Konu Başlıkları: şeytan insana nasıl yaklaşır
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04 Nisan 2008, 22:12   Mesaj No:2

Emekdar Üye

Medineweb Emekdarı
Emekdar Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar Üye isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 16627
Üyelik T.: 11 Şubat 2012
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:47
Mesaj: 4.081
Konular: 315
Beğenildi:48
Beğendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Standart Cvp: şeytan insana nasıl yaklaşır

“Sinsice, kalplere vesvese ve şüphe düşürüp duran' vesvesecinin şerrinden. Ki o, insanların göğüslerine vesvese verir (içlerine kuşku, kuruntu fısıldar);”(Nas Suresi,4-5)
İnsanlığın en büyük ortak düşmanı “Şeytan” sanılanın aksine insanları çok büyük kötülüklerin ve apaçık günahların içine sürüklemez. Her düşman gibi şeytan da son derece sinsidir. Şeytan ve taraftarları insanların en değerli kaynakları olan vakitlerini tüketmeye çalışır. Nasıl mı? Oldukça sinsi bir metotla: detayların içine hapsederek…

Dünya hayatında imtihanımız gereği, her gün kendimizi bambaşka bir olayın içinde veya bambaşka bir konumda buluruz. Allah bizim bu olaylar karşısındaki davranışlarımızla
deneyeceğini “O, amel (davranış ve eylem) bakımından hanginizin daha iyi (ve güzel) olacağını denemek için ölümü ve hayatı yarattı. O, üstün ve güçlü olandır, çok bağışlayandır.” (Mülk Suresi,2)ayetiyle haber vermektedir. Allah’ın sonsuz cennetine kavuşabilmek için insan, bu davranışlarını her an Allah rızasının en fazlasını kazanacak şekilde düzeltmekle yükümlüdür. Ne var ki şeytan, insanın karşılaştığı bu görüntüleri ve olayları içinden çıkılamaz bir hale getirmek için uğraşan bir düşmandır. Şeytan bu görevini son derece sinsi yöntemlerle yerine getirir.

Şeytanın Silahı Detaylarla Oyalamak

“(Şeytan) Onlara vaadler ediyor, onları en olmadık kuruntulara düşürüyor. Oysa şeytan, onlara bir aldanıştan başka bir şey va'detmez.”(Nisa Suresi,120)

Ayetten de anlaşıldığı gibi, insan Allah rızası için, İslam’ın yararına bir işe koyulduğunda şeytan da hemen onun yanında çeşitli vaatlerde bulunarak iş başına geçer. Fakat insanı, açıkça Allah yolundan alıkoyamayacağını bildiğinden bu işi “detaylara gizlenerek” yapar.
Müminin yapacağı işin sonuca ulaşmasını engellemek için, onun dikkatini işi yavaşlatıp geciktirecek, hatta yapmaktan vazgeçirecek detaylara çeker. Örneğin Allah rızası için yapılan hayırlı bir işe engel olmak, insanların imanına vesile olacak her türlü faaliyeti önlemek için şeytan, kişiyi o işle ilgili birçok detayla oyalar. Bu da kişinin hem vakit kaybetmesine, yapılacak işi giderek daha zor görmesine hem de şevkinin kırılmasına sebep olabilir.

Şeytanın insanı detaylarla oyalama taktiğine bir diğer örnek de günlük hayattan verilebilir. İnsanın bütün gün boyunca “ne giyeceğim, akşama ne yiyeceğim, filanca yere nasıl gideceğim, falanca acaba hakkımda ne düşünüyor..” gibi gereksiz detaylara takılıp kalması onu asıl düşünüp anması gereken çok daha önemli konulardan uzaklaştırır. Allah rızasını kazanacak faydalı işler yapmaktan alıkoyar. İşte şeytanın hedeflediği de tam olarak budur. Şeytan hayra engel olmak için dosdoğru yolların üzerine pusu kurup oturur.

"Madem öyle, beni azdırdığından dolayı onlar(ı insanları saptırmak) için mutlaka senin dosdoğru yolunda (pusu kurup) oturacağım.”(Araf Suresi.16)
Oysa Allah rızası için yola çıkan bir kimse, hiçbir konuda detaylarla gereksiz yere vakit kaybetmez, sonuca kilitlenir. Allah’ın “Demek ki, gerçekten zorlukla beraber kolaylık vardır.” (İnşirah Suresi, 5) ayetini düşünür, Allah’ın zor gibi görünen her işi kendisi için kolay kılacağını bilir ve Allah’a güvenir. Böylece detaylarla hiç uğraşmadan Allah rızası için yapması gereken işi en kısa sürede sonuca ulaştırır.

Detaycılık Bir Tür Manevi Hastalıktır
Detaycılık, insanı imandan, derin düşünmekten uzaklaştıran bir tür manevi hastalıktır. Şeytan bu hastalığın ilk virüsünü, önemsiz detaylarla düşünceye enjekte eder. Hastalık zihinde yayıldıkça etkilerini başarısızlık, şevksizlik, ümitsizlik, pasiflik olarak gösterir. Kişi detaylara o kadar dalmıştır ki, işi yapanın da yaptıranın da Allah olduğunu unutmuştur. Bu yüzden de elini attığı hiç bir işte başarılı olamaz, bütün yaşamında bir bereketsizlik hakim olur. Bu başarısızlıkları onun şevkini ve ümidini iyice yok eder, giderek daha pasif bir karaktere bürünür. Oysa bu hastalıktan kurtulmak son derece kolaydır. Bu durumu şeytanın verdiğini bilen insan, her işinde samimi bir niyetle o işi sonuçlandırmaya odaklanarak şeytanın planlarını bozabilir. Allah da onu, ayette bildirdiği gibi “kolay olanda başarılı kılar”. (A’la Suresi, 8)

Titizlik ve Detaycılığı Karıştırmamak
Titiz olmakla detaycı olmayı birbirine karıştırmamak gerekir. Titiz olmak yapılan işe duyulan saygının göstergesidir. İşi en güzel, en doğru ve en başarılı şekilde sonuçlandırmak için yapılan çalışmayı titizlikle sürdürmek, tüm dikkatini vererek özenle çalışmak ve önündeki işe kilitlenip sonuca odaklanmak demektir.
Ne var ki bunun şeytanın bir taktiği olduğunu bilen mümin herhangi bir iş üzerindeyken o işi tamamlamasına engel olacak hiçbir detayla vakit kaybetmez, sadeye yapacağı işe kilitlenir.
Şeytanın en önemli silahlarından biri olan detaycılık maskesiyle onu hapseder.
Alıntı ile Cevapla