Konu Başlıkları: Vaize Kimdir?
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 21 Ocak 2013, 23:49   Mesaj No:3

RemLe

Medineweb Aktif Üyesi
RemLe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:RemLe isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 164
Üyelik T.: 14 Eylül 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:bayan
Memleket:Allah bilir
Yaş:34
Mesaj: 171
Konular: 81
Beğenildi:14
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Standart Cevap: Vaize Kimdir?

VAAZ MATERYALLERİ

Vaizelerin vaaz materyalleri açısından karşılaştıkları problemlerle ilgili olarak konuyu
a- konu hazırlama materyali,
b- mekana ait materyaller,
c- Müftülerin konuya yaklaşımı,
d- cami görevlilerinin konuya yaklaşımı.

KONU HAZIRLAMA MATERYALLERİ

Konu hazırlama materyalleri açısından ilk önce karşımıza kitaplar, bilgisayar, CD’ler,
kütüphaneler çıkmaktadır. Vaazlarda yararlanılan kitaplar, temelde kaynak eser olarak tabir ettiğimiz kitaplardır. Bunlar Türkçe olabildiği gibi Arapça da olabilmektedir. İyi donanımlı bir vaize, vaaz materyali noktasında sıkıntı çekmemektedir. Büyük şehirlerde kütüphaneler yoluyla bir çok kitaba ulaşılabildiği gibi, bilgisayar ve internet imkanı olanlar büyük şehirde oturmasalar dahi internet yoluyla istedikleri
bilgiye rahatça ulaşabilmektedir.

MEKANA AİT MATERYALLER

Bunlar ışık ve mikrofon gibi teknik; kürsü ve hanımlara ayrılan bölüm gibi mekana ait materyallerdir.
Camilerde kadınlara ayrılan bölümlerin genel olarak cami altları olduğu, ısınma ve aydınlanma sorunları bulunduğu, rutubetli, havasız ve çoğu zaman nezafetten uzak mekanlar olduğu vaizelerin ortak şikayetleri arasında yer almaktadır.
Ayrıca kadınların abdest alma gibi imkanlarının bulunmadığı, bulunsa bile kullanılamayacak kadar olumsuz şartları taşıdığı veya kilitli olduğu yine vaizelerin sürekli karşılaştıkları sorunlardır.

MÜFTÜLERİN KONUYA YAKLAŞIMI

Vaizeler, müftülerle aynı okullarda okumuş, aynı sıraları paylaşmış, aynı kültürden gelen insanlar olarak,
dini hizmetlerin yerine getirilmesinde (amir-memur ilişkisini korumakla beraber) karşılıklı yardımlaşmaları,
birbirlerine destek vermeleri beklenir. Hatta bazan müftüler sadece İlahiyat Fakültesi mezunu iken, bazı vaizeler yüksek lisans, doktora sahibi olarak mesleklerini icra etmektedirler.
Ancak bazı müftüler vaizeyi bir meslektaş, aynı sıralardan ve kültürden gelmiş bir arkadaş olmaktan çok,
salt bir bayan olarak değerlendirmekte ve ayrımcılık yapabilmektedir. Bu nedenle vaizelere gereken desteği vermediği, kadınlara yönelik din hizmetinin daha iyi yapılabilmesi için hazırladığı projeleri önemsemeyerek uygulanmasına fırsat tanımadığı görülebilmektedir. Mesela “hoca hanım, iş çıkarma, vazifeni yap yeter” diyebilmektedir.
Bununla birlikte vaizeyi teşvik eden, vaizenin kendini geliştirmesi ve cemaate ulaşması için her türlü desteği vermeye çalışan müftülerin de sayısı az değildir.

CAMİ GÖREVLİLERİNİN KONUYA YAKLAŞIMI

Vaizelerin en sık karşılaştıkları problem cami görevlileri ile muhatap olmak zorunda kalmaları ve bazı cami görevlilerinin olumsuz tutumlarıdır. Bazı cami görevlileri vaizenin vaaz edeceği gün ve saati müftülüklerin talimatına rağmen cemaate duyurmamakta, programı ilan etmemekte, mikrofon, ışık ayarlaması ve ısıtma
gibi mekan çalışmalarını yerine getirmemektedir. Bunun nedeni olarak da kadınlara yönelik vaazları kendince gereksiz görmesi, bazan da mekanların kirlenmesinden korkmasıdır. “Kadınlar evine gitsin yemek yapsın, kocasına itaat etsin, cennete gider” diyen cami görevlileri müşahede edilmiştir. Bununla birlikte gerçekten çok gayretli olan, “hanımların eğitim erkeklerden daha önemli, lütfen bizim camimizde de program yapın” diyen imamlarımız da vardır.

KİŞİSEL DONANIM

Dinin doğru öğretilmesi her meslekte olduğu gibi, bu konuda eğitim almış, ihtisas yapmış kişilerin işidir.
Nasıl ki bir toplumda hiç veya yeterince doktor bulunmazsa insanlar sağlık hizmeti ihtiyaçlarını kırık çıkıkçılarda gidermeye çalışırlarsa, bunun gibi irşad hizmeti yapan müftü, vaiz-vaize vs. bulunmaz ya da yeterlilik sahibi olmazsa, halk dini bilgilenme ihtiyacını büyücü, üfürükçü ve falcılar gibi batıl yollarla gidermeye çalışır. Bu durumun yol açacağı vahim sonuçları ise atalarımız “yarım doktor candan, yarım hoca dinden eder” atasözü ile en güzel şekilde ifade etmişlerdir.
...
__________________
*Buda geçer ya hu*
Alıntı ile Cevapla