Konu Başlıkları: saç boyama
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17Haziran 2008, 00:16   Mesaj No:8

Seleme

Medineweb Sadık Üyesi
Avatar Otomotik
Durumu:Seleme isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 556
Üyelik T.: 11 Kasım 2007
Arkadaşları:0
Cinsiyet:
Mesaj: 829
Konular: 194
Beğenildi:13
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Standart Cvp: saç boyama

-Ailem dergisinden konu ile ilgili alıntıdır-
Saç boyası gusle engel midir?
Dr. Jale Şimşek
Sevgili hanımlar, biz bayanlar, çok değer verdiğimiz, dökülüp azalacak diye korkup, üzerine titrediğimiz, çeşit çeşit şekil verdiğimiz saçlarımızın rengini de zaman zaman değiştirmeyi çok seviyoruz. Fakat, son zamanlarda kına dışında saç boyalarının haram olduğu ve eczaneden alınan tüp boyaların saç telinin üzerini bir tabaka halinde sardığı, dolayısıyla bu boyaların guslü engellediği iddia edilmektedir.
Saçın rengini değiştirmek yani boyatmak, dinimizde yasak değildir. Bunun delili ise şu hadisi şeriflerdir:
Hz. Muhammed (sas) saçları bembeyaz olmuş bir sahabeyi görünce, “Şu beyaz saçların rengini bir şey ile (boyayıp) değiştiriniz. Fakat siyaha boyamaktan kaçınınız.” buyurmuştur. (Müslim, “Libas”79)
O dönemde yaşlı, Yahudi ve Hıristiyanlar saç ve sakallarını boyamazlardı. Bunun için de Hz. Peygamber, “Yahudi ve Hıristiyanlar (saç ve sakallarını) boyamaz. Onlara muhalefet ediniz (de boyatınız).” buyurmuştur. (Müslim, “Libas”80) Ancak burada bir emirden ziyade ruhsat ve müsaade söz konusudur.
Bu hadislerin ışığında İslâm bilginleri saçın siyah dışındaki renklerle boyanmasını, kına ile saç renginin değiştirilmesini kural olarak caiz görürler. Kadınların saçlarını siyaha boyatamayacağını ileri süren bir görüş varsa da bu görüşe itibar edilmemiştir. Kısaca kadınların saçlarını siyaha boyatması caiz görülmüştür.
Eczaneden temin edilen tüp boyaların saçı nasıl boyadığına gelecek olursak, bu boyalar laboratuvar ürünü olup, saça sürüldüğünde bekleme süresi içinde, kimyevi bir şekilde saç tellerinin hücrelerinin rengini değiştirir. Aynen kınada olduğu gibi. Bekleme süresi bitiminde saçın bol suyla yıkanması üzerine saç telleri tamamen yabancı maddeden arınır, geride rengi değişmiş saçtan başka ne bir döküntü, ne bir örtücü madde kalır; saç telleri, rengi dışında boyanmadan önceki halini alır.
Sayı:71Bölüm:Dini bilgiler

__________________
Dünyayı Güzellik Kurtaracak.
Bir İnsanı sevmekle başlayacak herşey...
Alıntı ile Cevapla