Konu Başlıkları: Bayanlara özel (Mahrem Konular)
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31 Temmuz 2012, 01:57   Mesaj No:23

Yitiksevda

Medineweb Emekdarı
Yitiksevda - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Yitiksevda isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 2
Üyelik T.: 10 Nisan 2008
Arkadaşları:3
Cinsiyet:Erkek
Memleket:MALAZGIRT
Yaş:47
Mesaj: 5.078
Konular: 295
Beğenildi:124
Beğendi:24
Takdirleri:153
Takdir Et:
Standart Cevap: Bayanlara özel (Mahrem Konular)

Yanlışlıkla Yapılan Katlin Kefareti...

Bir müminin diğer bir mümini öldürmesi düşünülemez. Bu ancak yanlışlıkla olabilir. Kim yanlışlıkla bir mümini öldürürse mümin bir köle azad etmesi ve ölünün ailesine diyet ödemesi gerekir. Eğer ölenin ailesi diyeti bağışlarsa bu gereklilik ortadan kalkar. Eğer ölü size düşman bir kavme mensub bir mümin ise o zaman mümin bir köle azad etmek gerekir. Eğer anlaşmalı olduğunuz kavimden ise ailesine fidye ödemek ve mümin bir köle azad etmek gerekir. Bunları bulamayan kimse Allah'ın tevbesini kabul etmesi için aralıksız iki ay oruç tutar. Hiç şüphesiz Allah herşeyi bilir ve hikmet sahibidir. (Nisa-92)

Bilerek Katlin kısası ...

Ey iman edenler! Maktüller hakkında size kısas farz edildi. Hür hür ile, köle köle ile, dişi dişi ile, fakat kimin lehine maktulün kardeşi tarafından bir şey affedilirse, ma’ruf olan emre ittiba etmeli, ona güzellikle (diyet) ödemelidir. Bu Rabb’ınız tarafından bir hafifletme ve rahmettir. Artık bundan sonra kim haddi tecavüz ederse onun için pek acıklı bir azap vardır.

Ey akıl sahipleri, sizin için kısasta hayat vardır. Bu sayede adam öldürmekten sakınırsınız
(Bakara-178-279)

Oruç hususunda belirlenen Kefaret....

Kur'an, insanoğluna bir rehber, bu rehberliğin apaçık bir delili ve doğruyu yanlıştan ayırt edici bir ölçü olarak (ilk defa) bu Ramazan Ayında indirilmiştir. Bundan dolayı, sizden kim bu aya erişirse onu baştan başa tutsun. Ancak hasta veya seyahatte olan, başka günlerde (aynı sayıda oruç tutsun). Allah sizin için kolaylık diler, zorluk çekmenizi istemez; ama (belirlenen günlerin) sayısını tamamlamanızı ve size doğru yolu gösterdiğinden dolayı Allah'ı yüceltmenizi ve (O'na) şükretmenizi (ister).
(Bakara-185)

Yemin Kefareti...

Allah, düşünmeden ağzınızdan kaçırıverdiğiniz yeminlerden dolayı sizi sorumlu tutmaz, ama bilerek ve isteyerek yaptığınız yeminlerden sorumlu tutacaktır. Böylece, yemininizi bozma karşılığında, on yoksulu kendi ailenize yedirdiğinizin hemen hemen aynısı ile beslemeniz veya onları giydirmeniz veya bir insanı özgürlüğüne kavuşturmanız gerekir; buna imkanı olmayan ise (onun yerine) üç gün oruç tutacaktır. Her ne zaman yemin eder (ve onu bozar)sanız yeminlerinizin kefareti işte bu olacaktır. Öyleyse yeminlerinize sadık olun. Allah mesajlarını size böylece açıklar ki şükredici olasınız.(Maide-89)

Zıhar kavramının Kefareti...

O halde, "Sen bana annem kadar haramsın!" diyerek hanımlarından ayrılanlara ve sonra söylediklerinden geri dönenlere gelince, (onların keffareti) eşlerin tekrar birbirlerine dokunmalarından önce bir köleyi özgürlüğüne kavuşturmak olacaktır. Size (burada) tavsiye edilen budur; çünkü Allah yaptığınız her şeyden tamamiyle haberdardır.

Ancak buna imkanı olmayan, (bunun yerine,) birbirlerine yeniden dokunmadan önce peşpeşe iki ay oruç tutacak ve buna gücü yetmeyen altmış yoksulu doyuracak. Bu, Allah'a ve Elçisi'ne inancınızı isbat etmeniz için (gerekli)dir. Bunlar Allah'ın koyduğu sınırlardır ve hakikati inkar edenleri (öteki dünyada) şiddetli bir azap beklemektedir.
(Mücadile-4-5)

Orucu kasten veya bilmeyerek bozan biri için Kur'anda 60 yada 61 oruç tutması hususunda herhangi bir emir yoktur. Allah kefaretler hususunda farklı farklı konularda ve ayetlerde kefaret miktarlarını açıkça belirlemiştir. Nisa 92 ayeti kerimeyi kıyas yolu ile Oruca hamletme çalışmalarında gözden kaçırılan esas nokta Kefaret hükümünün farklı anlaşılmasındandır.Yanlışlıkla yapılan Katil için açıkça beyan edilen Kefareti Oruç için delil almak Kur'ani metod ile uyuşmaz. Allah birçok hususta Kefaret hükümlerini açıkça izah etmiştir .

Kur'ani kerimde cezalar ve kefaret kişilerin yapmış oldukları hatalar günahlar için zulme uğrayanlara bir nevi diyet ödetme ve bu hata ve günahlardan uzak tutmak içindir.Oruç ise kendi ile alakalı olan bir ibadet biçimidir ve kişinin bilerek veya bilmeyerek oruç tutmaması zaten kendi kendine zarar vermek olduğu vicdan sahibi ise bilmesi zaten kendisi için ceza olarak yeterli olup Kurânda hakkında herhangi bir hüküm olmayışı kefaret olarak 60-61 sayılarını zorunlu kılmak Allah'ın belirtmediği bir konu hakkında hüküm vermektir Ceza misli ile verilir Orucu tutmayanın cezası misli iledir bire birdir.

Allah'ın vermediği bir hükmü Allah resulünün verdiğini düşünmek Kur'an'ın adaletine aykırı bir tutumdur...Allah bize kolaylık kılmaktadır bizler kendi kendimize zorluklar çıkarmaktan sakınmalıyız ...

Allah için yapılan bir ibadeti yerine gereği gibi getirmemesi, insanın kendisine verdiği zarar yeterli gelmesi ayrıca bir cezaya yada kefarete gerek olmadığını Kuran'dan anlıyoruz. Zaten bunları yerine getirmemekle bizler alacağımız cezayı almış oluruz ibdetten mahrum kalmak ile.Namazın, orucun getireceği güzelliklerinden, faydasından, nefsi terbiyesinden gerekli yararları sağlayamamışız demektir. Yani bu durumda cezamızı kendi kendimizi bu ibadetlerden mahrum kalma sureti ile zaten vermiş oluruz.
__________________
Sakın başkasının kölesi olma; çünkü ALLAH seni hür yaratmıştır .

-İmam Ali- (a.s)
Alıntı ile Cevapla