Tekil Mesaj gösterimi
Alt 08 Nisan 2008, 19:44   Mesaj No:1

NUR

Medineweb Emekdarı
Avatar Otomotik
Durumu:NUR isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 127
Üyelik T.: 10 Eylül 2007
Arkadaşları:4
Cinsiyet:
Memleket:ankara
Yaş:31
Mesaj: 1.805
Konular: 527
Beğenildi:30
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Çocuğa Kur'an-ı Kerim ve**İlk Dini Eğitim Yöntemi

Çocuğa Kur'an-ı Kerim ve**İlk Dini Eğitim Yöntemi

Kur’an-ı Kerim eğitimi konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli şey, Kur’an-ı Kerim’in, çocuk için en uygun zamanda, doğru ve anlaşılır ama korkutmadan, sevdirerek öğretilmesidir. “Öyle yapma günah!”, “Bir daha yaparsan ALLAH seni cehenneminde yakar...” gibi ifadelerden kaçınmalı, Kur’an-ı Kerim’i gerçeklerden uzaklaşmadan fakat onların anlayabileceği bir şekilde anlatmalıyız.
Kur’an-ı Kerim’in insanlara verdiği sorumlulukları çocuklara aktarırken izlenebilecek bir yönteme göre:

1. Adım, çocuğa her işin başında besmele çekmeyi öğretmektir. Bu, çocuk için önce refleks halini alır; zaman içinde bu davranışın, yapılan işlerin ALLAH rızasına uygunluğunun gözetildiği, ALLAH’ın gücüyle desteklendiği açıklaması yapılırsa, çocuk için anlamı daha da netleşecek ve ALLAH ile arasında daha güçlü bir bağın oluşmasına neden olacaktır.

2. Adım şükretmektir. Çocuklarımıza, yapılan bir iyiliğin sonucu olarak nasıl karşımızdaki kişiye teşekkür ediyorsak, ALLAH’a da bize verdiği nimetler için teşekkür etmemiz gerektiğini anlatabiliriz. Bu ifadeyi hayata geçirmek için de yemeklerden sonra “Elhamdülillah” diyerek başlayabiliriz.

3. Adım infaktır. Şükür eylemini içine sindiren bir çocuk, hayatın ve tüm nimetlerin sahibinin ALLAH olduğunu bileceğinden, kendisine ALLAH’ın emaneti olarak verilen para-mal-dünya nimetlerini yine ALLAH yolunda harcamaktan çekinmeyecektir. Çocuklukta ALLAH için vermeye alışan, elindeki imkanları birer emanet olarak gören ve bu emanetin hakkını ödemeyi bir görev bilen çocuk, hayatının tüm evrelerinde bu davranışı tekrarlayabilir.

4. Adım Rabbi tanımadır. Çocuklarımıza, insanın son derece zayıf yaratılmış bir varlık olduğunu, bununla beraber yaratılmış her şeyin oluşturulmasının, korunup kollanmasının, kısacası bu düzenin bir sahibi olması gerektiğini düşündürtmeliyiz.

5. Adım ibadetlerin yeri-yönüdür. İbadetin ne olduğu, ne için yapılması gerektiği çocuklara net ve anlaşılır bir dille açıklanmalıdır. Çocuklar sadece bir korkutma mekanizmasıyla ibadete yönlendirilmemeli, kazanımlar ve müjdeler de ibadeti açıklamada kullanılmalıdır.

6. ve son Adım yardım talep etme mahiyetidir. Çocuklarımıza, ihtiyaçlarını giderirken yardım aldıkları insanları ya da eşyaları kabul edip teşekkür etmeleri gerektiğini ama esas gücün ALLAH’ta olduğunu, bu yardımlar yüzünden duyulan minnetin, ALLAH’a duyulan minnetten fazla olmaması gerektiğini anlatmamız gerekir.

Bütün bu adımları çocuklarımıza karşı ne kadar dikkatlice uygulamaya çalışırsak çalışalım, esas yapmamız gereken bütün bunları öncelikle kendi içimize sindirmemiz, yaşamamız ve böylece onlara örnek olmamız gerektiğidir.
__________________
EN GÜZEL AŞK: ALLAH!
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi NUR 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Hadîsi anlamak için nelere dikkat etmeli Hadis-i Şerif NUR 0 2475 10 Ağustos 2009 20:09
Allah Rızası İçin Hadis Uyduranlar/Medineweb Hadis-i Şerif Mihrinaz 1 2870 10 Ağustos 2009 20:07
18.HAFTANIN KONUSU:Çocuklar Dünya Hayatının Süsü... Hafta'nın Konusu NUR 1 2875 09 Ağustos 2009 23:05
35.Haftanın Misafiri Elifzişan Hafta'nın Misafiri kurtmehmet 11 6245 09 Ağustos 2009 22:35
Çocuklar Ümmetin Geleceğidir! Çocuk ve Aile Sağlığı NUR 0 2472 07 Ağustos 2009 22:03