Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Edebiyat > Makale ve Köşe Yazıları

Konu Kimliği: Konu Sahibi kamer34,Açılış Tarihi:  22 Mart 2011 (03:00), Konuya Son Cevap : 19 Şubat 2012 (18:18). Konuya 51 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 22 Mart 2011, 03:00   Mesaj No:1
Medineweb Sadık Üyesi
kamer34 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:kamer34 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13038
Üyelik T.: 14 Aralık 2010
Arkadaşları:9
Cinsiyet:
Memleket:istanbul
Yaş:53
Mesaj: 871
Konular: 41
Beğenildi:6
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart “Ölülere Kur’an Okumak Caizmidir?”

“Ölülere Kur’an Okumak Caizmidir?”

“Ölülere Kur’an Okumak Caizmidir?”
"Rahman ve Rahim olan Allah'ın adı ile"
Konu ölülere Kur'an okumak meselesi olunca konuyu tam olarak aydınlatmakta fayda vardır.

Kabirlerin Yanında Yapılan Şeyler Üç Türlüdür:
1 - Helal ve meşru olan şeyler.
2 - Haram ve şirke sebep olabilecek şeyler.
3 - Büyük şirke götüren şeyler.

1-Belli bir zaman tayin etmemek belli bir mezarlık türbeyi özellikle seçmemek kaydıyla ölümü hatırlamak ibret almak kendi sonununda o mezarlıklarda yatanlar gibi olunacağını düşünmek amacıyla kabir ziyareti caizdir hatta sünnettir.

2-Mezarlara el sürmek, kabirde yatanların yüzü suyu hürmetine Allah'tan bir şey istemek, kabrin yanında namaz kılmak, onların üzerine bina inşa etmek, kabirleri aydınlatmak büyük şirke sebep olabileceği için haramdır

3-Kabirde yatanlardan yardım istemek, onlardan medet ummak, dünya ve ahiretle ilgili şeyler istemek insanı İslam dininden çıkaran büyük şirklerdendir.Böyle yapan kişi ister ölünün kendisi yapabildiğini inansın ister ölünün Allah katında bir vasıta olduğunu inansın fark etmez, şirk işlemiş olur.Allah-u teala Kur'an-ı Kerim'de müşriklerin taptıkları putlar hakkında şöyle dediklerini bizlere bildiriyor:

"Bizi Allah'a daha çok yaklaştırsınlar diye onlara ibadet ediyoruz."(Zümer: 3)
"Bunlar Allah katında şefaatçilerimizdir."(Yunus: 18)

Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellemşöyle buyurdu:
"Allah'ım! Benim kabrimin tapılan bir put haline gelmesine müsaade etme. Allah'ın gazabı rasullerinin kabrini mescid edinenlere şiddetli olur."(Malik, Ahmed)

İbn-i Abbas radiyallahu anh şöyle demiştir:
"Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem kabir ziyaret eden kadınlara, kabirleri mescid yapanlara, ibadet edilen yer haline getirenlere, orada mum yakanlara lanet etti." (Ebu Davud, Nesei, Tirmizi, İbn-i Mace, Tirmizi bu hadis için hasen dedi)

İslam'da dilek ve istekler sadece Allah'a arzedilir. Allah'tan başkasına sığınmak ve O'ndan gayrisinden mağfiret dilemek doğru değildir. Gerçek böyle olmasına rağmen, halkımızdan bazıları dua şeklini ve adabını adeta değiştirmişlerdir. Duaya bir sürü batıl hareketleri sokmuşlardır.

Bazıları dua ederken sanki kavga ediyor gibi bağırıp çağırıyor. Kimisi dua yapmak için türbelere, yatırlara koşuşturuyor. Kimisi de mezarlara elini yüzünü sürmekte, türbelerin eşik ve pencerelerini öpmektedir. Bir çeşit tapınma hareketleri yapmaktadırlar.
Bu hareketlerin cümlesi yanlıştır ve batıldır.

Kuran kimler içindir?
Bu soru günümüzde artık gerçek anlamını yitirmiş cevabı tamamen şu şekilde olmuştur.Kur'an ölülere hatim çıkarılan birilerinin ceplerini ısıtan bir araç olmuştur.Ölülere Bakara suresi hatim çıkarmak şu kadar para, Yasin suresini hatim çıkarmak bu kadar para diyerek Allah'ın ayetlerini adeta birer pazarlık unsuru haline gelmiştir.

