Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Edebiyat > Makale ve Köşe Yazıları

Konu Kimliği: Konu Sahibi Bedia Özdemir Tokel,Açılış Tarihi:  08 Nisan 2013 (16:23), Konuya Son Cevap : 06 Aralık 2017 (09:25). Konuya 1 Mesaj yazıldı

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 08 Nisan 2013, 16:23   Mesaj No:1
Medineweb Üyesi
Bedia Özdemir Tokel - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Bedia Özdemir Tokel isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 25542
Üyelik T.: 04 Şubat 2013
Arkadaşları:8
Cinsiyet:
Mesaj: 72
Konular: 44
Beğenildi:39
Beğendi:3
Takdirleri:163
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Müslümanların güçlü kalesi ''AİLE ''çöküyor mu?-2-/Bedia Özdemir Tokel

Müslümanların güçlü kalesi ''AİLE ''çöküyor mu?-2-/Bedia Özdemir Tokel

Müslümanların güçlü kalesi ''AİLE ''çöküyor mu?-2-

Bir önceki yazıda günümüzde boşanma sebeplerini başlıklar altında incelemeye başlamıştık,bu başlıklara devam edelim.

Erkeğin ve kadının ailede değişen rolü

Aile kurumunun yıkılmaya yüz tutmasının en mühim sebeplerinden biri de kadının erkekleşmesi,erkeğinde kadınlaşmasıdır..Ailenin geçimiyle vazifelendirilmiş erkek ,ruhi sağlamlık bedeni üstünlük dayanıklılık gibi vasıflara sahiptir. Bu üstünlük ailenin reisi olması için Allah tarafından verilmiş yaratılış özellikleridir.Allahu teala kadını ayrı ,erkeği ayrı özelliklerde yaratmıştır.Bu vasıflar toplumdaki görevlerini layıkıyla yapabilmeleri için birbirinden farklıdır.
Kadına bahşedilen merhamet,itaat,hissiyat,kırılganlık ,latif,haya, iffet erkeklerden daha ziyadedir.Günümüz kadını ise fıtratına aykırı işlere giriştiği için ailelerde boşanmalar fazlacadır.
Bundan bir 30 yıl önce dedelerimizi ve babalarımızı bir hatırlayalım.Evde gördükleri saygı ve hürmet nasıldı?.Gençler veya hanımları abdest sularını döker,çocuklar elinde peşkir dedesini veya babasını beklerdi .Kadın işten eve gelen eşini kapıda karşılar ceketini alırdı.İşe gitmeden mutlaka kahvaltı hazır olur.Hamurlar ekmekler sabahın beşinde pişirilmeye başlanırdı.Evde son sözü mutlaka baba söylerdi.Kadınlarını çalıştırmazlardı.Kadının çalışması tarla bağ bahçeyle sınırlıydı.Özellikle köylerde erkekler yoldan geçerken kadınlar arkalarını döner veya yere çömelirler onlar geçmeden yürüyüp gitmezlerdi.Erkeğin bir ağırlığı vardı.
Şimdiki zamanın erkekleri de kadınları da bir alem ;kaşını alan ,pembe giyen ,hanımını çalıştıran kendi evde oturan ,bilgisayar başından kalkmayan,yataktan kalkıp işe gidemeyen,annesi ve hanımı arasında kalmış,hanımın evin reisi olmasına izin veren ,zor meselerin üstesinden gelemeyen, evde ağırlığı olmayan bir erkek modeli.
Kadınlarda ise şaşırtıcı bir değişimi görmek mümkün;özellikle 1980lerden sonra evin gerçek hakimi ''KADIN''.
Neden 1980lerden sonra ?Çünkü bu tarihlerde Özalında ithalatı serbest bırakmasıyla lüks tüketimin malları hızla ülkemizde yayıldı ve arttı. Ve bundan sonra tabiri caizse Türkiye'de hiçbir şey aynı kalmadı.Erkek ise bu tüketim çılgınlığına yetişememek ve aciz kalmak şeklinde bu yeni dünyadan nasibini aldı.Bin lira ,binbeşyüzlira ile normal hayat standartını yakalamak nerdeyse imkansız.
Erkeğin ailede saygınlığını yitirmesinin bir sebebi de televizyon.Dizilere bakarsanız evin reisi olması gereken karakterler ; kendisine hep yalan söylenilen , aciz,gülünç durumda erkekler.Hatta babanın köpek olduğu bir facia dizi bile vardı.Bu diziyi baba ya da anne çocuğuyla oturup seyrediyor.Normal karşılıyor.
Kadınlarımız artık çalışıyorlar ve hiç bir şeye vakitleri yok.Ne evlerine ne evladına ne kocasına !En çok duyduğumuz söz''Hiç vaktim yok''.Bütün amaç en iyi dünyalığa sahip olmak.
Kadın ;'' çalışıyorum öyleyse varım''diyor.Ve artık evde yüksek sesle konuşuyor.Erkek orta halli bir gelire sahipse kadın bunu hiç bir zaman beğenmiyor.Daha fazla daha fazla diyor.Kanaatkar olmak ne demek bilmiyor.Etraf,içinde bulunduğu çevre ;eşinden ve çocuğundan daha önemli oluyor.Öyle önemli oluyor ki,onlara karşı bir eksiklik mutsuzluk sebebi sayılıyor.İşte o yüzden en iyi eşyalar en iyi yemek takımları en iyi giyim kuşam için en iyi araba mutluluk göstergesi sayılıyor.Bunlara sahip olmayan mutlu görülmüyor.Dünyalık şeyler için gösterilen çaba evladın namazı(veya kendisinin)ahlakı için gösterilmiyor.

