Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30 Aralık 2010, 23:22   Mesaj No:8

ebuzer@34

Medineweb Acemi Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:ebuzer@34 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13109
Üyelik T.: 29 Aralık 2010
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 28
Konular: 3
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Başörtüsü

İSLAMDA TESETTÜRÜN YERİ

TESETTÜR NEDİR?

Örtünmek, gizlenmek, bir şeyin içinde veya arkasında gizlenmek. "STR" kökünden "tefe'ul" vezninde bir mastar. Bir fıkıh terimi olarak erkek veya kadının şer'an örtülmesi gereken yerlerini örtmesi demektir. Bir kimsenin örtmesi gereken ve başkasının bakması haram olan yerlerine "avret yeri" denir. Başka erkek veya kadının başkasının yanında avret yerlerini örtmesi gerektiğinde görüş birliği vardır
İslâm bilginleri âyet ve hadislere dayanarak avret mahallini (örtülmesi zorunlu yerlerini) erkekler için diz kapağı ile göbek arasının; kadın için; Müslüman kadınlara karşı göbek ile diz kapağı arasının; mahremlere yani dinen evlenemeyeceği erkeklere karşı; yüzü, başı, saçı, göğsü (sadrı), ayakları, bacakları, elleri ve kolları hariç diğer uzuvlarının; namahremlere yani dinen nikâhlanması helâl olan erkeklere karşı; yüzü, elleri ve ayakları hariç bütün uzuvlarının avret yeri olduğunu söylemişlerdir.

Kur'ân-ı Kerim'de kadınların örtünmeleri ile ilgili olarak ;

33 / 59 -
'Ey Peygamber! Eşlerine, kızlarına ve müminlerin kadınlarına dış elbiselerinden üstlerine giymelerini söyle. Bu onların tanınıp, kendilerine sarkıntılık edilmemesi için daha uygundur. Allah çok yarlığayıcı ve çok esirgeyicidir.'

24 / 31 - 'Mümin kadınlara da şöyle: Gözlerini haramdan sakınsınlar, ırzlarını korusunlar. Zinet yerlerini açmasınlar. Bunlardan kendiliğinden görünen kısmı müstesnadır. Baş örtülerini yakalarının üstüne koysunlar. Zinet yerlerini kendi kocalarından, babalarından, kocalarının babalarından, oğullarından, kocalarının oğullarından, kendi erkek kardeşlerinden, kendi kardeşlerinin oğullarından, kız kardeşlerinin oğullarından, kendi kadınlarından, kölelerinden, erkeklik duygusu kalmayan hizmetçilerden veya henüz kadınların gizli yerlerine muttali olmayan çocuklardan başkasına göstermesinler. Gizleyecekleri zinetleri bilinsin diye ayaklarını da vurmasınlar. Ey müminler! Hepiniz Allah’a tövbe edin. Böylece korktuğunuzdan emin” umduğunuza nail olasınız.'



Allah'u teala Kuran-ı kerimde de bizlere buyurduğu üzere örtünmenin farz olduğunu ve kadınların yüz ve parmakları dışında her yerlerini örtmesi gerektiğini bir çok ayet-i kerimede söylemiştir.İslam ailmlerinin de görüş birliği ettiği gibi kadınlara ve erkeklere ayrı ayrı örtünme kuralları olduğunu yukarıda zikretmiştik.Peygamber efendiiz (s.a.v) in de bir çok sahih hadisinde bahsettiği üzere kadına örtünmek emredilmiştir, ve dışarıda da nasıl gezmesi ve nasıl bir üslup takınması gerektiği konusunda bir çok görüş vardır.Kadına dışarı çıktığında ziynetini saklaması, örtüsünü omuzlarına kadar indirmesi, yürürken etrafındakilerin ilgisini çekecek bir ses çıkartmaması , Kahkaha atarak gülmemesi ve dikkat çekmemesi , Şehvet uyandıracak hareketlerden kaçınması söylenmiştir.Mümkün oldukça dışarı çıkmaması zaruri bir durum dışında çalışmaması evde oturması buyurulmuştur.Bu tamamen kadını köle gibi görmekten değil tam aksine kadına verilen değerden dolayıdır.Kadın ince, zarif ve kırılgan bir yapıya sahip olduğundan Allah-u teala onun için en iyisini beğenmiştir.

33 / 33 - 'Evlerinizde oturun, ilk cahiliye dönemi kadınlarının açılıp-saçılması gibi açılıp-saçılmayın.'

33 / 32 -
'Fiskos şeklinde konuşamayın.Aksi takdirde kalbinde hastalık bulunan kimseler sizden bir şeyler ümid edebilirler.'


