Konu Başlıkları: Hutbe: Tevbe
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14 Nisan 2011, 19:21   Mesaj No:4

Numan Yalçın

Medineweb Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Numan Yalçın isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6788
Üyelik T.: 04 Şubat 2009
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Memleket:Nevşehir
Yaş:43
Mesaj: 80
Konular: 3
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cevap: Hutbe: Tevbe

-Kişi kaç gün namaz kılmayabilir?

Kişinin namaz kılamayacağına dair her hangi bir neden yoktur ki kaç gün kılamayacağı tartışılsın.
Peygamber efendimizin uygulamasında şu iki durumun (unutmak-uykuya dalmak) dışında, bir de Hendek Savaşında düşmanın fırsat vermemesi sebebiyle namazın kazaya kalması vardır. Hanbelî mezhebi bu üç durum dışında kazayı kabul etmez. Deliller bu mezhebi desteklemektedir. Şafiî, Malikî ve Hanefî mezhepleri ise yukarıdaki olaylara kıyasla vaktinde kılınamayan her namazın kaza edileceği görüşüne varmışlardır.

Kişi kendi kafarsına göre namaz farzını terk edebilirmi?

Namazın önemi çok büyüktür. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
“Namazın dindeki yeri, başın vücuttaki yeri gibidir.” [Taberani]
“Kıyamette kulun ilk sorguya çekileceği ibadet, namazdır. Namazı düzgün ise, diğer amelleri kabul edilir. Namazı düzgün değilse, hiçbir ameli kabul edilmez.” [Taberani]
Namazı doğru kılanın, ağaçtan yaprakların döküldüğü gibi günahları dökülür.” [İ.Ahmed]
“Allah Teâlâ buyuruyor ki, "söz veriyorum ki, namazlarını vaktinde, doğru olarak kılana azap etmem, onu sorgu-suale çekmeden Cennete koyarım" [Hakim]
“Her peygamberin ümmetine son nefeste vasiyeti namazdır.” [Gunye]

Namaz kılmak böyle büyük bir ibadet olduğu için terk edilmesi de çok büyük günahtır. Hanbeli’de namazı terk eden küfre düştüğü için, Şafii ve Maliki’de büyük günah işlediği için ceza olarak katli gerektiği fıkıh kitaplarında yazılıdır.

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
“Namaz dinin direğidir, terk eden dinini yıkmış olur.” [Beyheki]
“Namaz kılan, Kıyamette kurtulacak, kılmayan perişan olur.” [Taberani]
“Namaz kılmayan, Kıyamette, Allah Teâlâ’yı kızgın olarak bulur.” [Bezzar]
Namazı kasten bırakanın ibadetleri kabul olmaz ve namaza başlayana kadar Allahü teâlânın himayesinden uzak kalır.” [Ebu Nuaym]
Namaz, çok önemli bir ibadet olduğu için, namaz kılmayanın imanla ölmesi çok zayıf bir ihtimaldir. Namaz kılmayanın kalbi kararır, diğer günahları işlemekten çekinmez.
İmam-ı Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
“Namaz kılmak ve diğer ibadetleri yapmak ancak müminlere kolay gelir. Kur'an-ı kerimde, (İman ve ibadet etmek, müşriklere güç gelir) ve (Namaz kılmak müminlere kolay gelir) buyurulmaktadır. Namaz kılmamak, iman zayıflığından ileri gelir. İmanın kuvvetli olmasının alameti, dinimizin emirlerine severek kolaylıkla uymaktır.” [C.1.m.191, 289]

Namaz kılmamanın ne kadar büyük günah olduğunu bilen, ayakta duramayacak kadar hasta olsa bile, mutlaka namaz kılar. Ateşin yaktığını bilen kimse, kendini nasıl ateşe atar? Cehennemden kaçan, Cenneti isteyen namaz kılmaz mı?

Hadis-i şerifte, “Cenneti isteyip de, Allah’ın yasakladıklarından kaçınmayan, isteğinde yalancıdır ve Cenneti isteyen, hayırlı işlere koşar, Cehennemden korkan, haramlardan kaçar” buyuruluyor. (Beyheki)

Bunca hadis ayet varken namazı kişi namazı keyfi olarak terk etmesi mümkün müdür? Namazın sadece münafıklara zor geldiğini Peygamberinden a.s. öğrenen kişi nasıl namazı terkeder?

Kişi namaz farziyetini terk edince islama göre durumu nedir?

Câbir (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) buyurdular ki: “İman ile küfür arasında namazı terk etmek vardır” (Müslim, İman: 35)
A’meş (ra)’den aynı senedle bu hadisin bir benzerini rivâyet ederek şöyle demiştir: “Kul ile küfür ve şirk arasında namazı terk etmek vardır” (Müslim, İman: 35; İbn Mâce, İkame: 77)


Câbir (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Kul ile küfür arasında namazı terk etmek vardır” (Müslim, İman: 35; İbn Mâce, İkame: 77)

Tabiinden, Abdullah b Şakîk el Ukaylî (ra) şöyle diyor: “Muhammed’in ashabı namazdan başka amellerden hiçbirinin terk edilmesini küfür saymazlardı ancak namazın terk edilmesini küfür sayarlardı” (Müslim, İman: 35; İbn Mâce, İkame: 77)

Tirmizî diyor ki: Ebû Mus’ab el Medinî’den işittim diyordu ki: İman, sözden ibarettir diyen kimse tevbe etmeye çağrılır Tevbe etmezse na âla, değilse kafası uçurulur

Kişi namaz kılmadığı halde müslüman kalabilirmi?

Hz. Ömer'in Halife-i Müslimîn olarak görevlilere gönderdiği genelgeden bir alıntı yaparak değerlendirelim…

« Katımdaki en önemli tarafınız namazınızdır. Her kim namazına önem vererek ve de devamlı olarak kı­larsa o dinini korumuş olur. Namazını korumayan kişi namazdan başka hiç bir İslâmî esası da koruyamaz.»*
Sizce namaz kılmayan nasıl bir tehlike içinde olur ?

Kişi 50 yaşına geldikten sonra geçmiş namazlarının kazasını hangi mezhep imamına göre kılabilir?

Kişi kendi mezhebine tabi olarak kazasını yapar.
__________________
Hafız olmak mesele değil Hafız ölmek mesele...
Alıntı ile Cevapla