Halbuki Kur'an Allah'ın rasulunun ve onun yolunda yürüyen sahabinin imanını güçlendiren,günlük muamelatlarını düzenleyen helal haramlarını belirleyen had cezalarını uygulatan savaşa hazırlayan,ahiret ile ilgili düşüncelerini oluşturan rabblerini gerçek manada tüm sıfatlarıyla izah eden,tam olarak hayatlarını ölümlerine kadar düzenleyen tertipleyen bir hayat nizamıydı.
Hz.ali olsa gerek şöyle buyurduğunu okumuştum.

Biz Kur'ana öyle bir sevdalıydıkki birimizin bir terliği kaybolsa nerdeyse Kur'ana bakacaktık. İşte rasullahın yetiştirdiği güzide ashabının Kur'ana bakışı bu idi.

Peki ya günümüzde biz Kur'anı nasıl biliyoruz.Kur'an kutsaldır kutsal olduğundan dolayı başımızın tacıdır.Bu sebeple süslü örtülerle evimizin bir duvarında okunmaya okunmaya tozlanmış haliyle bırakarak Kur'an'a olan saygınlığımızı ifade etmekteyiz.

Yada Kur'an kutsaldır ölülerimizin ruhana bir Fatiha bir Yasin okuyarak ölelerimizin ruhuna el Fatiha.Aslında ölülelirimizin ruhuna değil yaşayan bedenimizin ölmüş ruhunu bir parça tezkin etmek için yapmış olduğumuz bir son çırpınıştır.

Çünkü günlük hayatımızda bir kere dahi Kur'an'ı açıp yapacağımız işin Kur'an'a uygunluğuna bakmak aklımızın ucundan dahi geçmemektedir. Ahiretimiz ve dünya işlerimiz ile ilgili düşüncelerimizi oluştururken Kur'an'ı açmak bakmak yerine anne babadan ne gördüysek kardır hesabı vurdum dumazlığımız hiçte ashabın Kur'an'a bakış açısı olmadığı gün gibi aşikardır.

Ölülerimize Yasin suresini hatim çıkarırken bakın “Yasin suresi/70” ayette yüce Allah ne buyuruyor.

“(Bu Kur'an,) Diri olanları uyarıp-korkutmak ve küfre sapanları üzerine sözün hak olması için (indirilmiştir) .”

Allahın rasulu adına yalanlar iftiralar atarak siz” Ölülerinizin üzerine Yasin okuyun” diye rivayet edilen hakkında ibnu’l-Kattan onun muzdarip hadis olduğunu "Darakutni"de o hadis hakkında isnadı muzdarip metni mechul sahih olmayan bir hadisdir demişlerdir.

(Bu Kur'an,) Ayetlerini, iyiden iyiye düşünsünler ve temiz akıl sahipleri öğüt alsınlar diye sana indirdiğimiz mübarek bir kitaptır. Sad/29

Kur'an temiz akıl sahiplerine bir hitaptır.Bu kitap ne fizik ne matematik nede ölülerin ruhuna okunan bir kitaptır. Bu kitap insanlar iman etsinler rablerini tanısınlar bütün ibadetlerine O'na has kılsınlar diye Allah katından indirilmiş ve kolaylalaştırılmış bir kitaptır.

De ki: "Şahitlik yönünden hangi şey daha büyüktür?". De ki: "Allah, benimle sizin aranızda şahittir ve bana bu Kur'ân vahyolundu ki, onunla hem sizi, hem de sizden sonra kendisine ulaşan herkesi uyarayım. Allah'la beraber başka ilâhlar olduğuna siz gerçekten şahitlik eder misiniz?" De ki: "Ben buna şahitlik etmem". "O, ancak ve ancak bir tek ilâhtır ve gerçekten ben, sizin ortak tuttuğunuz şeylerden uzağım"de. (EN'AM/19)

Bu Kur'ân, kendisiyle uyarılsınlar, Allah'ın ancak bir tek ilâh olduğunu bilsinler ve akıl sahipleri öğüt alsınlar diye insanlara gönderilmiş bir tebliğdir. (İBRAHİM/52)

Elif, Lâm, Râ. Bu Kur'ân öyle büyük bir kitaptır ki, insanları Rablerinin izni ile karanlıklardan aydınlığa, her şeye galip ve hamde lâyık olan Allah'ın yoluna çıkarman için onu sana indirdik. (İBRAHİM/1)

Onu dosdoğru (bir kitap) olarak (indirdi) ki katından gelecek şiddetli azaba karşı (insanları) uyarsın ve yararlı işler yapan müminlere kendileri için güzel bir mükafat bulunduğunu müjdelesin. (KEHF/2)

(Ey Muhammed!) Onlara de ki: "Kur'ân'ı Cebrail, iman edenlere sebat vermek, müslümanlara bir hidayet ve bir müjde olmak için Rabbinin katından hak olarak indirdi. (NAHL/102)

