Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19 Mart 2011, 09:50   Mesaj No:35

yakuti

Medineweb Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:yakuti isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 11368
Üyelik T.: 07 Ocak 2010
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 53
Konular: 0
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: CUMA NAMAZI HANIMLARA FARZ MIDIR ?

Yaw, böyle bir konu sanki İslâm Uleması tarafında gerekçeleriyle beraber açıklığa kavuşturulmamış gibi, birisi çıkmış yeniden Amerikayı Keşfetmeye çalışmış ve kadınlara da Cumayı farz kılmış !!!
Kuran-ı Kerimden herkes direk manâ çıkarmaya kalkışırsa varılacak yolun snunda ancak böyle kaosla karşılaşabilirsiniz ! Başka bir şeyle değil ! Burada da o olmuş ...

Şimdi efemlere şöyle söyleyeyim ki; "Ben de müslümanlardanım" diyen bütün erkekleri, sanki Cuma kılmalarını sağlayabilmişiz ve sıra kadınlarımıza gelmiş gibi komik bir durum olması dolayısıyla, konuyu çok uçuk bulduğumu söyleyerek söze başlıyorum...

Evet, Cuma Sûresi 9. ayetin anlamına göre "Cuma Günü namaz için çağrıldığınız vakit, hemen Allahı zikretmeye koşun" emr-i şerifine göre kadın erkek herkes namaz için beş vakit çağrıldığımıza göre, 5 vakitte camilere koşmamız lazım gelirdi !

Çünkü, ayette vakit de bildirilmemiş ! Şu halde bizler ne yapmamız lazım geliyor ? Raslullah (s.a.v.) Efendimizin uygulamasına ve ve varsa bu konudaki açıklamalarına yani, Sünnet-i Seniyyeye ve hadislere bakmamız elveriyor.

Eğer, böyle hareket etmez isek, Cuma Günü 5 vakitte de kadın-erkek bütün müslümanların camilerde cem olması gerekir ! Dolayısıyla böyler "mücmel" olan bir ayetin tefsiri sünnet-i senityyede aranmalıdır. İşte müçtehid imamlar da bunu yapmışlar ve sünnet-i seniyyeye bakarak Cumanın hem sıhhatinin ve hem de edasının şartlarını biz müslümanlara sıralamışlardır.

Elbetteki bu şartlar ve içtihadlar mezhepsizleri hiç bağlamaz ! Çünkü, onlar kendi başlarını buyruk tuhaf ve ucube düşünceli şahıslardır! Kanatimizce de bu "Kadınlar da Cuma kılmalıdırlar !" şeklindeki hezeyanlar bunların ucube görüşlerinin bir neticesidir. Çünkü, "mücmel" olan Cuma Sûreisndeki 9. ayet-i celilenin açıklamsında Raslullah (s.a.v.) Efendimiz şöyle buyurmuştur :

"Kadınlara Cum'a, cenaze namazı ve bir de cihad hariç, erkeklere farz olanların hepsi farz kılınmıştır." (Feyzu'l-Kadir-Abdurrauf Münavi) ---Bir düğer hadis-i şerifte ;" Allah-u Tealâya ve ahitret gününe iman eden bir kimseye Cuıma Namazı farzdır. Ancak, seferi halde bulunan kimseye , kadına, çocuğa, köleye ve hasta olana farz değildir.

(İmam-ı Kasani- El-bediuas-Senai fi tertibiş Şerai) İşte her kim ki, ortaya çıkar da "Efendim, ben bu şartları bilmem (!) ayette "Ey iman edenler!" diye kadın erkek herkese hitab var derse; Rasulullah(s.a.v.) Efendimiz yalanlamış olur ki, onun adına İslâm Dininde "mulhid" derler. Çünkü, Rabbimiz Rasuü Ekrem Efendimize itaat etmemizi de biz müslümanlara farz kılmıştır.

Bu konu, çeşitli ilmihâl kitaplarında çok ince detaylarına varıncaya kadar açıklanmış bir konudur. Lütfen bu eserlere bakarak bilginizi arttırınız. Hiç kimse bir müfessir ve müçtehid gibi, Kuran-ı Kerimden ve hadis-i şeriflerden kendi kısır aklıyla hüküm verip müslümanlara ahkâm kesmeye kalkışmasın diyorum. Müslüman olmaklığımızın bir şartı da haddimizi ve seviyemizi bilmektir vaesselâm.
Alıntı ile Cevapla