Konu Başlıkları: Tasavvufta Sohbetin Önemi
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16 Şubat 2012, 01:09   Mesaj No:8

Esadullah

Medineweb Sadık Üyesi
Esadullah - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Esadullah isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 15316
Üyelik T.: 18 Aralık 2011
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:Kayıp bir Kentten
Yaş:44
Mesaj: 734
Konular: 143
Beğenildi:280
Beğendi:94
Takdirleri:3260
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Tasavvufta Sohbetin Önemi

Bismillahirrahmanirrahim
Essalatu vesselamu aleyka ya ResulAllah

Allah razı olsun sorumuzu yanıtsız bırakmadığınız için kardeşim…

Evvela belirtmek isterizki bu aciz kul Hoca değildir, Kulluk savaşında Şek ve Şüphesiz ve kişiyi kulluktan çıkaran Şirksiz bir şekilde, Allah Azze ve Cel in Emir ve Resulünün s.a.v. getirdiklerine uymaya çalışan , Amacı Hakk olan Tağutların Şerrinden Allaha c.c. sığınan garip bir kuldur.

Der ve devamederizki;

Sohbet kelimesine ve bu kelimedeki manaya bakış açımızdan olsa gerek sohbeti çok farklı kulvardan seyrediyoruz. Ne acı ve üzüntüdür bizim içinki şimdilerde söyleşi olarak adlandırılan, kişilerin Dünyevi, Malayani ve Her Alanda yaptıkları konuşmalara da sohbet denmektedir.Evet bu tarz konuşmalar söyleşi olabilir lakin sohbet başlı başına bir derstir.Sohbet kişiye her alanda eksiklerini gösteren ve ağızdan çıkmadan Kalbde beliren güzelliktir.Bir ummandan akan damlalardır.

Tasavvufta sohbetin yeri çok büyüktür çünki sohbet birlik demektir.Beraberlikte edilen sohbet kişilerin ilmi derecelerine göre birbirinden destek almaları ve kendi hatalarını görmeleri bir nevi kendi eksiklerini tamamlamadır.İlmen yüksek olanın kelimelerinden hisse kapmak, gariplerin halini anlamak, kendi nefsinde sohbeten aldıklarını tatmaktır aslolan…

Sohbet eğer bir ilim erbebının ağzından çıkarsa Kalplere yumuşaklık ve haz verir.Ki sohbet asla ve asla vaaz değildir.Vaaz önceden hazırlanan ve sonrasında hitap edilen bir bilgidir.Sohbet ise ilmi kadar ve birikimlerince bazende ummandan gelen damlaların Kalbe inen ve dil ile ikrar edilen ve mecliste bulunanlara hitabı herkesin ihtiyacına göre olan hitaptır.Bir sohbet meclisinde edilen sohbetten o mecliste bulunan herkes nasibine düşeni alır ve kendisini muhasebe eder…

Sohbet meclisleri Allahın c.c. ve Resulünün s.a.v. çizgisinden şaşmadan, Hakkı batıldan ayıran ve Kuran – Sünnet ilişkisinin ışığında, Allahın c.c. anıldığı meclislerdir.Bu ne şereftrki Resulullahın s.a.v. hadisinde -ki konuda mevcut koymayacağım buraya- bahsettiği Allahı c.c. anmak için toplanan ve Allahın c.c. da onları andığı bir toplumda sohbet Ummanlarından kovalarını, kaplarını dolduran ve Allah c.c. katında anılanlardan olunur.

Sohbeti tanımlamak gördüğünüz üzre kişilerin sohbetten anladıkları kadarı iledir.Kimimiz sohbetin ehemmiyeti anlatan bir yazıyı komple ele alırız, kimimiz bir dörtlüğe takılır kalırız, ilim Sonsuz Mülkün sahibi Allah Azze ve Cel in ummanlarından bir ummanıdır bu ummandan herkesin havuzunun aldığı kadardır.Bu yüzden sohbetlerde herkes havuzu kadar su alır, Yunus bir dörtlükle anlatır, bu aciz anlatmayı dahi beceremez….


Vesselam veddua


Şule bize aydan değil
Aşk eri bu soydan değil
Rızkımız bu evden değil
Derya-yı ummandan gelir. .Yunus Emre
Alıntı ile Cevapla