(Ey Resulüm!) Biz, sana bu kitabı (Kur'ânı) sırf hakkında ihtilafa düştükleri şeyi insanlara açıklaman için ve iman edecek topluma bir hidayet, bir rahmet olsun diye indirdik. (NAHL/64)

(Ey Muhammed!) Biz Kur'ân'ı senin dilin üzere kolaylaştırdık ki, onunla Allah'tan korkup sakınanları müjdeleyesin, inat edenleri de korkutasın. (MERYEM/97)

(Bu), diri olanları uyarmak ve kâfirlere de azab sözünün hak olması içindir. (YASİN/70)

Bu ayetlerden açıkça amlaşıldığna göre kuran yaşayan bedenlerdeki ölü kalpleri yeniden diriltmek için gönderilmiştir.O halde ölülere Kur'an okumak dinde Aslı olmayan bir bidattır. Başkada bidatler günümüzde mevcuttur.Bunlardan bazıları şunlardır.
MUSKA bu çok yaygındır ve büyük bidatlerden biridir
SİHİR
BÜYÜ
TILSIM
Çaput Bağlamak ağaçlara yatırlara bez parçalarını bağlamak
Kurşun Dökmek
Mum Yakmak
Fal Açmakta baktırmakta haramdır
Kabirlere Kurban Adamak kabirler başında hayvan boğazlamak
Ay ve Güneş Tutulmasının şeytanın işi olduğu inanmak
Kuş Ötmesi, Hayvan Ulumasından bir takım zararlar bellemek
Günlerin Uğursuzluğu İnanmak
Nazar boncuğu takmak ondan zarar ve fayda beklemek şirktir
Ölülerin ruhundan medet ummak
Gaybı biliyorum diyenlere inanmak işte tüm bunlar ve daha nice dinde aslı olmayan şeylere inanmak insanın İslam kimliğini bozar ve dinden çıkmasına yol açar.
Allaha emanet olunuz
__________________
Kimin Ne Dediği Değil / Allah'ın Ne Dediği Önemli.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi kamer34 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
“..Allah’ın velileri kimlerdir..?” Allah(c.c) Kara Kartal 14 6030 17 Mart 2012 01:37
“İbn-i Teymiyye/ve/vahdeti-vücut “ Tevhid Ve Şirk Konuları Esadullah 6 3193 16 Mart 2012 19:24
""Velayet..Şirki"" Tevhid Ve Şirk Konuları kamer34 0 1779 06 Mart 2012 18:05
"Seyyid Kutub kimidir...?" Alimler(Rh) bilinmez 42 14464 20 Şubat 2012 22:31
""Tasavvuf/Büyüklerinin/Şirkleri""... Tasavvuf-Tarikat hiranur86 52 18514 08 Şubat 2012 20:11

Alt 22 Mart 2011, 14:23   Mesaj No:2
Medineweb Sadık Üyesi
kamer34 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:kamer34 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13038
Üyelik T.: 14 Aralık 2010
Arkadaşları:9
Cinsiyet:
Memleket:istanbul
Yaş:53
Mesaj: 871
Konular: 41
Beğenildi:6
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: “Ölülere Kur’an Okumak Caizmidir?”

Yakuti arkadaşım bizler hakikaten ayetleri anlamamak içi malesef elimizden geleni yapıyoruz.

E be güzel abim bu ayetler yahudilere öbür ayetler hıristiyanlara kalan ayetler de müşriklere bizede elde var sıfır öylemi.Bu nasıl bir yaklaşım böyle bir.

Bakın bizler Kuranın her bir ayeti içerisinde kendimizi görmedikçe iman etmiş olmayız bunu unutmayalım.İslamda dininde günahda kuşatıcılık olmaz,şirk te kuşatıcılık olmaz,küfürde kuşatıcılık olmaz.

Bizler kendimizi semavi bir kitaba nisbet eden insanlarız bu kitap Kurandır.Yahudiler de kendilerini semavi bir kitaba nisbet ediyorlardı şunu unutmayalım ne biz nede yahudiler Allah'ın yeryüzünde seçilmiş kulları değiliz.

Ancak Allah'ın yeryüzündeki halifeliğini hak etmek için onun emirlerine olan bağlılığımız bunu belirleyecektir.Bakın Yakuti arkadşım sorgulamak söylenen haberi hemen kabul etmemek güzel bir yaklaşımdır.Fakat en güzel yaklaşım hak ortaya çıktığında teslim olmak ve kabul etmektir.

Bakın sizin dün Kurana bakış açınızı yukarıya almış olduğum ayetlerle bir kıyaslayın ne kadar yanıldığınızı göreceksiniz.

