Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04 Şubat 2013, 03:07   Mesaj No:9

muallime

Medineweb Sadık Üyesi
muallime - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Durumu:muallime isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Medine No : 14876
Üyelik T.: 01 Aralık 2011
Arkadaşları:13
Cinsiyet:Anne
Mesaj: 874
Konular: 134
Beğenildi:137
Beğendi:67
Takdirleri:484
Takdir Et:
Standart Cevap: Arapça 3 Ünite Tercüme ve Özet

Arapca 3- 7.ünite Okuma parcasi tercüme


HAYVANLARA SEVKATLI DAVRANMAK


Muhakkak ki hayvanlar alemi insanlar alemi gibidir.Hayvanlar aleminin bazi hususiyetleri ,bir tabiati,hissiyatlari vardir.

Allahu Teala buyurdu:yeryüzünde debelenen (hareket eden)ve iki kanadiyla ucan hic bir canli yoktur ki sizin gibi bir ümmet olmasin.

Onlarin da sizin gibi iyi davranilma ve merhamet edilme haklari vardir.Muhakkak ki hayvanlara merhamet göstermek insani cennete sokar.Tipki rasululahin dedigi gibi:Bir adam yolda yürüyorken siddetle susadi.Ve bir kuyu buldu.ve oraya indi.sonra cikti.
bir de bakti ki susuzluktan dili disari cikmis ve soluyan bir köpek.Hararetinden islak topragi yiyor.Adam dediki köpek hararetinden benim susadigim gibi susamis.
Kuyuya indi.ayakkabisini suyla doldurdu.onu agziyla tuttu.ve köpegi suladi.
Allahu teala o adama tesekkür etti.ve bagisladi.

Dediler ki:ya Rasululah Hayvanlar hususnda bizim icin bir ecir (ücret,sevap)varmidir?Cigeri(basi)islak,canli herseyde ecir vardir.Diger taraftan hayvanlara merhametsiz (kasvetli)davranmak arese sokar,Rasululahin dedigi gibi:Bir kadin bir kedi yüzünden atese girdi.Onu bagladi.Onu doyurmadi.Salivermedi ki o yeryüzünün haseratindan (böceklerinden)yesin.

Islam haram kilmistir.hayvan (beklerken ,ayaktayken,) dururken sirtinda uzun süre beklemeyi.Nebi söyle dedi(sav):Hayvanlarin sirtlarini oturak (sandalye)edinmeyin.
ve yasakladi ,Gücünden daha fazlasini tasitmayi.hayvanlarin sirtinda yük varken siddetle güdülmesini .(zorla ).Onlara siddetle vurmayi,bekleme genel bekleme konaklama yerlerinde agir yük altinda bekletmeyi,hayvanlarin ac birakilmasini,atis talimi icin hedef edinmeyi,vucütlarini atesle daglamayi yasaklamistir.fakat Allah rasulu lanet etmistir. ruhu olan canliyi hedef edinenlere.

Yenilen hayvanlara gelince :onlara merhamet sudur ki;Hayvanlarin kesilecegi bicagi bilemek,onlari sulamak,dersisni yüzmeden önce bir miktar beklemek.(birakmak).
Hayvani yatirmadan önce bicagi bilemeyi,Rasulullah emretmistir.fakat bir adam bir hayvani kesmek icn yatirdi.ve bicagini biliyor.Rasulullah ona dedi:Onu bir korkuyla mi öldürmek istiyorsun?(Onu öldürmeden önce mi öldürmek istiyorsun?)Onu atirmadan önce bicagini bileseydin ya!Hz.Ömer bir adama rastladi.bir koyunu kesmek icin ayagindan sürüklüyor."Sana yaziklar olsun!"Onu ölüme güzel bir götürüsle götür.
Abdullah ibn.mesud dedi:Rasululah ile bir seferdeydik.rasulullah bir haceti icn bizim yanimizdan ayrildi.O sirada bir kus gördük.iki avrusu vardi.onun iki yavrusunu aldik.Kus geldi.Ötmeye( Feryada) basladi.Rasulullah geldi.Kim bu ayrimi(faciayi)yapti?
Cocuklarini derhal ona teslim edin!dedi


Toplumsal müesseselere gelince,hayvanlar konusnda büyük nasipleri vardir.(Hayvanlar konusnda faaliyetleri vardir)
Hasta hayvanlarin iyilesmeleri icin (ilac)özel vakiflarin ve eski listelerinde bu faaliyetlerin sabit olmasi, bunlari bulmamiz bile yeterlidir.
(eski vakiflarin kayitlarinda kuslarin hastaligini bile düsündüklerini gösteren kaytlar toplumsal müesseselerin ne kadar ecirli,önemli seyler yaptiklarina delildir )

Belkide hayvanlara iyi davranma konusunda kültürümüzdeki en dogru örnek celil sahabinin davranislarini görmemizdir.ebu derda gibi;O devesine ölümü sirasinda dedi:Ey deve ,benimle davalasma,beni sikayet etme .ben sana gücünden fazla yük yüklemedim.Baska örnek,Adiyy b.hatim gibi;Karincalara ekmek veriyordu ve söyle diyordu.Muhakkaki onlar bizim komsularimizdir.ve bizim üzerimizde haklari vardir.
Ve baska örnek büyük imamlarimizdan vardir.Ebu Ishak Sirazi;Arkadaslarindan bir kac kisiyle bir yolda yürüyordu.Bir köpekle karsilastilar.Arkadaslarindan biri onu kovaladi.
Imam onu nehyetti.Bilmiyormusun ki onunla bizim aramizda yol müsterektir.(Ortaktir.)


Bu [Linkler Ziyaretçilere Kapalıdır.Giriş Yap Veya Üye Olmak için TIKLAYIN...] hizmetidir.muallime
__________________


Alıntı ile Cevapla