmak gerekir. Muhterem yitiksevdanın da dediği gibi hangisi Allahın kanununa ters bir harekette bulunmustur. Genelleme yapmak bence yanlıstır.
__________________
Bismillah diyerek...
Alıntı ile Cevapla
Alt 19 Aralık 2010, 17:20   Mesaj No:7
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:HALUK GÜMÜŞTABAK isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10862
Üyelik T.: 01 Ekim 2009
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:66
Mesaj: 489
Konular: 86
Beğenildi:3
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

Benim hiç bir zaman kimseyi inkar etmediğim halde bu suçu bana yüklediniz. Bunun elbette bir sorumluluğu ve vebali vardır. Bunu bilmenizi isterim. Yazdığım yüzlerce yazımda bunun kanıtını getirirseniz sizden özür dilerim. Dikkat edin benim yaptığım, bahsettiğimiz tüm alim kişilere iftira atanların yalanlarını ortaya çıkarmaktır. Sizin söylemediğiniz bir sözü, siz söylemiş diye topluma nakledenlere siz hesabın görüleceği gün ne dersiniz? İşte bu söylediğimi lütfen iyi düşünün. Peygamberimiz dahi bu ikazı yapmıyormu bizlere. Benim sözüm olup olmadığını kur'an ile karşılaştırınız diyordu. Neden, çünkü onun adına birçok söz uydurdu din düşmanlarıda ondan.

Değerli kardeşim siz istediğiniz yolu seçmekte özgürsünüz. Çünkü hesabınızı kendiniz verecksiniz. Bırakın bende kendi yolumu seçeyim. Ben Rabbin söylediği gibi din ve iman konusunda titiz davranıyorum. Rabbin rehberine uymayan hiç bir bilgiye yönelmiyorum, inanmıyorum. Çünkü bu bilgiler doğru olamazda ondan. Hesap gününü şöyle bir düşünelim. Acaba Rabbim sizleri kur'andan sorumlu tutuyorum dedikten sonra, başka kitaplardan başka hükümlerden de hesap sorarmı? Tam tersine ben sana böyle bir hüküm verdimmi kur'andan, niçin benim indirdiğimin dışında ki sözlere kandın, demedimmi ben sana sorumlu tutarım diye dediğinde ne cevap vereceksiniz? Sorumluluk sizin size başka sözüm yoktur. Çünkü hepimizin çabası imtihanı geçmek ve Rabbin katında mahşer günü yüzlerimizin ak olan kullarından olması değilmi? SAYGILARIMLA
Alıntı ile Cevapla
Alt 19 Aralık 2010, 17:30   Mesaj No:8
Medineweb Sadık Üyesi
iklimya - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:iklimya isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 90
Üyelik T.: 21 Ağustos 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Memleket:Ankara
Mesaj: 513
Konular: 114
Beğenildi:31
Beğendi:0
Takdirleri:112
Takdir Et:
Standart

saygı ve hürmet bizden .)
__________________
Bismillah diyerek...
Alıntı ile Cevapla
Alt 19 Aralık 2010, 19:14   Mesaj No:9
Medineweb Site Yöneticisi
Medine-web - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medine-web isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:7
Cinsiyet:Erkek
Yaş:49
Mesaj: 2.984
Konular: 339
Beğenildi:1160
Beğendi:330
Takdirleri:7457
Takdir Et:
Standart

Sayın gümüştabak,
sizin ısrarla dile getirmekten kaçındığınız ve benimde ısrarla üzerinize geldiğim bir konu var.siz peygambersiz bir islam istiyorsunuz.peygamberi 632 yılında vefatıyla vazifesini bitirmiş ve aklımızla ilmimizle kuranı anlıyabileceğimizi,hiç bir şeye ihtiyaç duymuyacak şeklilde kuranın açık olduğunu,düşüncelerinizin ana teması olarak dile getiriyorsunuz.
makalelerinizi okuyan biri eğer yukarıdaki dşüncenize ulaşamıyorsa ya siz çok zekisiniz yada okuyan çok aptal!
açıkça peygamberi devre dışı bırakmıyrosunuz.ama ustaca şunu ileri sürüyorsunuz.
PEYGAMBERDEN GELEN BİLGİLERİN SAHİH OLDUĞUNDAN EMİNMİSİNİZ ile çözüyorsunuz.
bir taşla iki kuş...!
1-peygambersiz bir islam(!) hayaline kavuşuyorsunuz
2-tepki çekmemek için şüphe ekerek 1.maddedeki amacınıza ulaşıyorsunuz vede insanların kafasını şüphe ile bulandırarak hadisler konusunda amacınıza ulaşıyorsunuz.
paygamberi hallettiniz..
sıra kimde?
alimler kutuplar mufesirler mürşitler..
bunlardan nasıl kurtulacaksınız ?
taktik aynı!
şüphe ek.
nasıl mı ?
Bizlere iletilen, ve geçmişte peygamberimizin dostları dahi olan onca kişinin, bugün günümüze kadar ulaşan tüm sözlerinin bizzat kendilerine ait olduğuna emin olabilecek kimse varmı?
bir taşla iki kuş..!

ve diyrosunuz ki
Peygamberimiz dahi bu ikazı yapmıyormu bizlere. Benim sözüm olup olmadığını kur'an ile karşılaştırınız diyordu.

amenna ve sadakna.Resulullah doğru söylemiştir.olması gereken de budur.işiniz geldiğinde bu hadisi şerifi sık sık kullanıyorsunuz ki haklısınız.

