Konu Başlıkları: Bayanlara özel (Mahrem Konular)
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 29 Eylül 2012, 00:40   Mesaj No:43

Medine-web

Medineweb Site Yöneticisi
Medine-web - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medine-web isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 1
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:7
Cinsiyet:Erkek
Yaş:49
Mesaj: 2.988
Konular: 339
Beğenildi:1172
Beğendi:346
Takdirleri:7784
Takdir Et:
Standart Cevap: Bayanlara özel (Mahrem Konular)

1.soruya cevaben ;
4 mezheb ve diğer ictihadler incelendiğinde,bu durumdaki bir kadın kuran okuyabilir okuyamaz görüşleri vardır.ancak dayandığı kaynaklara bakıldığında teredüt söz konusu.yani okuyamaz diyenlerinde,okyabilir diyenlerinde kaynağı hadislerdir.delil olarak sunulan hadislerin mutevatir olduğunda da ittifak yoktur.
delilere bakıldığında,bu konudaki araştırmalarında şu kanaate vardım;" okuyamaz diyenlerin görüşü bana pek makul gözükmüyor.çünkü kuran müslümanın ana kaynağıdır.ayda bir hafta on gün,diğer bir deyışle yılda 100 ile 110 gün arası (bu senenin üçte birine tekabul ediyor) kurandan uzaklaştırılmasının hiç bir makul tarafı olmamalı.kaldı ki kuranda hayz hastalık özür eza olarak tanımalınıyor ve kadının fıtratında vardır.yani kendi isteği dahili yoktur.Allah hem kadını kurandan sorumlu tutacak,hemde hasta(hayz) edecek,hemde kurana yaklaşma diyecek.kanatimce bu makul bir durum değildir.cunupluk dışında bir kadın her halu karda kuranın tahsilini yapabilmeli.

2.soruya cevaben;
birinci soru için;mikrop kapmamak hijyenik ve temizlik için gerekli olsada,mutlaka yapılması gereklidir kaidesi nassa dayalı değildir sadece tavsiyedir.
ikinci soru için; islam hukukunda meni denilen olgu necis değildir.kıyafete bulaşsa bile tahirdir namaz kılınabilir.kılınmamalı tabiri tavsiyedir nassa dayalı bir yasak değildir.
üçüncü soru ise aynen,namaz ve abdestli yapması gereken durumlar gerekmedikçe,cünüp gezilebilir uyuyabilir.gene yukarıdaki gibi islami edep ahlak gereği yıkanması daha makbuldur.

şunu unutmayalım,islamın efali mukellefin dediğimiz 8 tane tabir kullanılır.haram,helal,mekruh,mufsit,mubah,musteha b vs gibi kavramlar karıştırılmamalıdır.sadece haram helal kesindir diğerleri gene örfe ahlaka tavsiyeye binaen kullanılan kavramlardır.
__________________

Büyükler fikirleri,Ortalar olayları,Küçükler kişileri tartışır.
Alıntı ile Cevapla