Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26 Temmuz 2011, 16:22   Mesaj No:1

Zeynel Hadi

Medineweb Acemi Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Zeynel Hadi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13008
Üyelik T.: 10 Aralık 2010
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Yaş:56
Mesaj: 13
Konular: 7
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Müslümanlar Neden Camiye Gitmiyor?

Müslümanlar Neden Camiye Gitmiyor?


İlk bakışta bu sorunun gereksiz olduğu düşünülebilir. Camilerin cuma günleri dolup taştığı, Bayram Namazlarında camilerde yer kalmadığı, Kandil gecelerinde, Ramazan'da camilerin dolduğu söylenilerek bu sorunun anlamsız olduğu söylenebilir. Bilinçsiz kalabalıkların, geleneksellikten kaynaklanan inancın etkisiyle haftada, yılda bir kez camiye uğramanın bir müslüman için ve Allah'ın evi olarak kabul edilen Camiler için yeterli olmadığını kavramak, anlamak kolay değil elbet.

Masum bir soru olarak gözükebilir bu soru. Sıradan bir insana, yada Camide görev yapan bir imama bu soru sorulduğunda, o kişi, saatlerce Müslümanların Camiye neden gitmediklerini izah etmeye çalışabilir: Çalışma yoğunluğu, Hayat şartları, Dinden uzaklaşma, Kötülüklerin yaygınlaşmasıyla insanların bozulma sürecine girmelerinden dolayı ; camiden uzaklaşma, Dini bilgisizlik, Gelenek ve göreneklerin gün geçtikçe bertaraf olması vb, yüzlerce gerekçe üretilebilir cevap verenler tarafından.

Ancak ben bu yazımda bunların hiçbirisinin üzerinde durmayacağım. Üzerinde durmak istediğim konu; İslamı iyi bilen, İslam adına mücadele eden, Mevcut emperyalist ve kapitalist sistemlerle bütün gücüyle savaşan - mücadele eden, Kur'an ve Sahih sünneti iyi bilen, Hak ile batılı birbirinden ayırabilen, Mezhebi - mistik - Cemaat- Grup gibi ayrıştırıcı oluşumların olumlu ve olumsuz yönlerini iyi bilen yani kısaca Vahyi kuşanmış bir çok Mü'minin Camilere neden mesafeli durduklarını irdelemek olacaktır.

Bizler İmam olarak insanların neden camilere gelmediklerini sorgularken kendi eksiklerimizi ve hatalarımızı görmek istemiyoruz. Özeleştiri yapmıyoruz, yapamıyoruz. Oysa camilere insanların ilgi duymalarını, gelmelerini, iş-aş ve zorunluluğun dışında kalan zamanlarını camide geçirmelerini sağlayabilmek gibi önemli bir sorumluluğumuzun olduğunu gözardı ediyoruz.

İmam'ın; insanları camiye çekebilecek kapasite, donanım ve birikime sahip olamaması insanların camiden uzaklaşmasına sebep oluyor haliyle. Geleneksel ve Klasik bir din anlayışı artık insanları tatmin etmiyor. Sevap endeksli bir islam anlayışı artık insanları doyurmuyor. ''Şunu şöyle yaparsan, şu kadar okursan, şu kelime ve sıfatları şu kadar tekrar edersen; şu kadar sevap kazanır cennetin en güzel bölümünü kaparsın'' demeler artık inandırıcı gelmiyor, gelemez de. İnsanların artık gözleri, gönülleri açıldı. Yüzyıl öncesinden yazılmış hurafe ve masaldan başka içinde hiçbir doğru bilgi barındırmayan; kara davutlar, nuru muhammediyeler, envarül aşıkinler, gizli ilimler hazineleri'ne artık insanlar inanmıyor. Gereksiz, yersiz ve Kur'an dışı bilgileri insanlar artık farkediyor. İmam da haliyle artık masal ve menkibelerle uğraşmamalı, insanları bu tür gereksiz bilgilerle oyalayamayacağını hesaba katmalıdır.

Müslüman bir imam hem fikirsel hem de zihinsel yönden özgür ve bağımsız olmalıdır. Müslümanlara öncülük eden bir İmam; Mezhebi taassub, kuşatıcı olamayan bir cemaate bağlılık, İslami yönü ötedenberi tartışmalı olan herhangi bir tarikat-tasavvuf'a bağlılık gibi olmaması gereken taassubi özelliklere sahip olduğunda öncelikli olarak kuşatıcılık vasfını kaybetmiş demektir.Takıntılar ve saplantılardan kendini arındırmamış bir imam cemaati camiye toplayamaz, cem edici vasfını koruyamaz.

İmam öncelikli olarak kendisi cem edici olmalı ki cemaati cem edebilsin. Bugün Mü'min olan insanların camiden uzaklaşmalarının en önemli sebebi takıntılı imamların bir türlü takıntılarından vazgeçememeleridir. Ve gün geçtikçe bu durum Diyanet'in, İmamların aleyhine dönmektedir. Artık Diyanet imamlarını beğenmeyen kenarda köşede bir cami, mescid inşa etmekte ve inandığı, kabul ettiği islam anlayışına uygun bir imamı bulup onun arkasında namaz kılmaktadır.

Bizler ''gelen gelsin gelmeyenden bize ne'' deme hakkına sahip değiliz. İslamı bilen, kendileriyle konuştuğumuz zaman karşılarında dut yemiş bülbüle döndüğümüz İslami birikime sahıp olan Muvahhid

Mü'minleri camiye çekmeliyiz. Bu anlayışı yıkabilmenin tek yolu hurafelerden arındırılmış bir Kur'an ve İslam anlayışına sahip olmamızdır. Bunu başardığımız an Camileri; bilgili, donanımlı ve cesur müslümanlarla doldurma imkanını elde edebiliriz. Aksi takdirde, islam ve Kur'an'dan habersiz, evde oturduğunda da eşiyle didişen ve evden çıkmak zorunda kalan, başka bir mekana gitme olanağı olmayan ve sonunda ''ölüm yaklaştı, bari bu yaşımdan sonra camiye uğrayayım'' diyen, camiye geldiğinde de bütün enerjisini imamın eksiklikleri ve hataları üzerine harcamaya çalışan bir cemaat profilinden başka cemaat bulamayız.

Mü'min, Muvahhid, takıntısız, özgür ve cesur müslümanları camiye çekebilmek için öncelikli olarak geleneksel din anlayışımızı sorgulamalı, yeniden Kur'an endeksli bir islam anlayışına dönmeli, Resulullah'ın bize ulaşan sahih sünnetini içselleştirmeli, ilmi anlamda birikimli ve donanımlı hale gelmeli ve bu imamın arkasında namaz kılınmaz yargısını yıkmalıyız. Aksi takdirde mevcut cemaatımızı dahi kaybedebiliriz.
Zeynel Hadi
[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Zeynel Hadi 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Büyük bir laboratuvarın içinden; hz.adem,... Makale ve Köşe Yazıları Mihrinaz 1 1853 02 Ocak 2012 23:41
Müslümanlar Neden Camiye Gitmiyor? Makale ve Köşe Yazıları bilinmez 9 3381 26 Temmuz 2011 16:22
Zulüm ile abad olunmaz Makale ve Köşe Yazıları Zeynel Hadi 1 2224 24 Şubat 2011 01:12
Boşlukta Debelenmemek İçin... Makale ve Köşe Yazıları Yitiksevda 4 2298 30 Aralık 2010 11:45
Kreş'ten Huzurevi'ne Nasıl Gidilir? Makale ve Köşe Yazıları Yitiksevda 2 2322 20 Aralık 2010 16:16