peki şu hadisi şerif neden sizin tarafınızdan görülmez!uygulanmaz!dile getirilmez!

kendi kafasına göre kuranı yorumlayan cehennemdeki yerini hazırlasın (hş)


oh ne ala...
şüphe ek kuşku yay hadislerden alimlerden peygambderden topyekun kurtul.
onddan sonra kurana giriş.istediğin gibi bük çek hüküm çıkar.

kurandan çıkardığın hükümlere bakalım ;
1-kadın imam namaz kıldırabilir erkeklere
2-hacc mevsimi diye bi şey yok.her zaman gidilebilir
3-şefaat külliyen yalan
4-salavat getirmek hurafe
5-vs vs vs vs

haaa
yazdıkların makalelerde hiçmi doğru yok.şüğhesiz çok güzel çalışmaların var ama ehliyetsizsin.tüm mesele budur.
ben haddimi bilirim.sizin kadar cesur olamam.

saygılar..
__________________

Büyükler fikirleri,Ortalar olayları,Küçükler kişileri tartışır.
Alıntı ile Cevapla
Alt 19 Aralık 2010, 19:37   Mesaj No:10
Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:HALUK GÜMÜŞTABAK isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10862
Üyelik T.: 01 Ekim 2009
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:66
Mesaj: 489
Konular: 86
Beğenildi:3
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart

Sayın Andulmelik benim sözlerimi nereye çekmek isterseniz oraya çekebilirsiniz, ama ben ne söylediğimi biliyorum bana benim söylemediğim bir sözü isnat etmenizden ben sorumlu değilim onu biliyorum.

GELELİM BENİM İÇİN SÖYLEDİKLERİNİZE.

-Bir kadının erkeklere namaz kıdırabileceğini söyledim, doğrudur çünkü böyle bir yasağı Rabbim koymamıştırda ondan. Bir erkeğin arkasında kadın namaz kılıyorsa, bunun tersinin olmayacağını söylemek ne akla, nede kur'ana uymaz. Bunu kabul etmek yada etmemek kişinin şahsına kalmıştır. Ben size benim gibi düşünmediğiniz için size herhangi bir söz söyledim mi? Hayır çünkü böyle bir yetkim yok. Peki siz niçin bu sözleri söylüyorsunuz bana? Benim yanlışımdan yoksa sizmi sorumlusunuz?

-Hac mevsimi diye birşey yok her zaman gidebilirsiniz demişim. Ne zaman ve nerede söyledim. Benim söylemediğimi nasıl olurda bana isnat edersiniz? Yazdığım yazımı okuyunuz Allah haram ayları hac ayı olarak açıkca ayetinde söylemiştir. Kim bu aylarda haccı kendisine uygun görürse diyorsa bizlere başka söz düşmez.

-Şefaat külliyen yalan dediğimi yazmışsınız. Sayın arkadaşım Allahın ayetlerini görmezden mi geliyorsunuz, onlarca ayettinde Rabbim şefaatin yalnız kendisinde olduğunu söylediği ayetlere, siz iman etmiyormusunuz? Allah hem şefaat tümden bana aittir diyecek, daha sonra kur'an içinde bu yetkiyi başkalarınada mı verecek? Bunu söylemekle kur'anda çelişki yarattığınızın farkındamısınız? Tabi bu sizin sorununuz bakın siz başka şefaatçilerde var olduğunu söylediğiniz halde ben, Rabbin ayetlerini hatırlatıyor ve size niçin buna inanmıyorsunuz demiyorum. Peki siz bana niçin soruyorsunuz ve sizin gibi düşünmediğim için bana bu sözleri söylüyorsunuz?

-Salavat getirmek sözde olmaz. Salavat kur'anda peygamberimize destek anlamında kullanılmıştır lütfen önce Allahın ne söylediğini anlayınız. Kimse hurafe demedi, ama siz bana benim söylemediğim şeyleri söylüyorsunuz, bakın bunların vebali vardır arkadaşım bilesiniz.

İnsanların kafasında şüphe oluşturduğumu söylüyorsunuz. Şüphe ne zaman oluşur bir insanda? Bildiği şeylerden emin olmadığında. Bilgisi yanlış olan yada bilgisinden emin olmayan insanların kafaları doğru bir bilgi geldiğinde karışır. Allahın rehberi ile nurlanmış bir insanın asla kafası karışmaz. Onun sözlerinin üstünde hiç bir söz yoktur da ondan. İsterseniz birde bu pencereden bakınız.

SAYGILARIMLA
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Islamda Mut’anın Hükmü MusabBinumeyr İlmihal Bölümü 0 21 Ocak 2012 21:53
Kur'anın Evrensel oluşu..... HALUK GÜMÜŞTABAK Makale ve Köşe Yazıları 5 19 Ocak 2011 12:43
Say. Hakkı Yılmaz ın SALAT sözünden anladığı ile, Rabbin anlattığı arasındaki fark. HALUK GÜMÜŞTABAK Makale ve Köşe Yazıları 2 09 Ocak 2011 22:46
Kur'an da geçen kıble sözünden ne anlamalıyız? HALUK GÜMÜŞTABAK Makale ve Köşe Yazıları 13 19 Aralık 2010 17:40
KUR'ANDA GEÇEN HİKMET SÖZÜNDEN NE ANLAMALIYIZ? HALUK GÜMÜŞTABAK Makale ve Köşe Yazıları 17 01 Şubat 2010 12:55

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.