Kim bir günah işler ve bu günah onun hayatını kuşatmış ise bu kişi 70 bin defada "lailaheillallah" derse yine müslüman olmaz ayetler açık sizin bildiğiniz başka deliliniz varsa buyrun ortaya koyun üzerine mülaza edelim.
__________________
Kimin Ne Dediği Değil / Allah'ın Ne Dediği Önemli.
Alıntı ile Cevapla
Alt 22 Mart 2011, 15:28   Mesaj No:3
Medineweb Acemi Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:@MAVERA@ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13371
Üyelik T.: 19 Şubat 2011
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 21
Konular: 2
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: “Ölülere Kur’an Okumak Caizmidir?”

Bazı insanlar her nedense kişi ne yaparsa yapsın dinden çıkmaz gibi düşünüyorlar.

halbuki allahın resulu sa. şöyle buyurmuştur.
Tarık b. Şihab (r.a) Resulullah (s.a.s)'in şöyle buyurduğunu rivayet ediyor:
"Bir sinek yüzünden adamın biri cennete, diğeri de cehenneme girdi." Sahabeler:
"Bu nasıl oldu ey Allah'ın Resulü?" dediler.
Resulullah (s.a.s) şöyle buyurdu:
"İkisi beraber bir şehre uğradılar. Bu şehir halkının oradan her geçenin mutlaka kurban takdim etmesi gereken bir putları vardı.
Birine: "Bir kurban takdim et" dediler. O da: "Takdim edecek hiçbir şeyim yok ki" dedi. Onlar da: "Hiç değilse bir sinek takdim et" dediler. O da bir sinek takdim etti, yolunu açtılar, serbest bıraktılar. Allah (c.c) o kişiyi bu amelinden dolayı cehenneme soktu. Diğerine: "Sen de takdim et" dediler. O da: "Allah'tan başka hiçbir şeye sinek dahi takdim etmem" dedi. Boynunu vurdular. Ve o adam bu yüzden cennete girdi."(Ahmed

Alıntı ile Cevapla
Alt 22 Mart 2011, 17:06   Mesaj No:4
Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.108
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Standart Cevap: “Ölülere Kur’an Okumak Caizmidir?”

ÖLÜYE 3 GULHÜ 1 ELHAM OKUYALIM BAKALIM-
Mezarlığın önünden geçiyoruz olum teybi kapat.
- Niye?
- Ölüye hiç mi saygın yok lan. Onlar işitir.
- Sen mi ölülere işittireceksin?
- Onlar bizim burdan geçtiğimizi sezer.
- Yalanın batsın emi.
- Tamam susta üç gulhü bi elham oku bari.
- O niye
- Yav ne lüzumsuz adamsın, o niye bu niye elinin körü işte. Oku dediysek oku.
- Abi tamam da bunun ölüye ne faydası olacak, merak ettim.
- Şifa niyetine ruhlarına hediye edeceksin.
- Hediye alıyorlar mı?
- Allah belanı yav sus oku.
- Tamam okuyorum. De ki "Allah tektir"
- O ne lan, çift diyen mi oldu?
- İyi de sen demedin mi gulhü oku diye, ben de okuyorum işte.
- Şunun arapçasını adam gibi oku, allamei cihansın bi gulhüyü ezberleyemedin mi?
- Anlaşalım o halde, sen arapçasını oku, ben türkçe mealini vereyim. Daha iyi anlasın ölüler.
- Bıdı bıdı yaptın mezarlığı da geçtik bak.
- Bak şimdi ben sana türkçelerinin ne olduğunu söyleyim gerisine sen karar ver.
- Söyle bakalım.
- De ki: Allah ahaddir, sameddir, doğmamış ve doğrulmamıştır, hiçbirşey O'nun dengi değildir. Şimdi bunu ölülere söyleyince ölüler fazladan iki rekat namaz mı kılacak.? Hele bir de fatiha oku diyorsun. Ölmüş adam nasıl hamdetsin, Kulluğunu yapmış pılısını pırtısını toplamış gitmiş.

Bizi doğru yola ilet diyorsun. Yahu ölü yaşıyor mu doğru yola gelecek. Eğrisiyle doğrusuyla çekip gitmiş. Kalk gününü bekliyor. Ölülere hidayet eder mi ALLAH. Hidayet bu dünya için geçerli. Bu dünyada hidayete ermişse mesele yok zaten.
Sırf millet yapıyor diye yapıyorsun. Ölüye güttüğün saygının onda birini dirilere gütmezsin.

