Konu Başlıkları: ""Tasavvuf/Tevessül/Reddiye""
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04 Ocak 2012, 15:59   Mesaj No:3

Esadullah

Medineweb Sadık Üyesi
Esadullah - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Esadullah isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 15316
Üyelik T.: 18 Aralık 2011
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:Kayıp bir Kentten
Yaş:44
Mesaj: 734
Konular: 143
Beğenildi:280
Beğendi:94
Takdirleri:3260
Takdir Et:
Standart Cevap: ""Tasavvuf/Tevessül/Reddiye""

Peygamber yanı başlarında ve zaten hepsi birer umman iken nasıl sahabenin bunu yapmadığı savunulurki Allah aşkına bu nasıl bir yaklaşım kardeşim, Peygamber varken kime tevessül ederki insan ?

Şimdi bakın Muhammed bin Abdulvahhab bu konuda ne demiş hemde kaynaklı ;

Muhammed bin Abdulvahhâb’a, bazı âlimlerin yağ­mur duâsı hakkında açıklama yaparken “Salih kullarla tevessül etmekte bir sakınca yoktur” sözlerinden ne kastettik­lerini, “bir mahlûktan yardım (istiğase) dilenemez” hükmüne rağmen, nasıl olup da İmâm Ahmed’in:

“Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile tevessül et­mekte bir beis yoktur” diyebildiğini sorarlar. O, ceva­bında şu açıklamayı yapar:

“Aradaki fark açıktır. Bazılarını Salih kullarla teves­süle izin vermeleri, bazılarının sadece Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) ile tevessüle izin vermeleri, âlim­le­rin çoğunluğunun da tevessülü yasaklayıp kerih gör­müş olmaları, fıkha taalluk ettiği için mevzumuzun dı­şında bir konudur. Her ne kadar bize göre doğru olan cumhu­run bunu mekruh görmesi olsa da, içtihadî meseleler­den birisinin muteber olmadığını ileri sürmek muteber değildir. Bu yüzden tevessül edenleri de reddedeme­yiz. Bizim inkâr et­tiğimiz şey, bir mahlûka hem de Allah’a edildiğinden daha fazla duâ ediliyor olması, şeyh Abdulkadîr ya da bir başkasının kabrine yönelip sıkıntıla­rın giderilmesi ve istekleri­nin verilmesi için saygı ile ondan istekte bulu­nulması­dır. Burada nerededir sırf Allah’a duâ etmek? Nerededir Allah’la beraber hiç kimseye duâ etmemek? Ama birisi çıkar duâ ederken “Allah’ım! Ben senden Peygamberlerin ya da Salih kullarının vesilesi ile şunu şunu istiyorum” diye duâ etse, sadece Allah’a duâ ettikten sonra, herhangi bir kabrin ya­nında duâ edi­yor olsa bile, bu bizim reddettiğimiz bir şey değildir. (Muhammed bin Abdulvahhab tüm eserleri 3.kısım, s:68 Muhammed bin Suud İslâm fakültesinde Muhammed bin Abdulvahhab haftasında neşrolunmuştur.)diyor.

Muhammed bin Abdulvahhâb’ın bu sözleri, tevessü­lün ona göre de câiz olduğunu göstermektedir. Ona göre tevessül, cumhur ulemânın mekruh gördüğü bir şeydir. Ama mekruh, haram bile değildir. Nerede kaldı ki bazıları­nın dediği gibi bid’at ya da şirk olsun.


Şimdi gelelim şu çok savunduğunuz "iyyake nestağin" ayetine bunun açıklamsını daha evvelde yapmıştım , eğer sadece Allahtan c.c. isteyeceksek siz de şirk ehlisiniz çünki doktora, avukata, işe, okula gidiyorsunuz doktordan medet umuyorsunuz, avukattan yardım alıyorsunuz, öğretmenden öğreniyorsunuz Neden Sedece Allahtan c.c. İstemiyorsunuz....?

Alıntı ile Cevapla