Tekil Mesaj gösterimi
Alt 26 Mayıs 2008, 09:00   Mesaj No:1

Belgin

Medineweb Emekdarı
Belgin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Belgin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 7
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:1
Cinsiyet:
Yaş:43
Mesaj: 1.277
Konular: 640
Beğenildi:16
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Kene çıkarırken bunları yapmayın

Kene çıkarırken bunları yapmayın

Yaz ayı ile birlikte baş gösteren kene ısırmaları vatandaşları tedirgin ederken, uzmanlardan vatandaşlara kene çıkarma yöntemleri hakkında bir dizi uyarı geldi.

Uzmanlar, vücuda yapışan keneyi çıkarmak için üzerine kolonya, gaz yağı ya da sigara basmanın yanlış bir yöntem olduğunu söyledi.
Yaz ayı ile birlikte baş gösteren kene ısırmaları vatandaşları tedirgin ederken, uzmanlar hayvancılık yapanların günlük kontrol yapmalarını, pikniklerde açık renk elbise giyilmesini ve kenenin patlatılmadan uygun bir aletle çıkartılmasını öneriyor.

Isparta Sağlık İl Müdürü Mikrobiyoloji Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Süleyman Önal, Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığına neden olan virüsün keneler, yabani hayvanlar, çiftlik hayvanları ve insanlar tarafında taşınarak çoğalabildiğini söyledi.

Türkiye'de ilk defa bu hastalığın 2002 yılında görüldüğünü hatırlatan Önal, hastalığın belirtileri hakkında şunları söyledi: "Ateş, ani başlayan baş ağrısı, kas ağrısı, kırıklık, halsizlik, belirgin iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal gibi şikayetler görülebilir. Göğüste kızarmalar ile gözlerde kanlanmalar ortaya çıkabilir. Göğüs ve karından başlamak üzere vücuda yayılan küçük nokta şeklinde kanamalar olabilir ve bu kanamalar büyüyerek vücuda yayılabilir. Burun ve dişeti kanamaları gibi vücudun değişik yerlerinde kanamalar olabilir."

Önal, bu belirtileri olanların vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalarını istedi.

Süleyman Önal, kene tarafından ısırılma veya kene ile temas sonucu virüsün alınmasından sonra hastalık belirtilerinin genellikle 1-3 günde ortaya çıktığını ve bu sürenin en fazla 9 günü bulduğunu belirterek, hayvan ya da başka bir insandan temas sonucu ise 5-6 günde ortaya çıkabildiğini aktardı.

Keneden korunma yolları olarak bilgi veren Önal şunları söyledi: "Kırsal alanda piknik alanlarına giderken açık renkli elbiseler giyinmeyi tercih etmeli, pantolon paçaları çorap içinde alarak kenelerin vücuda girebileceği yerler kapatılmalıdır. Kırsal alandayken sık sık vücut kontrolü yapılmalı, dönüşte mutlaka bütün vücut kene yönünden kontrol edilmeli. Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar vücutlarını ve çocuklarını sık sık kene yönünden kontrol etmelidir. Keneler vücuttan uzaklaştırılırken kopartılmamalı, uygun bir malzemeyle vücuda tutunduğu en yakın kısmından tutularak çıkarılmalıdır. Keneler kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Gaz yağı, kolonya, gaz yağı, sigara basmak gibi yöntemlere başvurulmamalıdır."
__________________
Her insan hata eder. Hata işleyenlerin en hayırlıları tevbe edenlerdir.
Tirmizî, Kıyâme, 49; İbn Mâce, Zühd, 30.

Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi Belgin 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Ben Sana Gül Diyemem Hz.Muhammed(s.a.v) Belgin 0 2335 29 Eylül 2009 10:25
Bir evliyayı vesile ederek dua edilirmi? Soru Cevap Arşivi Kara Kartal 21 9953 24 Eylül 2009 10:38
Mahşerde âzâlarımızın konuşması Soru Cevap Arşivi KuM TaNeSi 1 2529 17 Eylül 2009 16:06
Zekâtını vermeyenlere ibrettir Sâlebe'nin servet... Zekat-İnfak dua dilencisi 1 2193 17 Eylül 2009 10:56
Yaşlı kadınların tesettürü... Tesettür Konuları Belgin 0 2534 07 Eylül 2009 09:26