Ölülere gelince saygıda kusur etmessin. Ne biçim adamsın sen. Ölülere okuyacan o sureler dirilere gönderildi. Sen diri değil misin. Sana okuyum mu üç gulhü bi elham şimdi. Belki faydası dokunur. Bu sureler ölülere değil dirilere rahmettir. Sen bu rahmetten faydalanmak istemiyorsan, aha burda yatanlardan ne farkın var. Yarın senin evin önünden geçerken ben de sana okuyam o zaman. Olmaz mı?
- Tamam tamam sus da teybi aç.

Not: Hele bir de Yasin okumaları var ki, tam evlere şenlik. Diri olanları uyarmak için (36/70) gönderilen bu sureyi, ölülere okumak riyakarlığın daniskasıdır. Görevden kaçmaktır. Dirilerin misyonunu ölülere yüklemektir. Gerçekten bu toplum KUR'AN'ı unuttular. Ona arkalarını döndüler. Vahye kulak verenlere selam olsun.

ALINTI
__________________
Selam Hidayete Tabi Olanlara
Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir
(Müslim)
Alıntı ile Cevapla
Alt 22 Mart 2011, 17:14   Mesaj No:5
Medineweb Emekdarı
Esma_Nur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Esma_Nur isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 4458
Üyelik T.: 19 Ekim 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:kadın
Memleket:sivas/istanbul/
Mesaj: 5.436
Konular: 575
Beğenildi:4526
Beğendi:6115
Takdirleri:24126
Takdir Et:
Standart Cevap: “Ölülere Kur’an Okumak Caizmidir?”

geçende otobüste gidiyorum adam telde konuşuyor arkadşına buluşalım dior anladıgım kdr ile arkadşı cenazeye katılıcak ve onada gelmesini söylüyor adamın cevabı şu: benim yerimede fatiha oku ::::( toplum gittikçe iğrençleşiyor RABBİM uyandırsın cümlemizi
__________________
Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım...

Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE....
Alıntı ile Cevapla
Alt 22 Mart 2011, 17:39   Mesaj No:6
Medineweb Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:yakuti isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 11368
Üyelik T.: 07 Ocak 2010
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 53
Konular: 0
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: “Ölülere Kur’an Okumak Caizmidir?”

Kabirdekilerin ruhlarına hediye için kuran okumayı bu kadar ti'ye alan bir forumda benim de aklıma Temel' e ait bir fıkra geldi...

Temel bir gün yakınlarının kabr-i şeriflerine uğrayarak ruhlarına kurna hediye eder...Tesadüf bu ya, ölülere Kuran okumanın hiç bir faydası olmayacağına inanan biriyle karşılaşır. Adam:
---Heşerim, hayırdır buradaki mezarlıkta bu vakitte ne arıyorsun ? diye sorunca ; Temel :
---Bizum hisimlerun ruhlarina kuran hediye ettum da...
Adam:
---Hemşerim, Kuran-ı kerim okumanın ölülere ne faydası olsun ki ?..
Temel :
---Peki ya köftehor ! Okumiş oltuğum Kuranun Olara bi faydasi olmayisa, bağa ta mi bir faydasi olmayi ?
Alıntı ile Cevapla
Alt 22 Mart 2011, 18:26   Mesaj No:7
Medineweb Sadık Üyesi
kamer34 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:kamer34 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13038
Üyelik T.: 14 Aralık 2010
Arkadaşları:9
Cinsiyet:
Memleket:istanbul
Yaş:53
Mesaj: 871
Konular: 41
Beğenildi:6
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: “Ölülere Kur’an Okumak Caizmidir?”

Yakuti arkadaşım bu forum kuran sünnet doğrultusunda kendi fikirlerini şahıslara hakaret etmemek şartı ile görüşlerini paylaştıştığı sosyal bir paylaşımdır.

Yukarıda Kur'an-ın nasıl bir kitap olduğu ile ilgili ayetleri yazdık dileyen dilediği gibi düşünebilir.

Dinde zorlama yoktur hak ile batıl gün gibi ortadadır herkes kendi düşündükleri ve kendi yaşadıkları ile hesaba çekilecektir.

Bu ayetlerin başka anlamları var ise buyrun sizden yorumunu dinleyelim.
Allaha emanet olunuz
__________________
Kimin Ne Dediği Değil / Allah'ın Ne Dediği Önemli.
Alıntı ile Cevapla
Alt 22 Mart 2011, 20:49   Mesaj No:8
Medineweb Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:yakuti isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 11368
Üyelik T.: 07 Ocak 2010
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 53
Konular: 0
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: “Ölülere Kur’an Okumak Caizmidir?”

