Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05 Temmuz 2012, 07:46   Mesaj No:16

muhsin iyi

Medineweb Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:muhsin iyi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 14028
Üyelik T.: 30 Temmuz 2011
Arkadaşları:5
Cinsiyet:
Mesaj: 143
Konular: 88
Beğenildi:29
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Rabıta, Rabıta Nedir, Rabıta Hak mıdır, Rabıta Nasıl yapılır

Alıntı:
muhsin iyi Üyemizden Alıntı Mesajı göster



Gerçekten rabıta için açık bir nas (Kuran-ı Kerim ayeti) olmadığı gibi peygamber döneminde böyle bir uygulama da yoktu. Zaten ehli tasavvuf da rabıtanın bir ibadet biçimi olmadığını, bir sevgi tezahürü ve manevi ilerlemede bir teknik olduğunu belirtmektedirler. Tevillerle yeni bir ibadet tesis etmek dine bidat koymaktır. Zaten ehli tasavvuf, özellikle Nakşibendîler bu konuda çok hassastırlar.

Peki, rabıta bir ibadet biçimi değilse ve bir sevgi ve maneviyatta gelişme tekniği ise tasavvufta buna niçin ihtiyaç duyulmuştur? Rabıtanın temel işlevi nedir? Öncelikle şunu belirteyim, din demek tasavvuf demek değildir. Bir Müslüman dinin emir ve yasaklarını yerine getirerek de cennete girebilir. Tasavvufun gayesi Cibril hadisinde iman, İslam sorularından sonra gelen ‘ihsan’ sorusuna cevap teşkil etmektedir. Vakıa suresinde de 'ileri geçenler' olarak adlandırılan taifeye şümuldür. Ne yazık ki bu surede bu taife, ümmet-i Muhammed’de geçmiş ümmetlere göre daha az olacağı da vurgulanmaktadır. Allah'ın tasavvufun sırrının akıl ve şeriata uymadığını da Kehf suresinde Hz. Hızır ve Hz. Musa kıssaları ile bu ümmete ders verdiğini de unutmayalım. Gerçi mürşitler şeriatı da her zaman birinci plana aldıklarını, şeriatsız tarikat olmayacağını da vurgulamışlardır.


Muhsin İyi
Yitiksevda kardeşim, çokça şeyler yazmışsın. Ama neden yazıyorum diye hiç düşünmemişsin? Bak bakalım yazımda ne diyorum. Yukarıdakileri bir oku. Rabıtanın ibadet olmadığını, şeyhi sevme tekniği ve ondan yararlanma biçimi olduğunu söylüyorum. Sen bir yummuşsun gözünü, bir açmışsın ağzını sonra da koca bir gürültü yapmışsın. Değerli kardeşim, ben rabıta ibadet değil bir teknik diye söze başalamışım, sen onu ibadet yerine koymuşsun.Al burdan yak diyorlar ya... garip bir durum olmuş. Araba da bir tekniktir, istersen hayatımızdan çıkaralım. Zikirde tespih de bir araç ve tekniktir. Hayatımızdan, ibadetimizden istersen çıkaralım. Yani bu kadar yobazlık olmaz... değerli kardeşim.
Alıntı ile Cevapla