Konu Başlıkları: Sigara içmek haram mi?
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01 Nisan 2011, 14:29   Mesaj No:22

kamer34

Medineweb Sadık Üyesi
kamer34 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:kamer34 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13038
Üyelik T.: 14 Aralık 2010
Arkadaşları:9
Cinsiyet:
Memleket:istanbul
Yaş:53
Mesaj: 871
Konular: 41
Beğenildi:6
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: Sigara içmek haram mi?

SİGARA ile ilgili daha önceki yazımda da belirtmiştim.hiç bir aklı selim kişin sigaranın içilebilceğini düşünmesi olmaması gerekmektedir. Fakat iş helal haram hükmüne gelince konu değişir.

İslam hükümlerinin hakim olduğu bir idari şekli üzerine bin aedildiğinde bu konu islam uleması tarafından karara bağlanacğını umuyorum. mesle bir takım yaklaşımlara baktım bazı yaklaşımların islamdan uzak olduğunu gördüğümden bir kaç satır daha yazmak istedim.

SEYYİD adlı üyemizn cümlesi üzerinde biraz düşünelim.
Kısaca şunu arz etmek isterim ki, bir şey hakkında NASS yok diye o şey hakkında hüküm verilemez diyemeyiz. Sigara hakkında nass yoktur bu sebeple haramdır denemez diyenler soruyorum. O zaman sigara hakkında helal olduğuna dair nas bulsunlar. Onlar ‘EŞYADA ASLOLAN İBAHADIR’ diyerek kendilerini kurtaracaklarını mı sanıyorlar. Bu sorumsuzlukla ancak bir büyük hesap gününe kadar avunabilirler. İslam hukukuna vakıf olanlar bilirler ki, edillei şeriyye 4 değil, Hanefi fıkhına göre 11 dir. Bunlar arasında KIYAS, İSTİHSAN, SEDD-E ZERAYİ, MESALİHİ MÜRSELE, İSTİSHAP gibi kaideler var.. bunları gözden geçirenler asıl hükme ulaşacaklardır.. selam ve dua ile

SEYYİD üyemiz Sigara hakkında nass yoktur bu sebeple haramdır denemez diyenler soruyorum. O zaman sigara hakkında helal olduğuna dair nas bulsunlar diyor. Daha sonrada İmam Azmanın fıkıh bakış bakıçısını delil göstermektedir.

Bakın ister kabul edelim ister kabul etmeyelim eşyada asl olan helaliktiir. İşe böyle baktığınızda size soru olarak ekmeğin portakalın elmanın dometesin kosacası tüm yiyeceklerin helal olduğuna dair delil getirmelisiniz denilir.

Bu mantık yanlıştır islam dininde asl olan haramların belirtilnmiş olmasıdır.Haramların dışında kalan tüm yiyecekler ve içecekler helaldir. Hanefi fıkıh anlayışında bu mantığa bir delil teşkil etmemektedir.

Numan hocanın konuyu ele alış usulu daha efdal olup üzerine daha çok düşünülebilinir. Numan hocam diyelimki meselenin önce israf olarak boyutunu ele alalım. Günlük yaşantımızda israf konusunu baktığımızda ele aldığımızda şöyle özetleyebiliriz.

1- Zaman israfı ( Günlük zamanımızın allahın rızası dışında değerlendirmek filmlere dizilere eğlencelere maçlara boş işlerle uğraşmalara vs vs gibi hatta boş konuşmaların hepsini israf olarak değendirebiliriz.)
2- Eşyada israf ( Bugün zaruri ihtiyaç olarak gördüğümüz ev eşyalarımızın bir çoğu kendi kendimize bçitiğimiz bir ihtiyaç mantığından başka birşey değildir.evlermiz tıka basa mobilyalar halılar eşyalar çeşit çeşit kap kaşıklar vs vs gibi şeylerle doludur. öyle bir hale gelmişiz eşya bize değil biz tüm gün eşyalarımzı temiz tutma dına eşyaya hizmet beder hale gelmişiz.işin neresinden bakarsınız bakın bu eşyaların fazlası israf kapsamında değerlendirilebilinizr.

3- Binelkerimiz ( 10 yaşındaki hatta 15 yaşındaki bir araç ile günlük ihtiyaçlarımızı karşılayabileceiğimiz halde bizler son model araçlara bir dünya para vererek onları satın alıyoruz üstüne üstlük günlük fuzili işlerle yaktığımız yakıtıda buna eklersek nice büyük israflar meydana çıkmaktadır.bugün istanbulda çpe atılan içecek ve yiyecekleride düşünürsek işin içinden çıkılmaz bir hal alır.

Velahasıl sigara iyi birşey değildir hele başı örtülü olduğu halde sokakta parklarda araçlarda sigara içenleri gördüğümde onları tabir yerindeyse boğasım gelmektedir. İslam da kadın erkek gibi değildir kadın eğer tesettür takıyor ise bu doğrudan islamın bir nişanesini temsil etmektedir.

Bu bayanlara bu vesile ile bir çağrım olacak siz gelin allahtan korkun sokağa çıkarken allahın sizi için olan emirlerini bir okuyun ona göre davranın.sizler bu hareketlernizle müslümanlara ve islama zarar cerdiğiniz lütfen idrak edin.

Bir üyemizin şöyle yazmıştı "haya güzeldir hele kadında olunca dahada güzeldir." bende diyorumki bu söz çok güzel bir sözdür.Mer müslümanım diyen kadın bu anlayışta olması gerekmektedir.

Not: Kur'an'da, "Kendinizi elinizle tehlikeye atmayın..."(el-Bakara 2/195

Numan hocam bu ayetin nuzül sebebi şu islam devleti genişleyip büyüdüğünde bazı müslümanlara refavet çökmüş ve şöyle bir mantık oluşmaya başlamıştı. "nasıl olsa islam devleti büyüdü artık bize ihtiyacı yok bizlerde kendimize mallar biriktirmeye başlayalım" dediler alla onlara böyle düşünerek kendi kendinizi tehlikeye atmayın diye ihtarda bulunmuştur

allaha emanet olunuz



__________________
Kimin Ne Dediği Değil / Allah'ın Ne Dediği Önemli.
Alıntı ile Cevapla