Alıntı:
kamer34 Üyemizden Alıntı Mesajı göster
Yakuti arkadaşım bu forum kuran sünnet doğrultusunda kendi fikirlerini şahıslara hakaret etmemek şartı ile görüşlerini paylaştıştığı sosyal bir paylaşımdır.

Yukarıda Kur'an-ın nasıl bir kitap olduğu ile ilgili ayetleri yazdık dileyen dilediği gibi düşünebilir.

Dinde zorlama yoktur hak ile batıl gün gibi ortadadır herkes kendi düşündükleri ve kendi yaşadıkları ile hesaba çekilecektir.

Bu ayetlerin başka anlamları var ise buyrun sizden yorumunu dinleyelim.
Allaha emanet olunuz

Kardeş kamer34 ,
yukarıya asmış olduğunuz ayet meallerinde "ölülere kuran-ı kerim okunamz !" diye bir hüküm ve anlam yok ...Böyle bir hükme ve anlama siz kendiniz kail olmuşsunuz -oluyorsunuz ! Yani, ayetlerin meallerinde böyle bir anlam yok ! Sizlweein bu mantığına göre ölüler için cenaze namazı da kılınmamalıdır ! Çünkü, ölülere faydası olmayan bir şeyin yapılması akla ve mantığa aykırı olmaz mı ? İmamlar ve cemaat cennaze namazında üçüncü tekbirden sonra cenaze duası okumaktadırlar. Madem hiç bir duanın ve kuran okunmasının ölüye faydası yok ne diye, böyle bir namaz kılınıp içinde de ölüye dua ediliyor ? Buyrun cevabınızı bekliyorum !


Not : Cenaze Namazlarında ölüler için namazda okuna dua ve meâli şöyledir:

Allahümmağfir li-hayyinâ ve meyyitinâ ve şâhidinâ ve gâibinâ ve zekerinâ ve ünsânâ ve sagîrina ve kebîrinâ Allahümme men ahyeytehü (ahyeytehâ) minnâ fe ahyihî (ahyihâ) alel-islâmi ve men teveffeytehü (teveffeytehâ) minnâ fe teveffehü (teveffeh) alel-îmâni ve hussa hâzel-meyyiti (hâzihil- meyyitete) bir-revhi ver-râhati vel-mağfireti ver-rıdvâniAllahümme in kâne (kânet) muhsinen (muhsineten) fezid fî insanihî (ihsânihâ) ve in kâne (kânet) müsîen (müsîeten) fe tecâvez anhü (anhâ) ve lekkıhi (lekkıhâ) emne vel-büşrâ vel-kerâmete vez-zülfâAllahümmec’al kabrehü (kabrehâ), ravdaten min riyadil cinâni ve lâ tec’al kabrehü (kabrehâ) hufraten min huferin-nîrâniRabbiğfirlî ve li-vâlideyye ve lil-mü’minîne vel-mü’minâti vel-müslimîne vel-müslimâti ve li cemi’ıl müslimîne vel-müslimâti el-ahyâ-i min hüm vel emvâti bi-rahmetike yâ erhamer-râhimîn

Tercümesi:

Allah’ım! Dirilerimizi, ölülerimizi, hazır olanlarımızı, burada olmayanlarımızı, erkeklerimizi, kadınlarımızı, küçüklerimizi ve büyüklerimizi af ve mağfiret eyle! Ya Rabbi, içimizdeki kimseleri İslâm üzere yaşat, ölenleri iman üzere öldü Bilhassa bu ölüyü, kolaylığa, rahata erdir! Onu mağfiret et ve ondan razı ol! Allah’ım! Eğer bu ölü, iyilerdense, iyiliğini artır Kötülerdense, onu affet! Ona emniyet, müjde, ihsan ve yakınlık nasip et! Allah’ım! Onun kabrini Cennet bahçelerinden bir bahçe eyle! Onun kabrini Cehennem çukurlarından bir çukur yapma! Ya Rabbi! Beni, ana babamı, ölü diri bütün müminleri ve Müslümanları affet, bi-rahmetike yâ erhamer-râhimîn
Alıntı ile Cevapla
Alt 22 Mart 2011, 22:52   Mesaj No:9
Medineweb Sadık Üyesi
kamer34 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:kamer34 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13038
Üyelik T.: 14 Aralık 2010
Arkadaşları:9
Cinsiyet:
Memleket:istanbul
Yaş:53
Mesaj: 871
Konular: 41
Beğenildi:6
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: “Ölülere Kur’an Okumak Caizmidir?”

Yakuti arkadaşım sanırım yanlışlıkla olmuş fakat lütfen bir daha olmasın neyseki ben düzelttim.Başka sitelere ait logo reklam ve tavsiye ediciye şeyler Medineweb forum sitemizin kurallarına aykırıdır herkesi bu konuda duyarlı olmaya davet ediyor teşekkürlerimi sunuyorum.


