Konu Başlıkları: Pratik Bilgiler/MEDİNEWEB
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05 Nisan 2012, 21:38   Mesaj No:18

Esma_Nur

Medineweb Emekdarı
Esma_Nur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu: Esma_Nur isimli Üye şuanda  online konumundadır
Medine No : 4458
Üyelik T.: 19 Ekim 2008
Arkadaşları:0
Cinsiyet:kadın
Memleket:sivas/istanbul/
Mesaj: 5.442
Konular: 575
Beğenildi:4533
Beğendi:6129
Takdirleri:24126
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Pratik Bilgiler

Evin güzel kokması için..


İslam’da güzel kokunun anlamı en başta temizlikle vurgulanmaktadır. Bedenin ve ruhun temizliği bizi güzel kokuya götürecek ilk adrestir bu yüzden. Beden ve ruh temizliğinden kadın, erkek hepimizin üzerine büyük sorumluluk düşmekte ama iş mekan temizliğine gelince hanımlar bu konuda işin ehli olarak erkeklerden bir adım daha öne çıkıyor hiç şüphesiz. Evini mis gibi silip süpüren, temiz çamaşırları sabunlara sarıp dolaplara kaldıran, sandıklardan buram buram yükselen naftalin kokuları, defter aralarında saklanan mis gibi gülkuruları hep güzel kokunun izinden giden mucit hanımlardan armağandır bizlere.

Evlerdeki güzel kokuların tutkunu annelerimizin kış günlerinde sobanın üzerine bıraktıkları portakal kabukları odanın kokusunu nasıl da bir anda değiştirir. Çamaşırların arasından gelen tertemiz kalıp sabunların kokuları, çeyiz sandıklarının aralanan kapağından yükselen naftalin kokuları, dolaplardan çıkan buram buram lavanta kokularının yerini günümüzde artık oda spreyleri, kokulu deterjanlar, yumuşatıcılar, kokulu mumlar aldı bile. Ama anında evi mis gibi yapan bu teknoloji güzeli kokuların sağlık açısından zaman zaman tehlikeli olduğunu akıldan çıkarmamak lazım.

Sağlık Bakanlığı oda ve araba kokuların hafıza kaybına sebep olduğu yönünde uyarı yapıyor. Bakanlık, izin alınmadan üretilen ve satılan oda ve oto kokularının içerdiği yüzlerce zararlı madde nedeniyle göz yaşarması veya kuruması, çift görme, burun tıkanıklığı, kulak çınlaması ve ağrısı, baş dönmesi, öksürük, nefes darlığı, yutkunmada zorluk, astım krizi, uyumsuzluk, kısa süreli hafıza kaybı, mide bulantısı, pek çok sağlık sorununa yol açtığına işaret ediyor.

Tarçın kokulu mutfaklar

Bu yüzden hazır koku alırken ucuza satılan kokulardan uzak durun. Ama bunun anlamı pahalı kokuları tercih edin değil. En iyisi maharet ile zekayı birleştiren buluşlara göz atıp evlerimizi mis gibi kokutmak. İşte güzel kokulu mutfak ve odalar için pratik bilgiler: Evde en fazla kokunun yükseldiği yer hiç şüphesiz mutfaklardır. Ama eğer yemeğin dibi tuttu, yemek kokuları birbirine karıştı ya da balık pişti ise o mutfakta artık durulmaz. Pencereyi açıp mutfağı havalandırmak yetmez. O zaman bir de şunları deneyin: Kalorifer üzerine koyduğunuz su dolu bir kabın içine birkaç damla güzel kokulu parfüm damlatın. Kalorifer yandığı sürece bu koku mutfağınıza yayılır.

Yine mutfağınızın güzel kokması için bir parça alüminyum kağıt üzerine tarçın serptikten sonra, bunu sıcak fırının içine koyun ve fırının kapağını açık bırakın. Mutfak tezgahınızın tertemiz olması ve mis gibi kokması için de, küçük bir leğene su doldurup içine sıkılmış limon suyu veya bir miktar tuz atın. Bu suyla bir bezi ıslatıp, silin. Hem lekelerden kolayca kurtulmuş olacaksınız hem de mutfağınız mis gibi kokacak. Yine zaman zaman buzdolabından hoş olmayan kokular alırsınız. Bunu önlemek için, küçük bir tabağa üç dört limon dilimi koyun ve buzdolabının en alt gözüne yerleştirin. Ancak her sabah dilimleri yenilemeyi unutmayın.

Lavanta kokusunda iyi rüyalar

Şimdi odalara ve salona geçelim. Biliyorsunuz son zamanlarda yastıklar yeniden moda oldu. Size önerimiz küçük şeffaf bez keseler içine koyduğunuz lavantaları bu yastıklar içine yerleştirmeniz. Koltuğa her yaslandığınızda arkanızdaki yastıklardan odaya mis gibi lavanta kokusu yayılacaktır. Bu küçük lavanta keselerini yatak odasında kullandığınız uyku yastıklarınızın da içine koyabilirsiniz. Yatak odalarının güzel kokması için bir geleneksel koku tarifini de Anadolu’dan verelim. Yatak odalarının güzel kokması için kurutulmuş karanfil tohumu, iki sıra halinde ipe dizilir ve gelinler bu güzel kokuyu boyunlarına asarlarmış. Karanfilin tercih edilmesinin sebebi kokusunu sonuna kadar taşıyor olması. Tabi bir de odanın güzel kokması için karyolanın baş kısmına asılırmış. Yine çeyiz sandıklarında saklanan ayva dolaba güzel kokusunu verirmiş.

Eviniz için pratik ve güzel kokular

Evlerin güzel kokması için vereceğimiz en pratik bilgilerden biri de parfüm. Günlük ve haftalık temizliğin ardından lambalara parfüm sıkın ve farkı görün. Ampul yandıkça odaya güzel kokular yayılacaktır. Peki tütsü kokusuna ne dersiniz? Eğer sizin için ağır kaçmayacaksa akşamları mum ve tütsüden evinizde hoş bir koku oluşturabilirsiniz. Ancak küçük bir hatırlatma sakın tütsüyü ve kokulu mumları yemek kokusu olan yerlerde kullanmayın. Yine ucuz ve pratik bir hoş koku tarifi daha. Bittiği halde atmadığınız ağzı fısfıslı temizlik kutunuzu yarısına kadar güzel kokulu bir çamaşır yumuşatıcısı ile doldurun üstünü de su ile kapatıp çalkalayın. Bu karışımı koltuklarına perdelerinize sıkın. Eviniz mis gibi kokacaktır.


ALINTI
__________________
Birbirimize Fikirlerimiz uyuşmasa bile İNSAN olduğumuz için SAYGI duymamız lazım...

Ne MUTLU MÜSLÜMANIM DİYENE....
Alıntı ile Cevapla