Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27 Temmuz 2011, 17:02   Mesaj No:4

FECR

Kur'ân Kürsüsü

Medineweb Emekdarı
FECR - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:FECR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 6340
Üyelik T.: 19 Ocak 2009
Arkadaşları:20
Cinsiyet:Erkek
Memleket:ANKARA
Yaş:56
Mesaj: 6.107
Konular: 546
Beğenildi:1003
Beğendi:221
Takdirleri:9161
Takdir Et:
Standart Cevap: Ramazan ayında oruç tutan herkes Cehennemden kurtulur ve Cennete girer mi?

Yukardaki Ramazanda tutulan oruçla ilgili hadisler, TERGİB ve TERHİB kategorisnde değerlendirilir. Allah Rasulu'nun söylediği rivayet hadislerinin bir çoğu bu yöndedir. Hadis usulünde bu ifadeler ne anlama geliyor, öncelikle onu bilmemiz gerekiyor.
TERGİB; Müslümanı / kişiyi bir işi yapmaya veya bir şeyi elde etmeye, Cennete gidişe teşvik etmeye yöneltmek yani rağbetlendirmek.
TERHİB; Tergibin aksine insanı kötülüklerden sakındırma, feci akibetten ( Cehennemden ) sakındırmak, korkutmak
Bu özellikler gerek Kur'an ayetlerinde gerekse hadislerde örneklerle anlatılarak, Müslümanları Cennete götürecek amellere sevk, teşvik vardır. Ayrıca Müslümanları Cehenneme yakınlaştıracak, götürecek amellerden de sakınılması gerektiğini vurgular.

Yukarda geçen hadislerde Ramazan ayında oruç tutmanın gerekliliğini ortaya koymaktadır. Allah Rasulu zamanında bu hadisi duyan sahabenin tahayyülünde, kolay bir cennet anlayışı kesinlikle yoktu. Onlar hayatları / kulluklarını / ibadetlerini, bugün insanların yaptığı gibi bölmüyorlardı. Müslüman için namaz kılıp da oruç tutmamak, oruç tutup da namaz kılmamak, ya da zekat vermemek gibi anlayışları yoktu. Müslüman bir kadın için de namaz nasıl farzsa, tesettür de o şekilde farzdı. Bugün tesettürlü olanların bile namaz kılmadığına şahit olabilmekteyiz. O gün sahabe, dini yaşamı belli zaman, gecelere tahsis etmiyorlar, "yaşamım, ölümüm, hayatım Alemlerin Rabbı içindir" gerçeğini bütün iliklerine kadar hissediyordu. Bugün ise zihinlerde yaşamımız, hayatımız bir çok parçaya ayrılmış vaziyette. Yılın 12 ayında her türlü ricsi / melaneti işleyen işleyen kimselere bir bakıyorsunuz ki, Ramazan ayı gelince orucunu tutuyor, ve kendini kurtardığını sanıyor. Ama Ramazan ayı geçince eski haline, yaşantısına geri dönüyor. Böyle bir din anlayışının yeri Kur'an'da ve Sünnet'te yokur, bulamazsınız. Bulduğunu iddia edenler, Kur'an'ı ve Peygamberi tanımayan kimselerdir.
Hadis rivayetlerine sokulan kimi sözlerde, bir kaç amel yapmakla, sayısal vird çekmekle Cenneti kazanacağından bahsedilir ki bunlar illetli hadislerdir. Bir çoğu da uydurulmuştur. Kimi sahih hadislere de farklı anlamlar yüklenerek, insanlar o sözlerden istediği anlamı çıkarmışlar.
Ramazan'da sadece oruç tutup da Cennete girmeyi hayal etmek, Kur'ân ayetleriyle ve Peygamberin hayatıyla çelişmektedir.Kısa yoldan ( 1 ayda, 1 gecede, 1 vakitte yapılan ibadetler ile ) Cennete girilmiz. Hayatının bütün alanlarını kaplayan bir kulluk haricinde Cenneti kazanmak o kadar da kolay değildir.
__________________
Selam Hidayete Tabi Olanlara
Kur'an Senin Lehinde ve Aleyhinde Hüccettir
(Müslim)
Alıntı ile Cevapla