Tekil Mesaj gösterimi
Alt 25 Nisan 2008, 08:24   Mesaj No:1

Belgin

Medineweb Emekdarı
Belgin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Belgin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 7
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:43
Mesaj: 1.277
Konular: 640
Beğenildi:16
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Hanımlar,erkeklerin 'Cuma Namazı'ndan çıkmasını beklemeden namaz kılabilirler mi?**

Hanımlar,erkeklerin 'Cuma Namazı'ndan çıkmasını beklemeden namaz kılabilirler mi?**

Hanımlar, Cuma günü öğle namazını, erkeklerin 'Cuma Namazı'ndan çıkmasını beklemeden kılabilirler mi? Cuma gününü nasıl değerlendirmeliyiz? Cuma Gecesi ne zamandır?


Cuma günü, Müslümanlar için çok önemli bir gündür[].Bu günde Müslümanlar camide toplanıp birlikte Cuma namazını kılarlar. Topluca yapılan bu ibâdet, o günü bayram günü değerine yükseltir.

Bu sebeble Cuma gününe Seyyidü`l-eyyam, yani, günlerin itibarlısı,efendisi de denir. Bütün hayırlı işlerin Cuma günü meydana geldiği; tarih boyunca pek çok kudsî hâdiselerin hep Cuma günü zuhûr ettiği rivâyet edilir.

Hadîs-i şerîf`te şöyle buyrulur:
"Üzerine güneşin doğduğu en hayırlı gün, Cuma günüdür. Âdem (as) o günde yaratılmış, o gün Cennete konmuş, o gün Cennetten çıkarılmıştır. Kıyâmet de ancak Cuma günü kopar...

" Çoklarının zannettiği gibi Cuma günü, iş yapmak, hayırlı ve faydalı mevzularla meşgul olmak haram değildir.İş yapma yasağı, sadece namaz kılma vaktine mahsustur. Namaz dışında çalışmak, alış-verişte bulunmak mübahtır. Zaten âyette de, namazdan sonra yeryüzüne rızık aramak üzere dağılınız, emredilmektedir.
Cuma günü her yönüyle bereketle doludur.Cumanın en önemli özelliklerinden birisi de içinde bir "icabe saatinin, duâların kabul saatinin" bulunmasıdır. Kadir Gecesi, bütün Ramazan gecelerinde gizlendiği gibi, icabe saati de Cuma gününde gizlenmiştir.
Bu arada Cuma'nın Perşembe günü güneşin batmasıyla başladığını da hatırlamak lazım. Ebû Hüreyre r.a rivâyet ediyor ki : Peygamberimiz a.s.m, Cuma gününü anarak "Onda öyle bir saat vardır ki, bir Müslüman kul namaz kılarken o saate rastlar da Allah'tan bir şey isterse, Allah ona dilediğini mutlaka verir" buyurdu. Daha sonra da bu vaktin sınırlı olduğunu eliyle işaret etti."

"O saat hangi saattir?" diye sorulduğunda ise, Peygamberimiz a.s.m, “Cuma namazına başlama zamanından, namazdan çıkıncaya kadardır” cevabını vermiştir.

Cuma, namazıyla, duasıyla, hutbesiyle çok yoğun bir ibadet günü olduğu gibi, aynı zamanda İslâm cemaatine mensup olmanın da bir gereğidir. Bu açıdan hiçbir mazereti olmadan bu nimetten mahrum kalmanın büyük bir vebali vardır. Peygamberimiz, “Her kim önemsemediği için üç Cumayı terk ederse, Allah onun kalbini mühürler” sözleriyle bu ihmalin ağırlığını hatırlatır.
Cuma’yı terk etmenin bu vebali ve günahı yanında, sevabı da o oranda yüksek ve bereketlidir. Bir hadiste bildirildiğine göre, “Bir kimse Cuma günü gusleder, elinden geldiği kadar temizlenir, koku kullanır sonra mescide gider, bulduğu yere oturur ve namazını kılar, hutbeyi dinlerse, önceki Cuma’dan o Cuma’ya kadar işlemiş olduğu bütün günahları bağışlanır. “


Hanımlar, Cuma günü öğle namazını, erkeklerin cumadan çıkmasını beklemeden kılabilirler Cuma namazı sadece erkeklere farzdır. Kadınlar Cuma günleri diğer günlerdeki gibi öğle namazını kılarlar. Onlara Cuma namazı farz olmadığından Cuma cemaatini beklemelerine gerek yoktur. Ezan okunduktan sonra öğle namazını kılarlar.


Cuma gününü nasıl değerlendirmeliyiz
1 - Cuma gününün başlangıcı Perşembe akşamından başlayıp Cuma günü akşama kadar devam etmektedir.

2 - Cuma gecesi ve Cuma günü(Perşembe akşamından itibaren) Kur’ân-ı Kerîm, Cevşen okuyabilir ve nafile namaz kılabiliriz. Efendimiz Aleyhissalâtü Vesselâm’a Salâvât-ı Şerife okuyabiliriz. Besmele, kelime-i tevhid, bolca istiğfar okuyabilir, bunları ve pek çok duayı, zikri, tesbih olarak çekebilir, zikredebiliriz..

3 - Kaza namazlarımız varsa bunları kılmalı, yoksa nafile namaz kılmalıyız.
4- Çokça dua etmeliyiz. Çünkü Cuma günü duaların kabul olduğu bir gündür.

__________________
Her insan hata eder. Hata işleyenlerin en hayırlıları tevbe edenlerdir.
Tirmizî, Kıyâme, 49; İbn Mâce, Zühd, 30.

Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Belgin 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Ben Sana Gül Diyemem Hz.Muhammed(s.a.v) Belgin 0 2346 29 Eylül 2009 09:25
Bir evliyayı vesile ederek dua edilirmi? Soru Cevap Arşivi Kara Kartal 21 10068 24 Eylül 2009 09:38
Mahşerde âzâlarımızın konuşması Soru Cevap Arşivi KuM TaNeSi 1 2541 17 Eylül 2009 15:06
Zekâtını vermeyenlere ibrettir Sâlebe'nin servet... Zekat-İnfak dua dilencisi 1 2207 17 Eylül 2009 09:56
Yaşlı kadınların tesettürü... Tesettür Konuları Belgin 0 2547 07 Eylül 2009 08:26