Konu Başlıkları: Dilin Âfetleri
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01 Ocak 2008, 15:21   Mesaj No:1

KalbinNûru

Medineweb Sadık Üyesi
KalbinNûru - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:KalbinNûru isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 25
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Yaş:41
Mesaj: 549
Konular: 49
Beğenildi:8
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Dilin Âfetleri

Dilin Âfetleri

Dil büyük bir nimettir. İyiliği de büyüktür kötülüğü de büyüktür. Cennete de cehenneme de götürür. Cirmi küçük cürmü büyüktür. Îmân ve küfür dildeki ifadeden anlaşılır. Dil ya Hak konuşur ya bâtıl. Diğer uzuvların sahası dardır. Kulak sadece işitir, göz sadece görür. Dil ise, hayır ve şer için geniş alana sahiptir. Dil yırtıcı bir hayvan gibidir, serbest bırakırsan seni parçalar. Sükut eden, hataya düşmekten, yalandan, dedikodudan, söz taşımaktan, kendini övmekten, boş konuşmaktan ve daha bir çok dil afetlerinden kurtulur. Çok konuşan hata eder. Eshâb-ı Kirâm hep hayır konuştukları halde, yanlış konuşmak için değil belki boş bir söz söyleriz diye sükut ederdi. Hazret-i Ebû Bekir, ağzına taş koyar ve; “ Başa gelen bütün felaketler bundan gelir” buyururdu. Çok konuşanın dili sürçer, kalbi kararır. Kalbi kararan da hata üstüne hata ve kalp kırar da farkına bile varmaz. Diline sahip olan, dinini korur. Din büyükleri talebelerine ve sevenlerine hep: “ Bir kimsenin cahil olduğunun alameti şunlardır: Canlı-cansız her şeye kızar. Diline sahip olamaz ve sır saklayamaz. Parasını yerli yerince harcayamaz. Herkese güvenir Dostunu düşmanını ayıramaz. Kötü kimselerle arkadaşlık eder” diye nasihat etmişlerdir. Dile sahip olmak az konuşmak dinimizin emridir. Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem-( Dilini tutan kurtulur ) buyurmuşlardır.
Susmak, açık bir hikmet ve güzel bir haslettir. Dilin susması kalbin susmasına, kalbin susması Rabb’in mağfiretine sebep olur. İnsanın selameti, dilini korumasındadır. Zira Rasûlullah sallâllâhu aleyhi ve sellem- Efendimiz: ( Selamet isteyen, sükut etsin, dilini tutsun ) buyurmuşlardır. Söz insanın terazisidir. Fazlası ziyan azı vakardır. Az konuşan kınanmaz üstelik itibarı çok olur. Şaka alay ve boş konuşmak ise belaya yol açar. Vüheyb bin verd hazretleri; “ İbadet veya hikmet on kısımdır. Bunun dokuzu sükût edip, konuşmamaktır. Buyurmaktadır. Kişi dilinin altında gizlidir. Dil irfan hazinesinin anahtarıdır. Çok konuşan gönüldeki hizmet cevherini boşaltır. Çok konuşmak dostluğu bozar. Lüzumsuz konuşmak ayıpları açığa çıkarır. Acı, sert söyleyenden, dostları, sevdikleri kaçar uzaklaşır.
Peygamber Efendimiz sallâllâhu aleyhi ve sellem-: ( Çok konuşan çok yanılır, çok yanılanın yalanı çoktur. Yalanı çok olan da Cehenneme layıktır ) Buyurmuştur. Abdullah bin selam hazretlerine kendisini cennetlik eden amelin ne olduğu sorulduğunda; “ Boş söz konuşmam ve kimseye karşı kötülük beslemem.” Cevabını vermiştir. Eğer bir kimsenin kalbinde darlık ve üzüntü, vücudun da bitkinlik ve halsizlik, rızkında eksiklik ve bereketsizlik olursa, bunun boş ve yersiz konuşmalardan meydana geldiğini bilmelidir. Dil söylemezse kalp rahat eder. Sözü az ameli çok olanın gönül gözü parlar açılır. Diline sahip olan, bedenine de sahip olur. Çünkü Hadîs-i Şerîf’te: Her sabah bütün uzuvlar, yalvararak dile derler ki: Bizim hakkımızı gözetmekte, Allah’tan kork, kötü söz söyleme, bizi ateşte yakma. Bizim dine uyup uymamamız senin sebebinledir. Sen doğru olursan bizde doğru oluruz, Sen eğri olursan bizde eğri oluruz. Buyurulmuştur. Sükut yani dile sahip olmak, yorulmadan yapılan ibadet, masrafsız takılan bir ziynet, hükümdarlığa muhtaç olmadan ele geçen bir devlet, duvara ihtiyaç duyulmadan yapılan kale, çalışmadan kazanılan zenginlik ve ayıpların kapatılmasıdır. Hazret-i Lokman Hakim’e ;” Bu makama nasıl yükseldin?” diye sual edildiğinde; Doğru konuşmak emanete riayet etmek ve faydasız sözleri terk etmekle “ cevabını vermiştir.
Biz söz söylerken hem kendimizin hemde karşımızdakinin ahretini düşünerek konuşmalıyız. Zira ağızdan çıkan her söz muallâkta kalmaz ya sağ tarafa ya da sol tarafa yazılır. Abdullah bin Avn Hazretleri Tabiînin büyüklerindendir. Diline sahip olup, hiçbir zaman kötü söz söylemezdi. Yahyâ el Kattân Hazretleri; Abdullah bin Avn Hazretleri için; Abdullah bin Avn’ın üstünlüğü, insanlar arasında dünyayı en fazla terk etmiş olması bakımından değil, diline sahip olması bakımındandır. O, insanlar arasında diline en fazla sahip olanlardandır. Buyurmuştur. Bişr-i Hâfî Hazretleri buyuruyor ki: Dünyada aziz olmak ahrette selamette kalmak isteyen diline sahip olsun. İki şey kalbe kasvet verir. Çok konuşmak ve çok yemek. Bir kimse Eyyûb-i Sahtiyânî Hazretlerinden nasihat isteyince; Diline sahip ol az konuşmaya dikkat et buyurmuşlardır. Zünnûn-i Mısrî Hazretlerine; kalbini en güzel koruyan kimdir? Diye sorduklarında; Diline en çok hakin olan cevabını vermişlerdir. Netice olarak Mansûr bin Ammâr Hazretlerinin buyurduğu gibi; Sıkıntıdan kurtulma istiyorsan dünyayı istemeyi bırak özür dilemekten kurtulmak istiyorsan diline hakim ol.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi KalbinNûru 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
kim yaptığını Allâh için yapıyor. Soru Cevap Arşivi NUR 3 2187 14 Ekim 2008 22:21
GÜL Şiirler ve Şairler Ağlama_Karanfil 10 4676 27 Eylül 2008 22:58
mübârek gecelerde yazılan mesajlar Dua Bölümü TÜRKcan 1 2129 26 Eylül 2008 23:54
ben geldim :) Şiirler ve Şairler KalbinNûru 10 6171 25 Ocak 2008 22:17
Kötülükten Alıkoyan Namaz Namaz-Abdest-Teyemmüm kebuter 2 2523 22 Ocak 2008 20:59