Şimdi konuya gelecek olursak bak güzel abim bizler Kur'an-ı anlamamak için adeta elimizden geleni yapıyoruz.Allah Kur'an da açıkça bu kitap diriler içindir dediği halde biz halen Kur'an ölülere okunmaz diye birşey yazmıyor diyoruz.


Bakın Kur'an da viski yada eroinde yazmıyor fakat biz sarhoş edici bütün maddelerin haram olduğunu ayeti genelleştirerek biliyoruz.Cenaze namazına gelince Namaz duadır.


TEVBE : 84 - Ve onlardan biri ölürse asla namazını kılma ve kabirinin başına gidip durma. Çünkü onlar Allah'ı ve Resulünü tanımadılar. Ve fasık olarak can verdiler.
Burada bizim konumuz Kur'an-ın ölülelere okunurmu okunmazmıdır?Allah'ın emri olarak ölen müslümanların cenazelerinde iki rekat namaz kılmaları farzdır bu Kur'an-la ve sünnetle sabittir.

ŞİMDİ ölen müslümanlara dua etmek ayrı birşey gidip mezarları başında Kur'an okumak yada güya hatim çıkarmak ayrı birşeydir.Bizler Muhammed (sav) Peymaberimizin ismini zikir ederken ona salat ve selam göndeririz yada ölen bir müslümana Allah'tan mağfiret diler ona rahmet okuruz yani dua ederiz.

Fatiha suresine dikkat edin şöyle deriz ilet bizi yarabbim nimet verdiklerinin yoluna deriz işte böyle hem kendimiz hem ölmüş kardeşlerimiz için dua ederiz.

Bakın yukarıya alıntı yapmış olduğunuz metnin içerikliğine tamamı duadır.Zaten namazda bir çeşit duadır yani Kur'an da geçtiği şekline bakarsanız "Salat" olarak geçmektedir.İşte bundan yola çıkarak mealciler islam da şekli namaz olmadığını ancak duanın var olduğunu iddia etmektedirler.

Şimdi kimsenin şöyle bir iddiası yok ölülere rahmet okunmaz ölülere dua edilmez diye.Şunu iyi bilelimki bu Kur'an bir hayat nizamıdır bunu böyle anlamdığımız müddetçe sağlam bir akideye sahip olmuş olmayız.Allah Kur'an da aklımızı vahy doğrultusunda kullanmamızı emir ediyor.

2:170 -Onlara: "Allah'ın indirdiğine uyun." dendiği vakit de: "Yok, atalarımızı neyin üzerinde bulduysak ona uyarız." dediler. Ya ataları bir şeye akıl erdiremez ve doğruyu seçemez idiyseler de mi onlara uyacaklar?

2:242 -İşte akıllarınız ersin diye, Allah size âyetlerini böylece açıklıyor

İşte böylece bizlerin aklımızı kullanmamızı yüce Allah bizden istemektedir.Bizde Allah'ın kitabını okuyacağız ona göre hidayet bulacağız eğer biz aklımızı kullanmayıp Kur'an-ı mezarlıklara haps edersek o zaman zelil olmaktan kurtulamayız.

(Ey Resulüm!) Biz, sana bu kitabı (Kur'ânı) sırf hakkında ihtilafa düştükleri şeyi insanlara açıklaman için ve iman edecek topluma bir hidayet, bir rahmet olsun diye indirdik. (NAHL/64)

(Ey Muhammed!) Biz Kur'ân'ı senin dilin üzere kolaylaştırdık ki, onunla Allah'tan korkup sakınanları müjdeleyesin, inat edenleri de korkutasın. (MERYEM/97)

Allah'ın kitabı bu

Fakat insanların kitabı mezarlıklarda özel gecelerde kutlu doğum haftalarında mevlütlerde cenazelerde filan okunan kitaptır biz o kitabı kabul edemeyiz.