Ailenin ve devletin aşırı korumacı tutumu

Ailenin ve devletin kadını aşırı korumacı hali de tamamen mağdur durumda bırakması da aile ayrılıklarına sebep oluyor.Bunu bir kaç somut örnekle açıklayalım.
Avusturya devleti boşanan kadını korumak amacıyla o kadar fazla maddi imkanlar sunuyor ki,bir çok kadın sadece bu maddi imkanlara kavuşmak için yuva bozuyor. Veya evlilik boyunca erkeği tehdit ediyor.Devlet ve aşırı korumacı aile erkeği çaresiz bırakıyor.Hatta bu imkanlar için aynı evi paylaştığı halde resmi olarak boşanıyor ve hayatlarını yine aynı evde devam ettiriyorlar.Polise tek telefonla artık erkek evin 500 metre yanına dahi yaklaşamıyor.Bu kadını koruyan kanunlar elbette ölümle sonuçlanan koca terörlerinden dolayı alındı. Buna sözümüz yok.Ama bu kanunlardan dolayı erkeğin evdeki reisliği ,yaptırım gücü de hep tehlike altında kalıyor.
Devlet kadını kanunlarla bu kadar koruma altına alacağına ilkokuldan başlayarak bütün gençlerimize edebi ahlakı aldatmamayı ,sabrı, cömertliği , kanaatkar ve mert olmayı öğretse en doğrusunu yapmış olur.
Aşırı korumacı ailelerde ise;
Zengin damada kızını verdiği halde erkek iflas edince geri dönen kızına nasihat etmiyor.Yuvanın bozulmasına göz yumuyor.Ve yine anne ve baba orta yolu aşarak, genç aileye gereğinden fazla müdahale ederek yeniçiftlerin dengesini bozuyor.
Aşırı korumacı veya mağdur edecek kadar kızı ve erkeği yalnız bırakmak yerine ;orta yollu olmak,itidali bulabilmek hem devlet hem aile için çok önemli diye düşünüyorum.

Erkeğin veya kızın rızasının olmadığı kişiyle evlendirilmesi

Bu , genellikle kırsal kesimde köylerde görülen bir durum.''Nikahta keramet vardır'' diyerek özellikle kendi yakın akrabasıyla rızaları olmadan evlendirilen gençlerin sonu da hüsranla bitiyor.Amca hala çocuklarıyla büyüyen bu gençler evlilik için zorla ikna ediliyorlar.

Evlilikte denkliğe dikkat etmemek

Elbette evlilikte denklik çok önemlidir.Mal,soy sop,zenginlik,boy pos ,görgü ve kültürde denklik.

Görgü ve Kültürde;eğitim olarak ilkokul mezunu ile üniversite mezunlarının anlaşma ihtimali düşük.Yine erkek tahsilli kadın tahsilsiz;bir dereceye kadar anlaşma ihtimali var.Ama kız tahsilli erkek eğitim almamış ise sonucun iyi olacağı neredeyse imkansız.Böyle bir şey olabilir mi diyenlere ,yine Avusturyadan şahit olduğum bir örnek vermek isterim.Kız tıp öğrencisi dört yabancı dil biliyor.Evlendiği kişi vasıfsız ve işsiz amca oğlu.

