Konu Başlıkları: Nesih mensuh konusu ve kur'an.
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19 Ocak 2011, 19:15   Mesaj No:3

HALUK GÜMÜŞTABAK

Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:HALUK GÜMÜŞTABAK isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 10862
Üyelik T.: 01 Ekim 2009
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:66
Mesaj: 489
Konular: 86
Beğenildi:3
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Nesih mensuh konusu ve kur'an.

Allah şarap yani içki konusunda çok açık ve net ayetini indirmiş ve açıklamıştır, bakın neler söylüyor bizlere.

Maide 90: Ey iman edenler! Şarap, kumar, dikili taşlar (putlar), fal ve şans okları birer şeytan işi pisliktir; bunlardan uzak durun ki kurtuluşa eresiniz.

91: Gerçekten şeytan, içki ve kumarla aranıza düşmanlık ve kin düşürmek, sizi, Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçtiniz değil mi?

Bakara 219: Sana, şarap ve kumar hakkında soru sorarlar. De ki: Her ikisinde de büyük bir günah ve insanlar için bir takım faydalar vardır. Ancak her ikisinin de günahı faydasından daha büyüktür.



Allah şarap, yani içki ve kumar konusunda çok ince ayrıntılara girerek, açıklama yapmıştır. İçkinin şeytan işi bir pislik olduğunu, bundan uzak durmamızı söylüyor bizlere. Çünkü bundan uzak duranın kurtuluşa ereceğini belirtiyor. Açıklama yaparak şeytanın, içki ve kumar müptelası olanlar arasında kin ve düşmanlık sokacağını, bu yolla da Allah ı anmaktan, namazdan alıkoyacağını söylüyor. Ayetin sonunda söylediği cümle üzerinde çok düşünmeliyiz, Artık vazgeçtiniz değil mi diyor? İşte Rabbim, yarattığı kullarının nefislerine yenik düşerek, uzak durulması gereken bu kötü alışkanlıktan vazgeçirmek için, ne kadar güzel açıklamalar yapıyor, tavsiyelerde bulunuyor.


Bakara suresi 219. ayette de daha detaylı bir açıklama yapıyor. Bu konuda sana soru soranlara deki; İçki ve kumarda sizlere hoş görünen, zevk verici yanları olabilir, ama sizlere zararı çok daha büyüktür. Bunların zararları, faydasından daha büyük olup, sizleri günaha götüreceği için uzak durunuz.
Allah her şeyden nice örnekleri açıkladım diyorsa, bakın içki ve kumar konusunda da ne kadar açık ve detaylı bilgiler vermiş.

Allah Nisa suresi 43. ayette bakın ne söylüyor bizlere.


Nisa 43: Ey iman edenler! Siz sarhoş iken -ne söylediğinizi bilinceye kadar- cünüp iken de -yolcu olan müstesna- gusül edinceye kadar namaza yaklaşmayın……


Yukarıdaki ayetin nesih edildiğini söylerler. Çünkü bu ayet ten sonra gelen diğer ayetlerle bu ayetin hükmü kalkmıştır denir. Ne kadar ilginç. Sanki Allah bu ayette bizleri içkiyi teşvik ediyormuş ta, daha sonra fikrini değiştirmiş türünden bir anlamı nasıl veririz, doğrusu bunu anlayamıyorum. Allah yazımızın başında yazdığım ayetlerde, bizleri içki ve kumardan uzak kalmamız için uyarıyordu. Eğer bunlardan uzak kalmazsanız, şeytanın esiri olursunuz diye de örneklerini veriyordu. Yani içki, kumar sizi benden uzaklaştırıp, birbirinize düşmenizi sağlar diye de örneklerini vermişti.


Peki, yukarıdaki Nisa suresi 43. ayette Allah ne demek istiyor dersiniz? Herhalde bu ayetten, içki içebilirsiniz diye anlayacak bir tek insan göremiyorum. Peki, Rabbim ne anlatıyor bu ayetiyle bizlere? Daha önce içki konusunda açıklama yaparken ne demişti Rabbim? Sizi namazdan uzaklaştırır demişti hatırlayalım. İşte burada içkinin yani şeytanın eline düşmesini istemeyen rabbim, kullarına bu illetin elinden kurtulabilmesi için, kullarına bakın ne kadar güzel yaklaşıyor ve ne diyor. Benim huzuruma, namaza duracağınız zaman, sakın şeytanın pisliği olan içkiden içip, sarhoş bir vaziyette karşıma namaza durmayınız. İşte Rabbin ayeti, işte Rabbin şefkati. Allah kulunun bu kötü alışkanlığından vazgeçirmek için, bir taşla iki kuş vuruyor adeta. Birincisi namaza duracağını bilen bir insan, bu ayet okuduğunda içkiden uzak kalacak. İkincisi namaza devam etmekle de, şeytanın pisliği şaraptan, içkiden vazgeçebilecek bir konuma sahip olacaktır. Namaza devam eden bir içki bağımlısı, bu yolla mutlaka şaraptan, içkiden vazgeçecektir.

Bakın tüm ayetler bir birinden bağımsız, çok farklı şeyleri anlatıyor. Eğer bu ayetin hükmü yoktur, kalkmıştır dersek, içki bağımlılarını vazgeçirecek bir yolun kapısını kapatmış oluruz. Kur’an o kadar güzel bir kitap ki, yeter ki onu anlamaya çalışalım. Ondan istifade etmenin yolunu bulalım.


Saygılarımla Haluk GÜMÜŞTABAK
Alıntı ile Cevapla