Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Edebiyat > Makale ve Köşe Yazıları

Konu Kimliği: Konu Sahibi enderhafızım,Açılış Tarihi:  24 Aralık 2012 (22:53), Konuya Son Cevap : 24 Aralık 2012 (22:53). Konuya 0 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 24 Aralık 2012, 22:53   Mesaj No:1
Medineweb Emekdarı
enderhafızım - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:enderhafızım isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 5879
Üyelik T.: 28 Aralık 2008
Arkadaşları:32
Cinsiyet:Bay
Memleket:İst
Yaş:38
Mesaj: 3.185
Konular: 1383
Beğenildi:166
Beğendi:17
Takdirleri:216
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
evtx Ölmeden evvel…

Ölmeden evvel…

Çöreğin içinde Mushaf geçirildiği dönemlerden kalma bir Bulgaristan göçmeniydi Hafız teyze. Kominist rejimin din ile savaşına tanık olmuş bedeni, İstanbul'da olanları anlamakta zorlanırdı.

70'li yılların sonuydu. “Bre ne zorumuş burada Müslüman kalmak” diye başlar, gözyaşlarını sile sile devam ederdi. “Bizim kızancağızlara dinimizi anlatmak ötede daha kolay idi be. Biz Müslümanız derdik. Müslümana bu farz derdik, olur biterdi. Niye diye sormazdı kızanlar bize. E buraya geldik. Bozuldu her şey. Herkes Müslüman olunca Müslüman kalmak hiç kolay değilmiş be!”

Hafız teyze anlatır, biz onun anlattıklarını masal gibi dinlerdik. Anlattıklarını masal gibi dinlediğimizi fark edince, “Hadi bakalım” diye aniden başka bir boyuta geçiriverirdi.

“Büyük tövbeyi yapacağız. Her Müslüman ayda bir kere, olmadı yılda bir kere, olmadı ömründe bir kere bu tövbeyi yapmalı.” Sonra devam ederdi. “Buraya gelirken imamı buldum. Bu gün kandil dedim. Kıldıracaksın inşALLAH bize tesbih namazı. Kem küm. Kıldıracaksın ya dedim. Her Müslüman haftada bir kere olmadı ayda bir kere, olmadı yılda bir kere olmadı ömründe bir kere kılacak tesbih namazını.”

Hafız teyze söyleyeceğini hep o sıra ile söylerdi. Her Müslüman günde bir, olmadı haftada bir, olmadı ayda bir, olmadı yılda bir, olmadı ömründe bir defa.

Onun “ölmeden evvel ille de yapılacaklar” listesi büyük tövbe, tesbih namazı ve kefaret orucu ve ile de herkesin hellalliğini almak idi. “Ne yapın edin gücünüz kuvvetiniz yerinde iken ömrünüzde bir defa kefaret orucuna niyet edin.”

Gazetelerde, dergilerde “ölmeden evvel okunacak kitaplar”, “ölmeden evvel görülecek filmler” listesine bakarken, ALLAH rahmet etsin, her defasında Hafız teyzeyi hatırlıyorum. Sonra da onun adına cevaplar vermeye çalışıyorum.

- “Ölmeden önce muhakkak seyredilmesi gereken filmler varmış Hafız Teyze.”

- “Öte dünyadan haber mi çıkmış. Kabir suali bu filmlerden mi olacakmış?” diyor, gözünde gözlük çetik ören hayali ile.

Ya da,

- “Bak şimdi sen şunların yaptığına! Çoluğun çocuğun imanını ifsad ediyorlar. İnandın mı yavrum. Yaşarken de ölürken de insana lâzım olan en mühim şey imanı be yavrum. Bu filmler imanımızı mı kuvvetlendirecekmiş?

Bakma sen onların söylediğine. Otur hele şuraya. Bak nasıl yaşamış bizden öncekiler. Zamanın birinde bir delikanlı gelmiş büyükler meclisine. Ölmek için bir yer söyleyin hele demiş. Onlar da bak şurası uygun demişler. Delikanlı kelime-i şahadet getirip oracıkta teslim edivermiş ruhunu.”