Boy pos güzellik;erkekten daha uzun ve iri yapılı kızlar da denklik kaidelerinin dışında kalıyor.

Mal ve zenginlik;Erkek ve kadının( özellikle kadının)evlilikte tercih sebebi çoğu zaman zenginlik olurken ;aradaki büyük fark çoğunlukla kavga sebebi de oluyor.Erkekteki mal fazlalığı normal sayılabilirken ,kadının daha zengin olması ayrılıklara sebep oluyor.
Yine de bütün bu farklar eşlerin çok olgun ve irade sahibi olmalarıyla( vakıa az olsa da)aşılabilir.

Bedia Özdemir Tokel

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]


devam edecek...
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Bedia Özdemir Tokel 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Concordance /El-Mu‘cemu’l-Müfehres li... Makale ve Köşe Yazıları Bedia Özdemir Tokel 0 791 10 Ağustos 2020 01:23
İYİLİK ORDUSU / BEDİA ÖZDEMİR TOKEL Makale ve Köşe Yazıları Mihrinaz 1 1792 01 Ocak 2019 16:08
KALB-İ-i SELİM OLMADIKÇA Makale ve Köşe Yazıları su damlası 2 1969 10Haziran 2018 18:36
İDDET BEKLEMEK Makale ve Köşe Yazıları Bedia Özdemir Tokel 0 1879 21 Aralık 2016 09:34
Evlilik Üzerine -1-/Gençlerin Evlilik Problemi Makale ve Köşe Yazıları BuRCu__ 1 2721 01 Eylül 2015 08:29

Alt 06 Aralık 2017, 09:25   Mesaj No:2
Medineweb Baş Editörü
Mihrinaz - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Mihrinaz isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 14593
Üyelik T.: 15 Kasım 2011
Arkadaşları:68
Cinsiyet:Anne
Memleket:MEDİNEWEB
Yaş:43
Mesaj: 12.364
Konular: 1263
Beğenildi:11775
Beğendi:8956
Takdirleri:26191
Takdir Et:
Standart

Kadın ;'' çalışıyorum öyleyse varım''diyor.Ve artık evde yüksek sesle konuşuyor.Erkek orta halli bir gelire sahipse kadın bunu hiç bir zaman beğenmiyor.Daha fazla daha fazla diyor.Kanaatkar olmak ne demek bilmiyor.Etraf,içinde bulunduğu çevre ;eşinden ve çocuğundan daha önemli oluyor.Öyle önemli oluyor ki,onlara karşı bir eksiklik mutsuzluk sebebi sayılıyor.İşte o yüzden en iyi eşyalar en iyi yemek takımları en iyi giyim kuşam için en iyi araba mutluluk göstergesi sayılıyor.Bunlara sahip olmayan mutlu görülmüyor.Dünyalık şeyler için gösterilen çaba evladın namazı(veya kendisinin)ahlakı için gösterilmiyor.


__________________

~~~ Bilmediklerimi Ayaklarımın Altına Alsam Başım Göğe Ererdi ✒~




Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 
Seçenekler
Konuyu değerlendir
Konuyu değerlendir:

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Müslümanların güçlü kalesi '' AİLE'' çöküyor mu? -1-/Bedia Özdemir Tokel Bedia Özdemir Tokel Makale ve Köşe Yazıları 17 15 Nisan 2019 23:16
Müslümanların güçlü kalesi ''AİLE ''çöküyor mu?-3- Bedia Özdemir Tokel Makale ve Köşe Yazıları 1 15 Nisan 2019 23:10
Müslümanların güçlü kalesi '' AİLE'' çöküyor mu? -4- Bedia Özdemir Tokel Bedia Özdemir Tokel Makale ve Köşe Yazıları 10 06 Aralık 2017 10:02
Tasavvuf Ve Tarikat-2-/Bedia Özdemir Tokel Bedia Özdemir Tokel Makale ve Köşe Yazıları 0 17 Ocak 2014 03:47
Yaz Kur'an Kursları /Bedia Özdemir Tokel Bedia Özdemir Tokel Makale ve Köşe Yazıları 8 14Haziran 2013 00:47

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.