Yukarıdaki ayet-i kerimede söylendiği üzere cahiliye döneminde kadınlar açılıp saçılmış ve zevk-i sefa içinde yaşamışlardır.Cahiliye dönemi olduğundan dolayı Allah onları bundan sorumlu tutmamıştır , Fakat bu ayetler indikten sonra iman eden mümine kadınlar islamın kurallarına göre örtünmüştür, iman etmeyenler ise aynı cahiliye dönemindeki gibi yaşamaya devam etmişlerdir.Ahzap suresinin 32.ayetinde bahsettiğimiz üzere kadınlara sokakta ve yahut erkeğin bulunduğu bir ortamda fiskos şeklinde konuşmak men edilmiştir çünkü; bundan karşısındaki ümid edebilir ve kadın dikkat çektiğinden dolayı haram bir amelde bulunmuş olabilir.
Bir hadis-i şerifte şöyle geçiyor;


_' Hz. Âişe'den rivâyete göre, bir gün Hz. Ebû Bekir'in kızı Esmâ ince bir elbise ile Allah Resulunun huzuruna girmişti. Resulullah (s.a.s) ondan yüz çevirdi ve şöyle buyurdu: "Ey Esma! Şüphesiz kadın erginlik çagına ulaşınca, onun şu ve şu yerlerinden başkasının görünmesi uygun değildir." Hz. Peygamber bunu söylerken yüzüne ve avuçlarına işaret etmişti.


Erginlik çağına gelen her genç kıza Allah örtünmeyi emretmiştir.Bunu Resulüllahın Hz Aişe den rivayet edilmiş olan hadisinde de görüyoruz. Haram olan bir erkeğin yanına mümin bir bayan dış giysisi olmadan çıkmaması gerektiği Allah tarafından emredilmiştir.Bir başka hadis-i şerifte


_' Umeys’in kızı Esma’dan nakledildi. Dediki: Resulüllah (s.a.v) bir gün Hz. Aişe (r.anha)’nın evine girdi. Kızkardeşi Esma yanında idi. Üzerinde Vucudunun hertarafını örten ve yenleri geniş bir elbise vardı. Resulüllah (s.a.v) onu görünce kalkıp dışarı çıktı.Hz. Aişe (r.anha) kızkardeşine “buradan uzaklaş Resulüllah (s.a.v) sende hoşlanmadığı bir şey gördü” dedi. Hz. Esma uzaklaştı arkasından Resulüllah (s.a.v) içeriye girdi.Hz. Aişe (r.anha) niçin kalkıp gittiğini sordu. Resulüllah (s.a.v) de elbisesinin yenini sadece parmakları görünecek şekilde ellerinin üzerine çekerek şöyle cevap verdi: “Kızkardeşini görmedinmi? Müslüman bir kadın şurasından başkasını gösteremez. (Mecmeu’zzevâid nr:4168)


Özet olarak Mevdudi'nin HİCAB kitabından bir kıssayla bitirelim...


"- Ey kadınlar! En iyi Barındığınız oturacağınız yer her şeyden evvel kendi evinizdir.Aile çerçevesi dışında kalan meselelerde sizi sorumlu tutan yok...Huzur içinde, rahat rahat size yakışan bir vakarla evinizde oturunuz.Evinizin işlerini göünüz.Ve evinizle ilgileniniz Fakat zaruret icabı sokağa çıkmanız gerekiyorsa, bu konuda size izin verilmiştir Fakat iffetnizi ve namusunuzu korumalısınız.Herkesin dikkatini çekecek şekilde giyinmeyiniz.Başkalarını sizinle meşgul olmaya zorlamayınız.Gözleri aracılığıyla insanlara gönüllerine avlayacak şekilde güzellik gösterilerinde bulunmayınız.Yürürken ağır başlı olunuz.Ellerinizle işaretler yapmayınız.Yüzünüzü göstererek kaş ve göz oyunlarına baş vurmayınız.Hele kırıtarak hiç yürümeyiniz.Yabancı bakışları üzerinize toplayıcı hareketlerden sakınınız.Mücevherlerinizi, bilezik v.s nizi gizleyiniz.Bunları şangırdatarak seslerini duyanların gönüllerini avlamaya kalkmayınız."Benim ne cicilerim var" kabilinde hareketler yapmayınız konuşmanız gerekiyorsa ciddi olunuz fiskos yapmayınız.Ölçülü konuşunuz, Bu kanun ve prensiplere nazarı dikkate aldığınız takdirde sokağa çıkmanızda herhangi bir sakınca yoktur.İhtiyaçlarınızı görmek için evlerinizden dışarıya çıkabilirsiniz."







Alıntı ile Cevapla