Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08Haziran 2011, 00:00   Mesaj No:1

YaŞuHa

Medineweb Emekdarı
YaŞuHa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:YaŞuHa isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13867
Üyelik T.: 24 Mayıs 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:
Yaş:32
Mesaj : 1.005
Konular: 399
Beğenildi:31
Beğendi:5
Takdirleri:53
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Mü’min, Sövmez, Lanet Etmez, Kötü Söz Söylemez

Mü’min, Sövmez, Lanet Etmez, Kötü Söz Söylemez

Mü’min, Sövmez, Lanet Etmez, Kötü Söz Söylemez
İbni Mes’ud radiyallahu anh’dan Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem'in şöyle dediği rivayet edilmiştir:
"Mü’min, insanların nesebine sövmez. Mü’min, lanetçi değildir. Mü’min, kötü ve pis söz söylemez."(Buhari-Edebül Müfret, Tirmizi, İbni Hibban, Hakim, Ahmed sahih senedle rivayet ettiler.)

Ebu Hureyre radiyallahu anh’den, Rasulullah sallallahu aleyhi ve sellem'in şöyle dediği rivayet edilmiştir: Doğru olan kişi, lanetçi ve sövücü olmamalıdır." (Müslim)
İbn Hibban şöyle dedi:
"Akıllı olan kimse kendisine yapılan kötülüğe, kötülükle karşılık vermez. Sövme ve lanetlemeyi düşmanına karşı silah olarak kullanmaz. Bu sebeble düşmanına karşı bir silah kullanmak istiyorsan öncelikle onun ayıbını düzelt ve sana laf atmasını sağlayacak bir kötülük yapma! Aileni de koru ki, düşmanının sana söyleyebileceği bir sözü olmasın." (Ravdatul Ukala s: 94)
Mü’minin her türlü sövgü, kötü söz ve mü’mine yakışmayacak amellerden uzak durması gerekir. Mü’minin böyle amellerden uzak durması, onun kalitesinin iyi olduğunu gösterir.
Bazı kimseler, bir kavme ya da birtakım kimselere laf atar, onlar hakkında ağza alınmayacak sözler söyler. İşte bunların her biri yapılmaması gereken birer sövgüdür. Gerçek mü’min, bu gibi hallerden kendisini sakındırır. Bu gibi hallerden sakınmayanlar ise imanın kalblerine yerleşmediği, cahiliye kirinden tam temizlenmemiş ve hastalıklı kimselerdir.
Yine gerçek mü’min, kendisine söven kimseye sövgüyle karşılık vermez. Zira kendisine sövülmesi, karşısındakine sövme hakkını ona vermez. Kaldı ki sövme işine ilk başlayan daha büyük günah işlemiştir. Bunu kızarak yapmak ise mazeret değildir.
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi YaŞuHa 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Aile Edep demekti Şiirler ve Şairler YaŞuHa 2 2401 04 Mayıs 2014 20:47
Kardeşimize dua lütfen Dua Bölümü MusabBinumeyr 4 2653 04 Aralık 2013 18:38
Kilonuz mu Var? Sorun Değil Artık/Medineweb Diyet gün ışığı 4 3182 27 Kasım 2013 20:45
Üzüm Çekirdeği Mucizesi Sağlık YaŞuHa 2 2635 27 Kasım 2013 20:34
Peki Anne senin yüregini kim sogutacak? Makale ve Köşe Yazıları Hâdimul İslam 7 3488 26 Kasım 2013 19:23