Konu Başlıkları: Zikrin adabı
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03 Temmuz 2012, 16:52   Mesaj No:9

muallime

Medineweb Sadık Üyesi
muallime - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:muallime isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 14876
Üyelik T.: 01 Aralık 2011
Arkadaşları:13
Cinsiyet:Anne
Mesaj: 874
Konular: 134
Beğenildi:137
Beğendi:67
Takdirleri:484
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Zikrin adabı

PROF. DR. ORHAN ÇEKER: Öncezikir ne demektir, meselesini ele alalım ? Ya da bu problem niye gündeme geldi, oradan başlayarak îzâhı yapalım

Tasavvufa karşı çıkanlar, zikir eylemine karşı çıkıyorlar ki, zikir iki türlü yapılır.
Bir, insanın kendi kendine tenha bir köşeye çekilerek Allah’ı zikretmesi, bir de cemaat halinde sesli zikir yapması.
Bu iki şekil tatbik ediliyor. İkisine de karşı çıkmaktadırlar. Derler ki, toplu sesli zikir yoktur. Ondan sonra da derler ki, zikir dediğiniz şey “Allah, Allah, Allah” demek değildir. ‘Allah, demek diye bir zikir yoktur. Zikir olsa olsa cümleyi tamamlayan şey, yani zikir tam bir cümle olur.
Mesela La ilahe illallah bir zikirdir, Elhamdülillah bir zikirdir, Sübhanallah bir zikirdir. Ama Allah, Allah, Allah kendi başına bir şey ifade etmiyor. Tek kelime zikir olmaz…’ derler.
Bu problemi îzâh edecek şekilde meseleyi yine baştan alayım : Zikir, Kur'ân-ı Kerîmdeki manalarına baktığımız zaman, birkaç manaya geldiğini görürüz.

Zikir, vahiy manasına gelir. Mesela Hicr sûresi 9. ayette ve Kamer sûresi 25. ayette… zikir, vahiy anlamındadır. Yani zikir, Allah’ın , Peygamberine verdiği vahiydir. İkinci bir manası, sesli olarak ALLAH adını söylemektir. Mesela “(Kesilirken) üzerine Allah’ın isminin anılmadığı (hayvanlardan) yemeyiniz” (En’am sûresi 121.ayet. Ayrıca bkz. Maide : 4 ve En’am : 119).

Yani hayvanı keserken açıktan açığa “Bismillahi Allahü Ekber” denilenleri yiyeceğiz, Allah’ın zikredilmediği hayvanları yemeyeceğiz, demek olur.

Buradaki zikir, açıktan açığa dil ile, seslice Allah demektir.
Bu anlamda çokça ayet vardır. A’la suresi de bu manadaki bir ayetle başlar.

Zikir genel olarak ilim anlamına da gelir. İlim mesela ehl-i zikir denildiği zaman ilim ehli akla gelir.
Bir de zikir dilini de oynatmadan, ses de çıkarmadan sadece kalben hatırlamak anlamına gelir.
Kur'ân-ı Kerîmde bu anlamda da kullanılıyor. Ayrıca zikir kelimesinin, Yusuf sûresi, 45. ayete baktığımız zaman, hatırlamak anlamına geldiğini görürüz.

Sonuçta ister kalben hatırlamak olsun, ister dil ile açıklama olsun, ister vahiy olsun, ister ilim anlamında olsun bunların hepsi zikrin manalarıdır. Peki bu insanlar zikrin nesine karşı çıkıyor ?
Diyorlar ki Allah lafzı zikir olmaz. Bir de toplu olarak zikir olmaz diyorlar. Önce “Allah” lafzı tek başına zikir olur mu, olmaz mı, o meseleyi ele alalım :


TEK BAŞINA ‘ALLAH’ LAFZI ZİKİR OLUR MU ?

Her şeyden önce şunu söyleriz ve hatırlatırız : Kendi kendilerine yalın olarak ALLAH lafzını, hem de binlerce defa Allah Allah lafzını zikir ede ede, tasavvufta letâif denilen vücüdun zikre hassas noktaları zikreder hale gelebiliyor. Mesela insanın kalbi Allah diye diye bir an gelir ki, aynen dil gibi o da zikretmeye başlar. Bu, ne ile olur ? Allah, Allah diye zikretmekle olur. Öyleyse Allah lafzının zikir oluşu tecrübî olarakta sabittir.
**************************************
Orhan hoca benim söylemek istediklerimi güzelce toparladığı için buraya aldım.
Eğer başka hiç bir ayet ve hadis olmasaydıda ,Sadece şu ayeti kerime bile zikir için yetrlidir.Vezkürisme Rabbike !!!Rabbinin ismini zikret!!




Rasululah efendimiz şöyle buyurdu:Allahın yüzden bir eksik 99 ismi vardır,Herkim onları sayarsa (sayar,manasını anlar ve şuuruna ererse)cennete girer.Allah tektir ve teki sever.Buhari ,şurut,18,müslim zikir ,2


Bu hadiste geçen ifade men ahsaha kim sayarsa şeklindedir.Başka rivayetlerdede,ezberlerse şeklindedir.Ezberlerse anlamındada kullanılsa yine itiraz edenlerin aleyhine olur.
Esmaül hüsna (Allahın 99 ismindede Allah ve Hayy isimleri vardır)
Allah ismi ''O''ilah kelimesinden türemiş denilirsede Allahu tealanın has ismidir.Bütün isimlerini kapsar.
''Şanı yüceler yücesi,azametliler azametlisi olan rabbinin İsimleriyle,adıyla sıfatlarıyla anın,hatırlayın,tesbihat edin ,zikir edin.(VAKIA 96)

Yeryuzunde Allah Allah denildikce kiyamet kopmayacaktir/muslim , iman 50,hakim,4,495
Zikir,hatırlama hatırlatma,öğüt, ihtar, uyarı,vahiy,Kuran gibi manaları ihtiva eder.Siz sadece vahiy manasını alırım digger manalarını Kabul etmem derseniz sizin tercihinizdir.
Yuzyillardir bu isimleri ezberliyor sayiyorlar\Savaslarda Allah Allah naralariyla fetihler yaptilar/ve insallah yapacaklardirda
Cok deliller vardir ama bu kadar kafi olsun.
__________________


Alıntı ile Cevapla