Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02 Şubat 2011, 17:25   Mesaj No:16

BEDİİ HAMİT

Medineweb Paylaşımcı Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:BEDİİ HAMİT isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 12750
Üyelik T.: 19 Eylül 2010
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Memleket:HATAY
Yaş:67
Mesaj: 395
Konular: 20
Beğenildi:4
Beğendi:0
Takdirleri:60
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Hz Yusufun Firavunu Kafir değildi.

Alıntı:
YUSUF 54. AYETTE GEÇEN FİRAVUNUN HZ YUSUFLA KONUŞMASINDAN ORTAYA ÇIKACAK TEFSİR ŞUDUR.

BU KONUŞMADA

Hz yusufun Firavuna , firavunun ileri gelenlerine ve mısır halkına islam dinini tebliğ etmediği düşünelemez. ki Tebliğ bir peygamberin görevidir.Bu tebliğ sonrası kral seni en yakınım yapacağım diyor,seni nefsim için ( Kendim için ) seçtim ve SANA GÜVENDİM DİYOR .
Firavun, Hz yusufla bu konuşmaların ardından hz yusufa verilecek yetki ve görev ile hz yusufun islam dinini tebliğ edeceğini çok iyi biliyordu. Firavun inanmadığı ve reddettiği bir inanç sistemi ile hz yusufa seni en yakınım yapacağım diyebilir mi ? Diyemez ?. Seni nefsim için seçtim diyebilir mi ? Sana güveniyorum diyebilir mi ? Diyemez. Ancak Firavunun Bunları diyebilmesi için Hz yusufun inanç sistemi ile Allah iman etmesi ile tefsir edilebilir.
54. AYETTE geçen konuşmalarda Konuşulanlar arasında şöyle de olabilir mi ?. Hz yusuf Firavuna dese ki, Görevim esnasında Allahın dinini tebliğ edip ,yayma konusunda bana kesinlikle baskı yapmayacaksınız.

DEMİŞ OLSA

Firavun ve vezirler, Kendi dinlerine panzehir olacak kendi dinlerini ortadan kaldıracak olan bu öneriyi nasıl kabul edeceklerdi ? Tamam sana baskı yapmıyacağız ve sen de kendi dinini yay demeleri için ya akıllarını ya da kendi dinlerini yitirmiş olmalıdırlar ki bu ancak islamı kabul etmeleri ile mümkündür.

Kral, Yusuf la konuştuğunda, onun özü, sözü doğru kişi olduğunu anladı. Allahın dini ile Yusufun tebliği ile karşı karşıya kaldını anladı. Yusafa iman edip, islamiyeti benimsedi. Kralın bu denli güvenini kazanan Yusuf, onun için son derece önemli ve güvenilir bir kimseydi artık.

Hz Yusuf, Kurduğu bu yönetim sayesinde Allahın dinine davet etme imkânını bulmuş, yönetimi sırasında İslam dinini Mısır'ın her tarafına yaymıştı. Gerek başvezir ve gerekse kral, tamamen sahneden çekilmiş her işte hz yusufa uymuşlardır.

56- Böylece Yusuf`un o ülkedeki konumunu sağlamlaştırdık, artık o ülkenin dilediği yerinde oturabilirdi. Biz rahmetimizi dilediğimiz kimselere sunarız ve iyi davranışlıları ödülsüz bırakmayız.

O ülkedeki konumunu sağlamlaştırdık ayeti ülkenin genelinde söz sahibi idi. Egemen idi. Anlamını verir.

Böylece Yusuf`un o ülkedeki Konumu sağlamlaştırdık.Yani bu iktidar konumunda iken artık hiçbir güç ona karışamayacaktır , hiçbir güç ona müdahale edemeyecektir Ve .Allahın dışındaki Hiçbir güç artık onu bu makamdan indiremeyecektir.Çünkü,ülke yönetimindeki En büyük güç ve otorite sahibi olan Kral da ona uymuştu. Firavunun Ona uyması Ancak islamiyeti kabul etmesi Yusufun dinine tabi olması ile açıklanabilir.

Sözü edilen "yer"den maksat, Mısır da olabilir, bütün "yeryüzü" de olabilir. Çünkü Mısır, o günlerde yeryüzünün en önemli ülkesi idi.

101- Rabbim, sen bana egemenlikten pay verdin, beni olayları (ya da rüyaları) yorumlamaya ilişkin bazı bilgiler ile donattın. Ey göklerin ve yerin yaradanı! Gerek dünyada, gerek ahirette tek dayanağım sensin; canımı müslüman olarak al ve beni iyi kulların arasına kat. "

"Rabbim, sen bana egemenlikten pay verdin.."

Bu anlamda sen beni bu ülkeye yönetici kıldın, İslamı yayabilmem için belirli bir makam ve mevki verdin.( Hz muhammed , hz süleyman gibi onlara egemenlikten verdiğin pay gibi
Başlangıçta görevi ile sınırlı olan yönetim ( Maliye ) işlerinden tüm ülke yönetimimde pay sahibi olmuştur. İşte Allahın egemenliği bu.Egemenlik sadece Allah'ın tekelindedir.( Yusuf 40 )

100- Ana-babasını makam koltuğuna oturttu,...............

Neden ana ve Babasını o makama oturttu?

Biz artık ailece bu makamda söz sahibiyiz. Ülke yönetiminde söz sahibiyiz.Yakup dininin ve şeriatını yayıcıyız.

Hz yusufun, Hz yakubu Makam koltuğuna otutrması, Bu makama önceden kendisinin oturması ve hem de babasını oturtması,şu anlama gelir ki, bu makamda ülke yönetiminin artık firavunların, atalarının dinine göre değil, ibrahim dinine göre yönetileceğidir. Allahın hükümlerinin egemen kılınacağıdır.

[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
BEDİİ HAMİT






__________________
EN BÜYÜK ALLAH BAŞKA BÜYÜK YOK. NE MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE
Alıntı ile Cevapla