Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Edebiyat > Makale ve Köşe Yazıları

Konu Kimliği: Konu Sahibi FECR,Açılış Tarihi:  10 Kasım 2012 (15:47), Konuya Son Cevap : 10 Kasım 2012 (15:47). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı1Kez Beğenildi
  • 1 Beğenilen FECR
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 10 Kasım 2012, 15:47   Mesaj No:1
Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.108
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart İnternet Çocukları ve Sabit Doğrularımız

İnternet Çocukları ve Sabit Doğrularımız

İnternet Çocukları ve Sabit Doğrularımız

Bir arkadaşımızın evindeyiz. 8-13 yaş arası dört beş kadar da çocuk toplandı. Biz kendi aramızda konuşurken onlar da bir sehpanın üzerine koydukları dizüstü bilgisayarla bir oyun izlemeye başladılar. Yarım daire şeklinde oturmuşlar, hepsinin başları biraz eğik, hepsi aynı şeyi izliyor. Hiç biri öbürüne ne bakıyor, ne de bir şey söylüyor.

Onlara hissettirmeden arkadaşlara işte bu, bireyselliğin çocuklara kadar indiğinin resmidir dedim ve telefonumla manzarayı sabitledim.

Daha küçük bir çocuk ise bir tabletle oynuyor, bir o düğmeye bir bu düğmeye rast gele basıp çıkan görüntülerle meçhule doğru karıştırmaya devam ediyor. Çocuklar bile birbirleriyle ilgilenemiyor, başka dünyalara kaçmaya çalışıyorlar. Kafalarını abur cubur bilgilerle dolduruyorlar. Orada doğru bildikleri hiçbir şey kalmıyor.

Bu durum ayrıca şunları aklıma getirdi:

Biz Müslümanlar olarak -hamdolsun ki- bazı sabit doğrulara sahibiz. Bu doğrular Hz. Âdem'den beri gelen ve asla yanlışlanmamış doğrulardır. Modern Batı biliminin ise sabit doğruları yoktur. Her bilim adamı hatta her birey doğruya ya da hakikate ulaşmak için bir bakıma sıfırdan başlar. Kendisine kadar söylenen her şeyin yanlış olabileceği varsayımıyla hareket eder. Elbette bilim için kuşkunun da bir faydası vardır, eğer olmasaydı Allah kuşku diye bir duygu yaratmazdı, ama bilimin ötesindeki dünya için sabit doğruların olmaması insanı huzursuzluğa iter, hiçleştirir, yalnız bırakır ve bireyselleştirir, insanın insana ve geleceğine güvenini kırar. Bilimi de gayesizleştirir, vahşi, ceberut ve öldürücü kılar.

Çocuk eğitimiyle ilgili olarak çok önemli olduğunu gözlemlediğim bir husus vardır: Çocuk 6-7 yaşlarına kadar ebeveyninden duyduğu ve gördüğü her şeyi hakikat bilir. Bu bir bakıma da insanın fıtratında yalana yer olmadığının bir göstergesidir. Çocuk yalana ve yanlışa sonradan alışır, alıştırılır. Eğer hiç yalan duymamış olsa yalanı asla tanımaz ve duyacağı her şeyi hakikat sanır. Allah'ın ikazına rağmen Âdem'in şeytana aldanmış olması bundandır.

İnsan beyni tıpkı bilgisayar gibidir. Belli bir kapasitesi vardır ve oraya giren her bilgi diğerlerini etkiler. Rastgele ve ne olduğu belli olmayan bilgiler çocuğun kafasını yorar, hatta tıkar. Bir yönden doğru bilgilere yer kalmazken, diğer yönden kafa karışır. Bir yığın faydasız bilgiyle yanlış formatlanan kafa artık hakikati tanımaz, yabancı görür ve sorgular. Çocuğun güveni törpülenir, aşınır. Artık hakikate ulaşması zorlaşır.

Bu sebeple çocuklarının Müslüman kalmasını isteyen anne babalar, özellikle yedi yaşına kadar yavrularının kafasındaki ilahi formatın bozulmamasına azami dikkat göstermelidirler. Bu doğal formata fıtratullah / Allah'ın yaratması, şekillendirmesi diyoruz. Onun için temel din eğitimi, Allah düşüncesi, peygamber bilgisi ve sevgisi, melekler, cennet, cehennem ve benzeri şeyler hep küçük yaşlarda çocuğa evde annesi babası tarafından ve münasip üsluplarla öğretilmelidir. Bu yaşlarda çocuğun muhakemesinin ve aksi bilgisinin bulunmadığını da hesaba katarak çocuk için tartışma ve ikna üslubuna gerek yoktur, salt bilgilendirme ile anlatma yeterlidir. Çünkü bu yaşlardaki çocuk annesinin babasının söylediklerini hiç direnç göstermeden kabul eder. Bu yüzdendir ki, çocuk temel dini bilgilerini okuldan ve öğretmenden önce ebeveyninden almalıdır. Bu da elbette anne babanın yeterince bilgili olmasını gerektirir.

Cizvit tarikatının sloganı meşhurdur: «Çocuğunu yedi yaşına kadar bana ver, ben sana bir adam vereyim». Ya da "çocuğunu yedi yaşına kadar bize ver, sonra senin olsun".

Çocuklarını İmam Hatip okullarına ve Kur'an Kurslarına verenlerin dahi içine düştükleri azim hata buradadır. Ailenin fonksiyonunu kurumlara bırakmakla sadece çocuklarının din anlayışını değil, ailelerini de zayıflatmaktadırlar.

Çocukların ibadet eğitimine gelince, bunun en etkili yolu; anne babanın beraberce namaz kılıp ellerini huşu ile Allah'a açmaları, çocuğun da bu manzarayı zaman zaman derinden ve aklından önce ruhuyla izlemesidir.

FARUK BEŞER-YENİ ŞAFAK
Mihrinaz beğendi.
__________________
Selam Hidayete Tabi Olanlara
Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir
(Müslim)
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi FECR 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Yumurta Akı ve Yanık Tedavisi Pratik / Faydalı Bilgiler FECR 0 81 14 Ekim 2023 13:25
Düğünlerimiz İslam'ın neresinde? Adap-Edep-Ahlak Esma_Nur 1 260 02 Ağustos 2023 17:34
Mezuniyet Programı mı Meyhane Açılışı mı Belli... Adap-Edep-Ahlak FECR 0 171 13Haziran 2023 12:35
Evinize Kem Gözlü Ahmak Bir Adamı Davet Eder... Adap-Edep-Ahlak Esma_Nur 4 200 05Haziran 2023 11:15
Bizi Allah'tan Alıkoyan Kaç Şeyi Hayatımızdan... Muhtelif Konular FECR 0 181 10 Nisan 2023 21:38

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Huzeyme bin Sâbit, Nebevi Sevda Ashab-Kiram(r.a) 0 25 Aralık 2019 22:40
Âsım bin Sabit(r.a) 9Esra Ashab-Kiram(r.a) 0 05 Temmuz 2015 14:00
Zeyd bin sâbit Armagan Ashab-Kiram(r.a) 1 12 Mart 2012 23:04
Sabit Diskte Çömlek Sanatı KuM TaNeSi Serbest Kürsü 0 20 Nisan 2009 22:30
Cemile Binti Sâbit (r.a) Hayatı KuM TaNeSi Ashab-Kiram(r.a) 0 23 Mart 2009 11:34

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.