Medineweb Forum/Huzur Adresi

Go Back   Medineweb Forum/Huzur Adresi > ..::.MEDİNEWEB FORUM GENEL.::. > Edebiyat > Makale ve Köşe Yazıları

Konu Kimliği: Konu Sahibi coban_75,Açılış Tarihi:  04 Şubat 2009 (20:27), Konuya Son Cevap : 08 Mart 2022 (09:57). Konuya 2 Mesaj yazıldı

Beğeni Aldı2Kez Beğenildi
  • 1 Beğenilen Beytül Ahzan
  • 1 Beğenilen su damlası
Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Değerlendirme
Alt 04 Şubat 2009, 20:27   Mesaj No:1
Avatar Otomotik
Durumu:coban_75 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6638
Üyelik T.: 29 Ocak 2009
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 8
Konular: 2
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Kalp nasıl birşey

Kalp nasıl birşey

Kalp deyip geçmeyin. Onun öyle halleri var ki, insan onları anlamaktan acizdir. Diyeceksiniz ki, madem aciziz, bu başlıkta neyin nesidir? Meramım kalbi anlatmak değil, göğsümüzde nasıl bir hazine sakladığımızı bir azcık ta olsa hissettirmektir.
Kalp öyle bir mekân ki, hiç kimse oraya sahibinin izni olmadan giremez. Düşünsenize, dünyada hiçbir mekân yoktur ki oraya girilmesin. Hiçbir kilit yoktur ki, kırılmasın. Hiçbir hazine yoktur ki, içindekiler çalınmasın. Ama Allah’ın insana verdiği öyle bir mekân var ki- oda kalptir- oraya ne izinsiz girebilirsiniz; ne kilidini kırabilirsiniz; ne de, bütün dünyanın ordularıyla gelseniz bile onun içindekilerini çalabilir yahut ta değişe bilirsiniz. Bu bile kendi başına insana verilen muhteşem bir özelliktir. Düşüne biliyor musunuz? Allah(c.c) insan’a verdiği iradeyi öyle muhteşem koruma altına almış ki, hiçbir varlık onun iradesine dokunamıyor. Yani dünyada dokunulmazlığı olan tek varlık ki, Allah (c.c) kendisi bile kulunun tercihine gücü yettiği halde karışmıyor. Mademki hiçbir varlığın oraya el atma salahiyeti yoktur. O zaman insan bütün tercihlerinde sadece kendisi sorumludur. İnsan bir defa sevdiyse, o sevgiyi kalbinden çıkaracak bir güç biliyor musunuz? O insana bütün dünyayı zindan edebilir; bedenini parçalayabilir ve hatta zorla sevmediğini bile söylete bilirsiniz. Ama o sevgiyi kalbinden asla çıkaramazsınız.

İşte bu yüce değerlere sahip olan mekânı, insanın çok iyi tanıması lazımdır. Bunun ön önemli sebebi, zamandan ve mekândan münezzeh olan Allah(c.c) o kalbe sevgisi ve korkusu ile misafir oluyor. Ne güzel değimli? Allah(c.c) insanda var ettiği en güvenilir ve dokunulması imkânsız olan bir mekâna misafir oluyor. Adeta Allah(c.c) kendi sevgi ve korkusunu koruma altına almış. Almış ki, kulu O’nu sevince hiç kimse o sevgiye dokunamasın
Bir önceki yazılarımda dile getirmiştim. Kalp elbise giyer; kalp azık yer diye. Allah(c.c) kitabında takva azığından, takva elbisesinden bahseder. Buyurur ki Rabbimiz : Ey Âdemoğulları, size çirkin yerlerinizi örtecek giysi, süslenecek elbise indirdik. Hayırlı olan, takva elbisesidir…” (Araf suresi/26. ayet) yine buyurur ki:”… Kendinize azık edinin. Şüphesiz ki azıkların en hayırlısı takva azığıdır. Ey akıl sahipleri! Benden korkun!” (Bakara suresi/197. ayet)Ve sormuştum orda da, bu elbiseyi kim diker, kim biçer kim satar kim giyer… Kalbin azığını kim eker, kim pişirir kim yedirir, kim yer diye. Şimdi bir başka açıdan bakalım meseleye. Bana bir elbise gösterin ki, hiç yıpranmasın. Bana bir elbise gösterin ki, sahibi giydikçe tazelensin. Bana bir elbise gösterin ki, hiç kimse o elbiseyi yırtamasın. Var mı dünyada böyle bir şey? İşte bu elbise o anlatmaya çalıştığımız kalbin elbisesidir. Yani onun elbisesi de dokunulmazdır. Kimse söküp alamaz, kimse çalamaz o elbiseyi. Yine bana bir azık gösterin ki, hiç tükenmesin. Yedikçe artsın. Sizden başka o azığa hiçbir el dokunamasın ve dahası hiç küflenmesin. Biliyor musunuz böyle bir azık? İşte o kalbin azığı. Yani onun yiyeceği de dokunulmazdır. Şöyle bir düşünün ki, böyle bir azığın satıldığı bir lokanta; yahut ta böyle bir elbisenin satıldığı bir konfeksiyon var. Sizce ne yapardı insanlık? Oralardan bir lokma almak için veya bir elbise almak için insanlık sıraya girer ve büyük servetler verirlerdi değil mi? Peki, niçin bedava verilen bu servetlere insanlık ilgi göstermemektedir? Vitrinde asılı değil diye mi? Bedava diye mi? Yoksa siz onların dağıtıldığı dükkânlara –Kur’an ve sünnete- uğramaz mısınız? Hani Ebu Hureyre (r.a) bir yolun kenarında oturan insanlara diyor ki, ey insanlar! Siz burada oturuyorsunuz ama mescitte peygamberin mirası paylaşılıyor. O kimseler mescide koşup bakıyorlar ki, görünürde dağıtılan bir şey yok. Herkes oturmuş Kur’an ve sünnetle meşgul oluyor. Geri gelip Ebu Hureyre’ye soruyorlar, ey Ebu Hureyre, biz mescitte dağıtılan bir miras görmedik. Ebu Hureyre(r.a) “ peygamberin mirası ilimdir. Onu görmediniz mi?” ne güzel bir miras değil mi? Eğer siz, bu mekânlara uğramamışsanız, buralardan takva azığı alıp kalbinize yedirmemişseniz, nasıl doyacaksınız? Yine siz bu mekânlardan takva elbisesi almamışsanız, kalbinizi o elbiseyle örtmemişseniz elbette ki, günahlar kalbinizi üşütecek, aç ve susuz bırakacak. Ve siz bu halinizle hep aç, susuz ve manen çıplak kalacaksınız. Birde o kalbinizin kapısını her şeye ve herkese açmışsanız, o kalpteki hazineyi şeytan ve dostları talan etmez mi? Ve o kıymetli mekânı mekân tutup hem dünyanızı hemde ahiretinizi harap etmez mi?
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi coban_75 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Kalp nasıl birşey Makale ve Köşe Yazıları su damlası 2 2757 04 Şubat 2009 20:27
Filistin Makale ve Köşe Yazıları coban_75 0 1423 29 Ocak 2009 23:02

