Konu Başlıkları: Balı Süte Katmayın
Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03 Şubat 2013, 15:02   Mesaj No:1

MuntazarElZeydi

Medineweb Üyesi
MuntazarElZeydi - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:MuntazarElZeydi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 25257
Üyelik T.: 30 Ocak 2013
Arkadaşları:0
Cinsiyet:MüenneS
Memleket:OrtaDoğu
Mesaj: 61
Konular: 16
Beğenildi:0
Beğendi:0
Takdirleri:10
Takdir Et:
Konu Bu  Üyemize Aittir!
Balı Süte Katmayın

Balı Süte Katmayın



Süte Bal Koymayın!


Ondokuz Mayıs üniversitesi (OMü) Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Ahmet Güler, balın 43 derecenin üzerinde ısıya maruz kalması halinde besin değerini yitirdiğini, bu derecenin üzerinde süt veya çaya konulan balın tatlandırıcıdan öteye geçmeyeceğini söyledi.

''Domuz gribi'' ile birlikte birçok hastalık için vücut direncinin artırılması için beslenme uzmanları tarafından tavsiye edilen, yüzyıllardır şifa kaynağı olarak gösterilen balın nasıl tüketileceği de önem taşıyor.

Uzun yıllardır arıcılık üzerine araştırmalarını sürdüren Doç. Dr. Ahmet Güler, balın besin değeri korunarak tüketilmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı. İçinde yararlı enzimler, proteinler, asitler, vitamin ve mineraller bulunduran balın besin değerinin son derece yüksek olduğunun altını çizen Güler, balın adeta bir enerji ve şifa kaynağı olduğunu hatırlattı. Balın yüksek derece ısıda besin değerini yitirdiğine işaret eden Güler, şu bilgileri verdi:

''Bal 43 derecenin üzerinde sıcaklığa maruz kaldığında besin değerini yitirir, bu derecenin üzerinde süt veya çaya konulan bal tatlandırıcıdan öteye geçmez. Ilık süt, su veya meyve suyuna, çaya konulabilir. Balın kaynatılması ise bütün besin değerini yitirmesine neden olur. Bal yüksek ısıda kaynatıldıktan sonra tüketiciye sunulduğunda buna kesinlikle bal diyemeyiz.''

KRİSTALLEŞEN BAL KALİTELİDİR

Doç. Dr. Ahmet Güler, balın kristalleşmesinin ise halk arasında sanıldığı gibi şekerleşmediğini, bunun ''Bal üretiminde şeker kullanıldığını göstermediğini söyledi. ''Kristalleşen bal kalitelidir'' diyen Güler, balın kristalleşmesinin üretilen bitki çeşidine ve üretim yapılan yerin rakımına bağlı olduğunu kaydetti.

Balın buzdolabına konulmaması uyarısında da bulunan Doç. Dr. Güler, buzdolabında balın yapısının bozulacağını hatırlatarak, en iyi saklama koşulunun oda sıcaklığında güneş almayan bir yer olduğunu sözlerine ekledi.
__________________
Gülüşlerim; Acılarımı örtmeye çalışan ağır işçilerdir....
Alıntı ile Cevapla

Konu Sahibi MuntazarElZeydi 'in açmış olduğu son Konular Aşağıda Listelenmiştir
Konu Forum Son Mesaj Yazan Cevaplar Okunma Son Mesaj Tarihi
Şeker ve Kansere Karşı Havuç Yiyin.. Tıbbı Nebevi ve Alternatif Tıp muuskem 2 1713 05 Şubat 2013 22:44
Misvağın makbulü taze ve yaş olanıdır Tıbbı Nebevi ve Alternatif Tıp MuntazarElZeydi 0 1403 05 Şubat 2013 16:49
‘Allah yakar’ ifadesi, çocuğun hayatında derin... Çocuk ve Aile Sağlığı Nesli_Nur 4 1492 05 Şubat 2013 16:47
Evladıma Nasihat Şiirler ve Şairler MuntazarElZeydi 0 1921 04 Şubat 2013 22:53
2 Yaş Sendromu, Çözümler ve Öneriler Çocuk ve Aile Sağlığı MuntazarElZeydi 2 1726 03 Şubat 2013 15:10