Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29 Nisan 2008, 01:49   Mesaj No:27

Emekdar Üye

Medineweb Emekdarı
Emekdar Üye - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Emekdar Üye isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 16627
Üyelik T.: 11 Şubat 2012
Arkadaşları:2
Cinsiyet:
Yaş:47
Mesaj: 4.081
Konular: 315
Beğenildi:48
Beğendi:0
Takdirleri:149
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cvp: Nur 24/31 Ayet( Açıklamalı Meali)

Nûr-24/31(Taberî Tefsiri - İmam Taberî)


Mü'min kadınlara da söyle; gözlerini (harama) kapasınlar: Ey Muhammed! Ümmetinden olan mü'min kadınlara de ki; Allah'ın, bakılmasını hoş görmediği şeylerden gözlerini sakınsınlar.Onlara bakmasınlar.

Ve ırzlarını korusunlar: Irzlarını, bakması helal olmayan kimselere karşı koruyup örtsünler.Onları örtecek şeyler giysinler.Görünen kısmı müstesna..

Ziynetlerini göstermesinler: Yüz ve eller gibi görünen kısmı dışında ziynetlerini, mahremleri olmayan kimselere göstermesinler.(1)

Başörtülerini yakalarının üstüne salsınlar: Başörtülerini, saçlarını ve boyunlarını kapayabilmek için yakalarının üstüne kadar salsınlar.(2)

Ziynetlerini, kocaları veya babaları veya kocalarının babaları veya oğulları veya kocalarının oğulları veya kardeşleri veya erkek kardeşinin oğulları veya kızkardeşinin oğulları veya (müslüman) kadınları veya (müşrik) cariyeleri veya erkekliği kesilmiş (kadınlara ihtiyaç hissetmeyen, yemek yeme hususunda size tabi olan) hizmetçileri, yahut kadınların mahrem yerlerine muttali olmayan,yaşları küçük olduğu için kadınların avret mahallerini keşfedemeyen çocuklardan başkalarına göstermesinler..

Gizledikleri ziynetlerinini bilinmesi için ayaklarını vurmasınlar: Gizledikleri ziynetleri başkalarına bildirmek için yürürken veya hareket ederken ziynetli ayaklarını yere vurmasınlar.

Ey mü'minler; hepiniz Allah'a tevbe edin ki felaha eresiniz: Ey inananlar! Allah katındaki isteklerinize kavuşasınız diye emir ve yasaklarına riayet ederek Allah'ın taatine dönün.

(1)- Taberî'nin bu görüşünün esası, yüz ile ellerin avret olmadıkları hükmüdür.Doğrusu, nasların teyid ettiği ve İslam ruhuna uygun olan hüküm şudur ki; yüz de avret kısmındandır.Örtülmesi vacibtir.Zaruret veya ihtiyaç olmadan açılması caiz değildir. Nitekim alimler de bu yolda açıklamalarda bulunmuşlardır.Çünkü yüz, güzelliğin aslı ve fitnenin, erkeği baştan çıkarmanın kaynağıdır. Ayet ile kastolunan mana şudur: Kasıt olmaksızın kendiliğinden görünen ziynetlerden ötürü kadına bir günah yoktur.Ama yüzünü açarak ziynetini gösterebileceğine dair herhangi bir ruhsat da yoktur.

(2)- Bu cümlede de yüzün örtülmesi gerektiğine dair delil vardır. Çünkü başörtüsü yakanın üzerine sarkıtıldığı takdirde baş ile yaka arkasında bulunan kısım -ki burası yüzdür- kendiliğinden örtülmüş olacaktır.
Alıntı ile Cevapla