Alt 19 Ağustos 2014, 18:28   Mesaj No:2
Medineweb Sadık Üyesi
Beytül Ahzan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Beytül Ahzan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 44651
Üyelik T.: 03 Temmuz 2014
Arkadaşları:13
Cinsiyet:bayan
Memleket:istanbul
Mesaj: 632
Konular: 96
Beğenildi:41
Beğendi:0
Takdirleri:60
Takdir Et:
Standart Cevap: Kalp nasıl birşey

Rabbim razı olsun kaleme dökenden ve paylaşandan ..
çok güzel bi yazı ..



Numan bin Beşir (ra)’dan rivayet edilen Hadis-i Şerif’in devamında Hz. Resulullah (SAV) şöyle buyuruyor: “Dikkat edin! Vücutta bir çiğnem et parça vardır. Eğer o ıslah olursa bütün vücut ıslah olur. Eğer o bozulursa bütün vücut bozulur. Dikkat edin o, kalptir.” (Buhari ve Müslim)

Muhammed b. Allan eş-Şafii bu Hadis-i Şerif’i şu şekilde açıklamıştır: “Eğer kalp; iman, ilim ve irfanla düzelirse bütün vücut da salih ameller, güzel ahlak ve uygun davranışlarla düzelir. Eğer kalp; inkâr, şüphe ve nankörlükle bozulursa bütün vücut da günah ve isyanlarla bozulur.” (Delil’ül Falihin c.3)


peygamber efendimizin (s.a.v) duası;
“Allah’ım! Senden sağlam bir kalp istiyorum...”
Mihrinaz beğendi.
__________________
Rabbim..
namazımın bozulmasına sebep olan gözyaşlarımı...bağışla...
Alıntı ile Cevapla
Alt 08 Mart 2022, 09:57   Mesaj No:3
Medineweb EDİTÖRÜ
su damlası - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: su damlası isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 13055
Üyelik T.: 18 Aralık 2010
Arkadaşları:18
Cinsiyet:-
Memleket:sivas
Mesaj: 10.605
Konular: 696
Beğenildi:8181
Beğendi:9404
Takdirleri:26189
Takdir Et:
Standart

peygamber efendimizin (s.a.v) duası;
“Allah’ım! Senden sağlam bir kalp istiyorum...”
Mihrinaz beğendi.
__________________

"Bir yαrım αklın kuyusundα öbür yαrım αşkın kuytusundα...
Cennet ve cehennem αrαsındα.Ucu sırαttαn geçen bir uçurum kenαrındα...
Â'râftα.....
Ârâfın dα αrαsındα...Ar ve αf yαrαsındα..."
Alıntı ile Cevapla
Cevapla


Konuyu Toplam 1 Kişi okuyor. (0 Üye ve 1 Misafir)
 

Benzer Konular
Konu Başlıkları Konuyu Başlatan

Medineweb Ana Kategoriler

Cevaplar Son Mesajlar
Birşey de mi Değilim Ya Rabbi! Mihrinaz Mihrinaz/Kişisel 2 05 Nisan 2024 15:38
Enteresan Birşey Bu Karbonat talibetün Pratik / Faydalı Bilgiler 0 14 Ekim 2023 12:13
KaLp KırıLdığında NasıL Bir Ses Çıkarır Sizce ?... NUR Şiirler ve Şairler 14 28 Temmuz 2012 12:19
Aşk böyle birşey mi ? MERVE DEMİR Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler 1 06 Temmuz 2010 16:42
Namazları birleştirmek diye birşey var mı? Seher Yeli Soru Cevap Arşivi 8 28 Aralık 2008 13:38

Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.kaabalive.net Bir Ayet Bir Hadis Bir Söz | www.medineweb.net Yeni Sayfa 1
.::.Bir Ayet-Kerime .::. .::.Bir Hadis-i Şerif .::. .::.Bir Vecize .::.
     

 

 Medineweb Sosyal Medya Gruplarımız:  Medineweb  Medineweb  Medineweb  Medineweb Medineweb     

  www.alemdarhost.com sunucularını Kullanıyoruz.