Ölmeden evvel ölmeyi uzun uzun anlatırdı Hafız Teyze. “Ölümü hiç hatırdan çıkarmadan yaşamayı bilse insanda kötülük mü kalır” derdi. “Heva ve hevesinin peşinden mi giderdi? Bu geçici âleme niye bunca emek! İnsan azığını öteler için hazır eylemeli.”

Ölmeden evvel ölmek temrinini bilenlerin aramızdan çekildiği; bilenlerin kalmadığı gibi bunu anlayabileceklerin bile azaldığı bir dünyada yaşıyoruz artık. Ölmeden evvel ölmeyi bir ıstılah olarak hatırda tutacak kadar vefa gösteremeyince, “başkalarının ölümü” bize dokunmayan bir seyre dönüşüyor. Dünya böyle bir “yer” artık. Dünya esas yurdun durağı olmaktan çıkıp bir “yer”e dönüşünce, ölmeden önce tırmanılması gereken tepeler, ölmeden önce seyredilmesi gereken filmler birbirini kovalıyor.

“Ölmeden önce” diyerek aslında ne demiş oluyoruz? İnsan hayatında bir defa falan yeri görmeli, filan filmi seyretmeli demek yerine ölmeden evvel diyerek ölümü seyir üzerinden öldürebileceğimize inandırmaya çalışıyoruz kendimizi. Ölümü uhrevi alemin başlangıcı olan bir son olmaktan çıkararak, ölüm ile ölmeden önce yapılması gereken “heva-heves” listesini post-modern harmanlamanın ruhuna uygun bir şekilde birbirine rapt ediyoruz: “Ölmeden evvel seyredilecek filmler/Okunacak kitaplar.”

Reklam dilinin; eskimemiş bir davet oluşturmak kastıyla kurduğu cümleye, üzerinde durulmaya değmez bir klişe olarak neden bakamıyorum… Çünkü, modern zihniyetin ölüm ile ilgili bütün kodlarını ve uzaklığını veriyor bu listeler.

Esasında “ölmeden evvel yapılacaklar” listesi efendimizin hadis-i şerifini hatırlatıyor bize. “Nasıl yaşadıysanız öyle öleceksiniz.” Modern dünyanın fanileri olarak “böyle” yaşadığımıza göre, “ölmeden evvel yapılacaklar” listemiz de “böyle” oluyor işte. Görülmesi gereken yerler, tadılması gereken lezzetler, gidilmesi gereken filmler, okunması gereken kitaplar…

Ölmeden evvel yapılacaklar listesi uhrevi bir yolculuğun azığını değil de, “Ben yaptım ve oradaydım” ile kazanılan modern hacılığın “kutsanmışlığını” vaad ediyor.

Fatma Karabıyık BARBAROSOĞLU
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi enderhafızım 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
En Pratik Sağlık Bilgileri Pratik / Faydalı Bilgiler enderhafızım 0 80 14 Ekim 2023 12:10
Kur'an Güzel Konuşun Diyor, Konuşuyor... Serbest Kürsü su damlası 3 2328 24 Kasım 2016 13:16
Geeflow - Diriliş (15 Temmuz Darbe Rap Şarkısı) İlahiler/Ezgiler enderhafızım 0 1927 23 Kasım 2016 11:06
Otuz Kuş & Dursun Ali Erzincanlı (Şehit Ömer... İlahiler/Ezgiler Esma_Nur 1 2673 23 Kasım 2016 10:44
15 Temmuz Demokrasi Marşı (İndir) İlahiler/Ezgiler enderhafızım 0 2235 23 Kasım 2016 10:10

Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Kulak aşık olurmuş gözden evvel... aslıı Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler 4 24 Ocak 2020 12:53
Mustafa Topal - Evvel bahar olmayınca _bülbül_ İlahiler/Ezgiler 1 28 Temmuz 2019 01:56
ölmeden ölebilmek... GÖKCEN_AZRA Ölüm-Ahiret-Sırat-Mizan-Kader 1 26Haziran 2014 15:49
Harf Gemisi - (Harfleri bir an evvel öğren yolculuk başlıyor!) temha2009 Çocuk ve Aile Sağlığı 0 17 Kasım 2011 20:22
Eddersul Evvel MERVE DEMİR Genel Arapça 6 20 Eylül 2008 14:04

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.