Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04 Temmuz 2012, 17:28   Mesaj No:10

JAZARİ

Medineweb Sadık Üyesi
JAZARİ - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:JAZARİ isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 17525
Üyelik T.: 23 Mart 2012
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:44
Mesaj: 585
Konular: 65
Beğenildi:74
Beğendi:41
Takdirleri:13
Takdir Et:
Standart Cevap: Rabıta, Rabıta Nedir, Rabıta Hak mıdır, Rabıta Nasıl yapılır

Peygamberimiz Hz. Muhammed aleyhissalatü vesselamdan, “Peygamberlerden sonra insanların en faziletlisi Ebu Bekir'dir" anlamına gelen bir hadis rivayeti vardır. (Kenzul-Ummâl, 10/543; es-Savâik, 249; Suyuti, Tarihul-Hulefâ, 42)

Başka bir hadiste ise, “Bana Cebrail geldi, ben de ona, benimle hicret edecek olanm kim olduğunu sonuca dedi ki: "Ebu Bekir'dir. O senden sonra ümmetinin işlerini üzerine alıp yürütecek kimsedir ve Ümmetinin en hayırlısıdır" (Kenzul-Ummâl, 10/550-551) buyurulmuştur.

Yine, Ebu Bekir'in önünde yürüyen Ebu'd-Derda hazretlerine, Hz. Peygamber, “Ya Eba'd-Derdâ! Senden daha hayırlı olan birisinin önünde mi gidiyorsun? Şüphesiz, Nebiler ve Peygamberlerden sonra, Ebu Bekir'den daha faziletli birisi üzerine güneş doğup batmamıştır" buyurur. (Mecmau'z-Zevâid, 9/44)

Ayrıca, Abdullah b. Ömer’in şu açıklaması da konuyu ışık tutmaktadır: "Biz Rasûlullah (asm) zamanında insanları derecelendirir ve şöyle sıralardık: Ümmetin en faziletlisi Ebu Bekir'dir. Sonra Ömer'dir. Sonra Osman'dır. Sonra da Ali'dir. Hz. Peygamber bu sıralamayı işitirdi de bize itiraz etmezdi" (Buhâri, Fedâilu's-Sahabe 4; Ebû Dâvud, Sünnet, 8, 4627-4628)

Hz. Ebu Bekir'in ümmetin en üstünü olduğunu söyleyenlerden biri de Hz. Ali'dir. Zehebi'nln meşhur olduğunu söylediği bir haber'de Hz. Ali, "Bu ümmetin en hayırlısı Ebu Bekir'dir" demiştir. (bk. Mecmâu'z-Zevâid. 9/47-48; Tarihul-Hulefâ, 42)

Hz. Ömer ise: "Nebi Aleyhissalatü vesselam'dan sonra bu ümmetin en hayırlısı, Ebu Bekir'dir. Kim bundan başka bir şey söylerse, o müfteridir. Böyle birisine iftira cezası gerekir" diyerek onun gerçek yerini göstermiştir. (Tarihü'l-Hulefa, a.y)

İmam Şafii, Malik, Ahmed b. Hanbel, Süfyan es-Sevri, ehl-i hadis ve ehl-i fıkhın tamamı, Eşari, Bakıllani gibi alimler, Hz. Ebu Bekir'in, ümmetin en faziletlisi olduğuna sahabe'nin ve tabiinin ittifak edip icma halinde olduklarını rivayet eder. (bk. Tedribu'r-Râvi, 2/222-3; es-Savaik, 55; Kitabu'l-Kebâir, 263; Tarihu'l-Hulefa, 41)

İmam-ı A'zam, çok kısa ve veciz olan Fıkh-ı Ekber isimli eserinde: "Nebi (asm) den sonra İnsanların en hayırlısı Ebu Bekr es-Sıddık (ra) dır." (Fıkh-ı Ekber, 5) diyerek Ehl-i Sünnet'in bu husustaki görüşünü belirtir.
Alıntı ile Cevapla