Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07Haziran 2008, 01:34   Mesaj No:5

Huzurİslam

Medineweb Sadık Üyesi
Huzurİslam - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Huzurİslam isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 9
Üyelik T.: 14Haziran 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 762
Konular: 392
Beğenildi:19
Beğendi:0
Takdirleri:87
Takdir Et:
Standart Osmanli Padişahlari Neden Hacca Gitmedi??

Osmanlı padişahları bütün icraatlarını şeyhülislamın fetvasına dayandırmak zorundaydılar. Bu hükümden biraz olsun ayrılan padişahlar karşılarında şeyhülislamı buluyor, şiddetli tepki görüyorlardı. O kadar ki Kanuni Sultan Süleyman her icraatını şeyh’in fetvasına uygun yaptığını göstermek için fetva dolu sandığın mezarına konmasını istemiş. İslam inancında buna yer olmadığını söyleyerek merak içinde sandığı açtıran şeyhülislam kendi fetvalarını görünce başını ellerinin arasına alıp şöyle mırıldanmış:" sen kendini kurtardın süleyman ya biz kendimizi nasıl kurtaracağız?"
Böyle bir dünyada dinin hükmüne aykırı icraat yapmanın imkansızlığı ortadadır. Demek oluyor ki padişahların hacca gitmemesi 623 yıl osmanlıyı islam çizgisinde tutmak için kılı kırk yaran islam alimlerinin fetvasıyla gerçekleşmiştir. Peki ama neden böyle bir fetva verdiler?

1-Osmanlı devleti "i’la-yı kelimetullah" (Allah inancını yayma) gibi bir misyon üstlendiğinden hep savaşın içindeydi. Savaş içindeki bir ülkenin padişahı uzun süre başkentten ayrılamazdı. Hac o günlerin şartlarında aylar sürüyordu.Bu zaman içinde devlette fitne çıkabilirdi. Sultan 2. Murad’ın Manisaya çekilmesini fırsat bilen avrupanın macaristan öncülüğünde birleşip osmanlı üstüne haçlı seferi açtığını unutmayalım.
2-Padişahlar sıradan vatandaşlar gibi tek başlarına haccedemezlerdi. Kara ve deniz yoluyla giderken uğrayabilecekleri saldırılardan korunabilmek için yanlarına bir ordu almaları gerekiyrdu. Ayrıca aşçıları, özel muhafızları, danışmanları, vezirleri ve komutanlarıda yanlarında olmalıydı. Devlet boşluk kabul etmez. Bu yüzden padişahlar hacca giderken de devleti idare etmek zorundadırlar. Elçiler gönderecekler, gelen elçileri kabul edecekler, geçtikleri bölgelerin fukarasına sadaka dağıtacaklardı. İstanbulla aralarındaki iletişimin devamı içinde ulakların devamlı gelip gitmeleri gerekiyordu. Yani hacca savaşa gider gibi gidecekler bunun içinde çok büyük masraflara katlanacaklardı. Hiçbir padişah şahi servetinden bunu karşılayamazdı. Çünkü günümüz siyasetçileri gibi o kadar zengin değillerdi, çünkü haramzade olmadıklarından helale hassasiyet gösteriyorlardı. Masrafları devlete yüklemeleriyse adil olmazdı. Neden derseniz; hac devletin üzerine değil, kişinin üzerine farzdır. Fetva işte bütün bu değerlendirmeler sonucu verilmiş padişahlar bu yüzden hacca gitmemişlerdir. Ama her yıl sürre ayı ile mekke ve medine halkını altına boğar bölgede tek bir fukara bırakmazlardı. Peygamber mirasına da ölümüne sahip çıkarlardı.
Alıntı ile Cevapla