Konu Başlıkları: Bal Tefsiri
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02 Şubat 2013, 12:31   Mesaj No:3

Medineweb

Medineweb Emekdarı
Medineweb - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:Medineweb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 13301
Üyelik T.: 04 Şubat 2011
Arkadaşları:6
Cinsiyet:erkek
Yaş:37
Mesaj: 4.833
Konular: 926
Beğenildi:339
Beğendi:0
Takdirleri:62
Takdir Et:
Standart Cevap: Bal Tefsiri

Alıntı:
FECR Üyemizden Alıntı Mesajı göster
Bal tefsiri adı altında dolaşan bu rivayeti herhangi bir sahih rivayet ve kaynağı yoktur.
Bu rivayeti kim, kimden rivayet etmiştir, hangi kaynakta yazılıdır. Hangi rivayet silsilesi ile gelmiştir? Bunlar muammadır
İnsanımız maalesef bu tür menkibelerle uyutulmuş olduğundan dolayı,kaynak arama/sorma/araştırma zahmetinde bir bulunmuyor. Bugün insanlar eve basit bir eşya bile alırken kılı kırk yararak alıyorlar. Alacağı eşyanın bütün özelliklerini, artılarını eksilerini araştırıyor. Ama kendisine din olarak , menkibe olarak ne anlatılırsa hemen kabule yanaşıyor. Demek ki bizim hayatımızda dinin bir eşya kadar bile kıymeti yok ki araştırma zahmetinde bulunmuyoruz.( Bunu bir şahsa veya kişilere yönelik değil, genel olarak ifade ediyorum)
Bal tefsirinin içeriğine gelelim:
Hz.Ali bir gazadan geliyor ama bu gaza hangi gaza? ne zaman olmuş? belli değil.Bu savaşta Hz.Ebu Bekir, Hz.Ömer, Hz. Osman o savaşta bulunmamışlar mı?

Yemeğin içinden kıl çıkması ve onu imtihan vesile kılmaları da çok ilginç olmuş. Yemekte kıl çıkarsa , o kılı ev sahibine göstermeden yemeğin içinden alıp atarsın ki ev sahibi rencide olmasın

İfadesi de çok sorunlu bir cümle.
Buna benzer ifadeler bazı mektuplarda kullanılırdı. Kim bu mektubu 7 tane çoğaltır dağıtırsa, şöyle zengin olur vs gibi yazılar yazardı. Kim bunu inanmayıp dağıtmazsa evi yanar, başına felaketler gelir gibisinde yazarak insanları dağıtmaya sevk ederlerdi.
Bu rivayet de onlar gibi.
Sakın ola ki böyle kaynaksız rivayetleri dikkate almayın

Alıntı ile Cevapla