TÖVBE dedikleri o sey aslinda "beyat"ti. Yani bir kimseyi yönetici olarak kabul etmek. Tövbe yalnizca Allah'a verildigi halde beyat din alaninda Allah icin nebiye verilir (Fetih 10), yönetim alaninda ise devletin emîr denen baskanina (Mümtehine 12). Allah hükmüne kimseyi ortak etmez (Kehf 26) -[Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]. O halde eger o tarikatin merkezinde yapildigi gibi tövbeye beyat eklenirse Allah'a insan eklenmis olur ve sirke batilir. Batilmis iste. Ordaki tövbeye bakar misiniz. "Ya Rabbi!" diye basliyor; "gavs hazetleri..." diye bitiyor. Tövbeye beyat iste böyle eklenir; Allah'in hükmüne seyh böyle ortak edilir. Önemli bir nokta, Kuran'daki beyat sarta baglidir: halkin onayi. Yani emîr secilen kisi halkin onayladigi icraati yapacak. Kuran buna ma'rûf ([Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...]) diyor. MA'RÛF, Allah'in Kuran'daki hükümlerini iptal etmemek sartiyla halkin IYI saydigi istir; ilahî degil beserî deger yargisidir. Örnegin Suudi diktatörlükte kadinin araba sürmesi, sokakta tek basina yürümesi, lokantada yemek yemesi, basini acmasi... yasaktir ama vahalarda [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] traktör sürebiliyor; basini acabiliyor, disarda tek basina yürüyebiliyor. Cöldeki örf bu.
Suudi dikta o kadina "Arac sürmeyeceksin! Basini örteceksin!" diye dayatirsa ne olur? İsyan hak olur. Inananlara bu hakki Allah vermistir (Mümtehine 12): Ey emîr! Inanan kadinlar gelip örfe uygun islerde sana isyan etmeyeceklerine dair beyat etmek istediklerinde onlarin beyatini kabul et. Acik ve net. Eger emîr, Allah'in hükmünü iptal etmeyen bir örfe aykiri davranirsa halk isyan etme hakkina sahiptir, isyan eder. Hz Peygamber zamaninda inanan kadinlar özgürce sokaga cikar ve özgürce Allah'in evine girip üzerlerine farz olan cuma namazini kilarlardi. Ama o tarikatin merkezinde kadinlar Allah'in evine gidemiyor, erkeklerin yürüdügü sokaklara cikamiyor, erkeklerin yemek yedigi lokantalara gidemiyorlar. Yasak. Tipki Suudi diktatörlükte oldugu gibi.
H
ani Allah'in onlara tanidigi isyan etme hakki? Yok. Islemiyor. Cünkü sizin, "Gavs hazretlerini seyhim olarak kabul ediyorum" diyerek ona beyat etmenizi sagliyorlar. O beyatin sarti da yok. Seyhinize kayitsiz sartsiz uyacaksiniz.
Bunu kabul etmedim. Cünkü benim kayitsiz sartsiz itaatim yalnizca Rabbimedir. Benim seyhim O. Gavs hazretleri dahil, hic kimseyi O'na ortak etmem.