Bu Kitap (Kur'ân), kendinden önceki kitapları tasdik eden, şehirler anası (Mekke) halkını ve çevresindeki bütün insanlığı uyarman için indirdiğimiz mübarek bir kitaptır. Ahiret gününe iman edenler bu Kitab'a da iman ederler ve onlar namazlarına da devamlıdırlar. (EN'AM/92)

Hayır, hayır, O kur'ân kuşkusuz bir öğüttür. Dileyen onu düşünür.
(MÜDDESSİR/54-55)

Andolsun ki biz size açık açık bildiren âyetler, sizden önce yaşayıp gitmiş olanlardan örnekler ve takvaya ulaşmış kimseler için öğütler indirdik. (NUR/34)

Biz, bu Kur'ân'da akıllarını başlarına almaları için türlü şekillerde (ikaz ve ihtarı) açıkladık. Fakat bu açıklamalar ancak onların nefretini artırmıştır. (İSRA/41)

Bu (Kur'ân) insanlar için bir açıklama, Allah'dan gereğince korkanlar için doğru yolu gösterme ve bir öğüttür. (AL-İ İMRAN/138)

O hiç kuşkusuz, takva sahipleri için unutulmayacak bir öğüttür . (HAKKA/48)

Bgünkü yazının birinde bir bacı şöyle yazıyordu birileri sevgililer gününü kutluyor birileri bilmem ne haftası yada şu haftası bu haftası kutluyor bizde peygamberimizi kutlamış isek bunda ne var.

Şimdi böyle bir cümle kullandığımız vakit bizim Kur'an-dan sünnetten haberimiz yok demektir.Dinde ilaveler ve eksiltiltmeler olmaz.Dört halife dönemine bakın ölülere Kur'an okunduğuna dair bir tek rivayet varmı? Halifeler buna izin vermişlermidir? Bir bakalım arkadaşlar lütfen.

Dinde aslı olmayan din adına ortaya çıkan herşey bidatdır her bidatda dalalettir ve sapıklığa doğru bir adım daha ileri gitmektir.

Selametle kalın
__________________
Kimin Ne Dediği Değil / Allah'ın Ne Dediği Önemli.
Alıntı ile Cevapla
Alt 23 Mart 2011, 10:14   Mesaj No:10
Medineweb Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:yakuti isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 11368
Üyelik T.: 07 Ocak 2010
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 53
Konular: 0
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: “Ölülere Kur’an Okumak Caizmidir?”

kamer34 arkadaşım,


Cenaze Namazı Kuranda geçtiği için bu namaza onayın çıkmış grünüyor. Şu halde, bu namazda ölü için okunan dua ve kuran için bir sözün yok öyle anladım. Demişsin ki ; "ŞİMDİ ölen müslümanlara dua etmek ayrı birşey gidip mezarları başında Kur'an okumak yada güya hatim çıkarmak ayrı birşeydir." Yalnız bir husus var ki, eskiden yani devr-i saadette cenaze namazları mescidlerde değil, mezarlıklarda kılınırdı. Yani, cemaat cenaze namazını kabristanlıklarda eda ediyordu. Dolasıyısıyla namazdaki dua ve kuran'da henzü daha mevta gömümelden orada yapılıyordu. Kaldı ki, cenaze namazında yapılan duada sizin itikad ve inanışınıza tekzip vardır. Yani, bu duada bulunan içerik sizi yalanlamaktadır. Örneğin ; duadaki "Bilhassa bu ölüyü, kolaylığa, rahata erdir! Onu mağfiret et ve ondan razı ol! Allah’ım! Eğer bu ölü, iyilerdense, iyiliğini artır Kötülerdense, onu affet! Ona emniyet, müjde, ihsan ve yakınlık nasip et! Allah’ım! Onun kabrini Cennet bahçelerinden bir bahçe eyle! Onun kabrini Cehennem çukurlarından bir çukur yapma! Ya Rabbi! Beni, ana babamı, ölü diri bütün müminleri ve Müslümanları affet..." ibareleri sizin inancınıza uyan ibareler değil ! Buradaki ibareere göre onlar için af ve mağfiret dilemek, ondan razı olunmasını istemek ve buduaya göre cevaz verilmiş oluyor. Bunun cenaze namazından sonra da yapılmamamsı için bir yasak görülmüyor! Yoksa, ben mi yanlış anlıyorum ?
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
“Kur’an-ı Kerim’i Sahih ve Güzel Okuma Yarışması” Medineweb Duyurular/Öneriler/Şikayetler 0 21 Ocak 2014 20:33
Kur’an’da Şirke Açılan Kapı: “Allah’ı Hakkıyla Takdir Edememe” bilinmez Tevhid Ve Şirk Konuları 0 20 Ekim 2012 13:54
“”Tağut’u../..Red../..Etmek”” kamer34 Tevhid Ve Şirk Konuları 1 28 Kasım 2011 13:58
Kemalist TSK’ya, Taarruzda da “Allah Allah” Yerine “Atatürk Atatürk” Demek Yakışır YaŞuHa Muhtelif Konular 0 09Haziran 2011 20:29
Kur’ân’ın ilk âyetinin “OKU” diye başlamasındaki hikmet nedir? NUR Kur'ân-ı Kerim Genel 1 02 Nisan 2010 20:27

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.