Konu Başlıkları: pantolon
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 19 Mayıs 2011, 09:42   Mesaj No:8

FECR

Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.107
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Standart Cevap: pantolon

Kurtmehmet abi
Eşyada asıl ibahadır yani mübahlıktır.Fıkıhta genel bir kaidedir bu.Pantolonu sadece erkek kıyafeti olarak kabul etmek ne kadar doğrudur.kıyafet konusu izafi,görecelidir ve toplumdan topluma,kavimlerden kavimlere,şehirlerden şehirlere farklılık arzedebilir.Mesela;bizim toplumumuzda "entari" kadın kıyafetidir.Ama Arap toplumunda erkeklerinde giydiği bir kıyafettir.Araplara ve sahabeye entari giydiği için kadınlaşan erkek ithamını yapabilir miyiz?.Tabii ki yapamayız.Hz.Peygamber a.s da aynı giysileri giyiyordu.
Yine bildiğimiz gibi "etek" kadın kıyafetidir.Ama İskoçya'da erkekler de " etek" giyiyorlar ve bu onların klasik giyecekleridir.O toplumda o erkekleri "kadınlaşan erkekler" diye itham etmek,onları lanetlemek ne kadar doğru olur acaba?.

Giyim kuşamda asıl olan mubahlıktır.Ama bunu gerek erkek için gerekse kadın için belli ölçüler içerisinde olmasını şart koşmuştur.Dar olamayacak,vucüt hatlarını belli etmeyecek,belirli yerlerini açıkta bırakmayacak bir giysi olmalıdır.İslam temel ölçüleri koyar,teferruatı ise mekanı ve yerine göre muhayyer kılabilir.
Önceki yazımızda müslüman kadınların pantolon giyilebilmesinin şartını söylemiştik.Dar olmayacak,geniş,bol olacak kaydıyla EVDE giymesinde sakınca olmadığını ama DIŞARDA giymesinin tesettüre uymadığını söylemiştik.Dışarı çıkarken çarşaf gibi veya geniş pardüse gibi giyimle çıkması gerkerir.(pantolonu dışarıdan görünmemesi şartıyla ).
Bu arada dar pantolunun,vucudu sıkan,hatları belli eden bir pantolunu kadının giymesini bırakın, erkeğin bile giymesi yakışık kalmaz.
__________________
Selam Hidayete Tabi Olanlara
Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir
(Müslim)
Alıntı ile Cevapla