.gif)
Topluca yazalım şu şekilde
YAZIKLAR OLSUN - VAY HALLERİNE 1 - Kendi Yazdıkları Kitapları “ Bu Allah Katındandır ” Diyenlere
Vay(yazıklar olsun), Kitabı elleriyle yazıp, sonra da onu az bir değere satmak için, «Bu Allah katındandır» diyenlere! Vay ellerinin yazdıklarına! Vay kazandıklarına!. ( 2/Bakara-79 )
2 - Kafirlere
Allah ki, göklerde ve yerde ne varsa hepsi O'nundur. Şiddetli azaptan dolayı kâfirlerin vay haline! . ( 14/İbrahim – 2 )
Sonra guruplar kendi aralarında ayrılığa düştüler. Büyük güne şahit olunduğu zamanda vay o kâfirlerin haline!( yazıklar olsun ). ( 19 / Meryem – 37 )
3 - Allah’a Vasıf Yakıştıranlara
Hayır, Biz hakkı batılın tepesine fırlatırız da beynini parçalar, bir de görürsün ki, (batıl) o anda yok olup gitmiştir! Allah'a isnad ettiğiniz o nitelikler yüzünden vay sizlere.
( 21 / Enbiya – 18 )
4 - Allah’ı Anmakta Kalpleri Katılaşanlara
Allah kimin gönlünü İslam'a açmışsa, o, Rabbi katından bir nur üzere olmaz mı? Kalbleri Allah'ı anmak hususunda katılaşmış olanlara yazıklar olsun; işte bunlar apaçık sapıklıktadırlar. ( 39 / Zümer – 22 )
5 – Müşriklere - Allah’a Ortak Koşanlara
De ki: Ben de ancak sizin gibi bir insanım. Bana ilâhınızın bir tek İlâh olduğu vahy olunuyor. Artık O'na yönelin, O'ndan mağfiret dileyin. Ortak koşanların vay haline! .
( 41 / Fussilet – 6 )
6 - Zulmedenlere
Ama aralarından çıkan guruplar, bir ihtilâfa düştüler. Acı bir günün azabı karşısında vay o zulmedenlerin haline! . ( 43 / Zuhruf – 65 )
7 – Yalancı - Günahkar Kişilere
Vay haline, her yalancı ve günahkâr kişinin! ( 45 / Casiye – 7 )
8 - Hesap Gününü Yalanlayanlara
İşte o gün, yalanlayanların vay haline. ( 52 / Tur – 11 )
O gün yalan diyenlerin vay haline! . ( 77 / Mürselat – 15 / 19 / 24 / 28 / 34 / 37 / 40 / 45 / 47 / 49 )
9 - Ölçü ve Tartıda Hile Yapanlara - Yolsuzluk Yapanlara
Ölçüde ve tartıda hile yapanların vay haline. ( 83 / Mütafifin – 1 )
10 - İnsanları Arkadan Çekiştiren - Alay Edenlere
Arkadan çekiştirip duran, kaş göz hareketleriyle alay eden her kişinin vay haline.
( 104 / Hümeze – 1 )
11 - Namaz Kıldıkları Halde Namaz Bilincinden Yoksun Olanlara, Fahşa ve Münkeri Terk Etmeyen Kimselere
Yazıklar olsun o namaz kılanlara ki, onlar namazlarını ciddiye almazlar / gafildirler.
( 107 / Maun – 104 – 105 )
12 - Peygamberi Rehber - Dost Edinmeyip Başka Kişileri Rehber Edinenler
O gün, zalim kimse ellerini ısırıp: « Keşke Peygamberle beraber bir yol tutsaydım, vay başıma gelene; keşke falancayı dost edinmeseydim. And olsun ki beni, bana gelen Kuran'dan o saptırdı. Şeytan insanı yalnız ve yardımcısız bırakıyor » der.
( 25 / Furkan – 27 – 28 – 29 )
13 - Azgınlık Edenlere - Tuğyankarlara
Sonra şöyle dediler: «Yazıklar olsun bize; doğrusu azgınlık edenlerdendik.»
( 68 / Kalem – 31 )
14 - Allah’a Karşı Aşırı Gidenlerden ve Alaya Alanlardan
Kişinin: Allah'a karşı aşırı gitmemden dolayı vay bana, yazıklar olsun; gerçekten ben, alaya alanlardandım, diyeceği gün gelmezden önce. ( 39 / Zümer – 56 )
15 - Peygamberleri Alaya Alanlara
Kullara yazıklar olsun! Kendilerine hangi elçi gelse, onu alaya alıyorlardı.
( 36 / Yasin – 30 )
16 - Allah Hakkında Yalan Uyduranlara
Musa onlara: Yazık size! dedi , Allah hakkında yalan uydurmayın! ( 20 / Tâhâ – 61 )
17 - Kur' an'ı Çağdışı Görenlere
Ana ve babasına: Öf be size! Benden önce nice nesiller gelip geçmişken, beni mi tekrar dirilmekle tehdit ediyorsunuz? diyen kimseye, ana ve babası Allah'ın yardımına sığınarak: Yazıklar olsun sana! İman et. Allah'ın vâdi gerçektir, dedikleri halde o: Bu, eskilerin masallarından başka bir şey değildir, der. ( 46 / Ahkâf - 17 )