Konu Başlıkları: Duada Tevessül
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02 Ocak 2011, 19:27   Mesaj No:1

HakikaT

Medineweb Aktif Üyesi
HakikaT - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:HakikaT isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10886
Üyelik T.: 04 Ekim 2009
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Memleket:ArzdaN SeMaYa ÜmmeTiN OlmaK İçiN DuaDayıM...
Yaş:37
Mesaj: 203
Konular: 22
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Duada Tevessül

Duada Tevessül



Buhârî, Enes b. Mâlik’ten (r.a) aktarıyor:

“Halk kıtlığa düştüğünde, Ömer b. Hattâb (r.a) Rasûlullâh’ın (s.a.s) amcası Abbas b. Abdilmuttalib’den (r.a), yağmur için Allâh’a du’a etmesini ister ve:
«Allâh’ım! Bizler Nebî (s.a.s) hayatta iken O’na (s.a.s) du’â ettirerek Senden niyazda bulunurduk da bize yağmurlar ihsan ederdin. Şimdi de Nebî’nin (s.a.s) amcasının du’âsıyla Senden niyaz ediyoruz. Bize yine yağmur ihsan et» diye du’â ederdi. Bu du’âyı edince yağmur yağardı.”

Şimdi, bu hadîsi nasıl anlamamız gerektiğini ortaya koymaya çalışalım..


[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...], her çeşidiyle ibadetlerin (kulluğun) sadece Allâh’a yapılmasını emreder. Her kim, küçük ya da büyük olsun, ibadet hükmüne giren bir ameli Allâh’tan başkasına yaparsa, Tevhîd’e aykırı harekette bulunmuş olur ve bu kimsenin şirke düşmesi kuvvetle muhtemeldir. Burada şunu da belirtmek gerekiyor: Herhangi bir amelin Allâh’tan başkasına yapıldığında şirk hükmüne girebilmesi, bu amelin Kur’an veya sünnette ibadet olarak vasıflandınlması şartına bağlıdır. Örneğin; [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...], yardıma çağırmak, kanunlarına teslim olmak, hakimiyetini kabul etmek, kurban kesmek, adak adamak gibi fiiller, Kur’ân ve Kur’ân’ın beyanı olan sünnette, ibadet olarak vasıflandandırıldığı için bunlardan birisini Allâh’tan başkasına bile-isteye yapan kimse müşrik olur. Allâh (c.c), Hz. Muhammed’i (s.a.s) risaletle görevlendirdiği ânda, bu gerçeği kendisine vahyetmeye başlamış, “La ilahe illAllâh” düsturunu dinin giriş kapısı göstererek, buna teslim olan kullarını her türlü şirkten temizlemiş, «yalnız Allâh’a ibadet» şuurunu kalblerine yerleştirmişti. Ömer’in (r.a) yukarıdaki yağmurun yağmaması gibi sıkıntılı bir anda, daha önceden vefat etmiş olan Rasûlullâh’ı yardıma çağırmayıp onu tevessül (vesile edinmek) edinmemesi ve bunun yerine yanlarında sağ olarak bulunan Abbas’dan (r.a), du’â etmesini istemesi de “La ilahe illAllâh” şuurunun kalbine yerleşmesindendi. Ömer (r.a), vefat etmiş olan Rasûlullâh’ı (s.a.s) yardıma çağırması halinde, bunun kişiye fayda veya zarar vermeyecek halde olan bir ölüyü yardıma çağırmak, böylelikle de Allâh’a şirk koşmak anlamına geleceğini çok iyi biliyordu. Bu sebeble Abbas’a (r.a) du’â etmesi talebinde bulunmuştu.Yâni burada, vesîle edinmek, yaşayan bir kişiden o işi yapmasını istemek şeklindedir.Eğer böyle olmasa idi, kesinlikle Abbas’ın (r.a) değil, Efendimiz’in (s.a.s) vesile kılındığı belirtilirdi..
__________________
Henüz Resmedilmemis Bir Hüznün Çizgilerini Tasir Suretim...
İste Bu Yüzdendir İçten İçe Döküntülerim...
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi HakikaT 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Rahmet Yaşları Nasip Et. Şiirler ve Şairler HakikaT 0 1781 07 Mayıs 2011 21:54
Hangi ayrılık hangi kavuşma... Makale ve Köşe Yazıları talibetün 3 2247 07 Mayıs 2011 01:43
Musab Bin Umeyir video izle Videolar/Slaytlar 1453- 2 1922 06 Mayıs 2011 22:54
İblisin Ağladığı An.. Kıssalar-Hikayeler-Nasihatler HakikaT 0 1745 04 Mayıs 2011 11:15
Lanet Hadis-i Şerif kamer34 9 2426 29 Nisan 2011 00:16